Klaipėdos etnokultūros centras buria į filmo „Šaltos ropės“ premjerą

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 10 val. Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt vyks filmo „Šaltos ropės / Kartoffelsalat“ premjera.

Pusvalandžio trukmės filmas iš ciklo „Ką mes bevalgėm? Klaipėdos krašto tradiciniai valgiai“ supažindins su tradiciniu šio krašto patiekalu ‒ bulvių salotomis. Nors daugelis yra ragavę vokiškų šaltų bulvių salotų, žiūrėdami filmą netruks įsitikinti, kad Monikos Kasputytės-Gatulienės iš šeimos paveldėtas receptas gerokai skiriasi nuo vokiškojo.

„Svečiuosimės Monikos gimtinėje Triušių kaime, lupsime cypoles ir kiaušius, čirškinsim kresnas, maišysim šmantą ir taisysim ropes, – intrigavo filmo režisierė ir scenarijaus autorė Dalia Kiseliūnaitė. – Agronomijos mokslus baigusi Monika su atodūsiu filme kalba apie tai, kaip jai gaila vešlių pievų ir pakrantės žolynų, ištiesintų upelių ir gimtosios tarmės. Sužinosim, kaip karas luošino žmonių likimus, pažvelgę per gyvenamos trobos langą, išvysime buvusį „rubežių“, aplankysime senas kaimo sodybas. Rudeniniai apylinkių vaizdai ir lietuvininkų dainos padės atkurti dar vieno Klaipėdos krašto kampelio paveikslą.“

Kartu su D.Kiseliūnaite filmą kūrė operatorius Nerijus Jankauskas, montuotojas Dalius Sakavičius. Filmo nuoroda „YouTube“ kanale: https://youtu.be/-FvoG1BkjdI.

Taip pat internete galima pamatyti, kaip filmų ciklo „Ką mes bevalgėm? Klaipėdos krašto tradiciniai valgiai“ sumanymą ir giluminę idėją plačiau pristato jų režisierė bei scenarijų autorė D.Kiseliūnaitė – https://bit.ly/3upaRXk.

Internete galima peržiūrėti ir anksčiau rodytus šio ciklo filmus: „Varškės pyragas“ – https://bit.ly/3wVPrTh, „Paštetas“ – https://bit.ly/3Cx43LC, „Zemgurkiai“ – https://bit.ly/2WYVEjT, „Kirbis“ – https://bit.ly/3FnbpCR.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių