Klaipėdos metų knygos rinkimai: miesto bibliotekoje vyks leidinių pristatymai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos metų knygos rinkimuose dėl populiariausio ir gražiausio 2021-ųjų leidinio titulų varžosi net 35 knygos. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka, 16-ąjį kartą organizuojanti konkursą, rengia jo dalyvių pristatymus, susitikimus su knygų autoriais, sudarytojais ir leidėjais.

Du fotografijų rinkiniai

Šį penktadienį 18 val. I.Kanto bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9) bus pristatyti asociacijos „Kūrėjų sąjunga“ pernai išleisti du fotografijų rinkiniai „Dangė Dubline, o Džoisas Dangėje“, pretenduojantys tapti „Klaipėdos knyga 2021“.

Klaipėdoje gyvenantys ir kuriantys menininkai – aktorius, režisierius Benas Šarka ir fotografas Remigijus Treigys, Dubline gyvenantys ir kuriantys klaipėdiečiai – dailininkė Vaida Varnagienė ir fotografas Gintaras Varnagys pristatys bendrą meno kūrinį – fotografijų albumą dėžutėje. Jį reikia pamatyti. Jau konkurso atidarymo šventėje daugeliui kilo klausimas, kodėl šalia trapių fotografijų yra aštrios žirklės. Romano „Ulisas“ autoriaus mintis – „klaidos yra atradimų vartai“ – įkvėpė keturis kūrėjus leistis į kūrybinę kelionę, apie kurios vingius renginyje bus galima išgirsti iš pirmų lūpų. Abu rinkinius apžvelgs menotyrininkė Danguolė Ruškienė ir asociacijos „Kūrėjų sąjunga“ primininkas Vladas Balsys.

Ne tik apie Kėdainių dvarą

Balandžio 5 d. 17 val. I.Kanto viešosios bibliotekos Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81 A) bus pristatyta istoriko Vaido Banio knyga „Kėdainių dvaras. Sustabdytos akimirkos“, taip pat dalyvaujanti konkurse.

Knyga skirta Lietuvos dvarų kultūra ir Kėdainių istorija besidomintiems skaitytojams, solidi ir vertinga, parašyta Kėdainių krašto istoriko, išleista Klaipėdos spaustuvėje „Druka“.

Istorikas V.Banys šiandieninių realijų fone kelia klausimą – Rusijos imperiniai karai: kaip viskas prasidėjo? Ir kartu atsako, kad karas aplink Krymą ir Juodąją jūrą, „brolių slavų“ gynimas, konfliktai su Europos valstybėmis ir Rusijos izoliacija nėra tik nūdiena, visa tai tėra neišmoktos ir pamirštos pamokos. „Neišmoktos istorijos pamokos visada apsukusios ratą grįžta atgal ir skaudžiai priverčia vėl jas kartotis. Knygoje pasakojama apie Rusijos generolo Eduardo Totlebeno ir jo šeimos likimą. Ši seniai pamiršta asmenybė netikėtai atgimė knygoje dabartinio karo kontekste. Generolas buvo garsiausias Krymo bei Rusijos ir Turkijos karų herojus. Tada vyko didžiausi modernėjančios Europos susidūrimai su jos protui nesuvokiamu „rusų pasauliu“. Renginyje pažvelgsime į moderniojo rusiškojo imperializmo karų ištakas iš to meto rusų ir Europos pozicijų. Tai galima pavadinti ir nedidele ekskursija į Putino istorijos pasaulį, padėsiančia susivokti, kad dabartinė beprotybė yra tiesiog mūsų pražiūrėtas istorinis dėsningumas. Galėsime akivaizdžiai palyginti dabartinių Europos politikų ir to meto Vakarų valstybių lyderių ryžtingumą, atsakant į bandymus stumdyti „raudonas linijas“, – sakė knygos autorius V.Banys. Iliustruodamas savo pasakojimą, jis pristatys tiek vyresniajai kartai kažkada matytų, tiek lietuviams visiškai unikalių meninių filmų epizodus.

Knygos leidėjas VšĮ Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centras atėjusiems į renginį dovanos gyvą ekskursiją po Kėdainius. Taip pat bus galimybė laimėti knygų.

Du leidiniai apie sveikatą

Balandžio 7 d. 17 val. I.Kanto bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks prof. dr. Jūratės Sučylaitės monografijos „Prieš srovę. Psichikos sveikata ir vertybės šiuolaikiniame pasaulyje“ ir prof. dr. Ingridos Baranauskienės vadovėlio „Negalia ir sveikatos priežiūra“ pristatymas. Klaipėdos universiteto leidyklos išleistas knygas išsamiai pristatys pačios autorės.

Į šį susitikimą kviečiami ateiti tie, kuriuos domina išsamiau pažinti žmogaus psichikos sveikatą, nuo kurios priklauso mūsų gebėjimas džiaugtis gyvenimu, išgyventi egzistencinius sunkumus (artimojo netektį, darbo praradimą, fizinės sveikatos blogėjimą ir kt.), suprasti save patį, būti savarankiškam, užmegzti ir palaikyti santykius su kitais žmonėmis. Mokslinėje monografijoje, skirtoje ne tik edukologams, sociologams, visuomenės sveikatos specialistams, bet ir plačiajai visuomenei, apžvelgiami straipsniai, tyrimų duomenys, gilinamasi į fenomenologines individualias psichikos būsenas, poezijos terapiją, interpretuojami sociokultūrinės aplinkos procesai. Prof. dr. J.Sučylaitės knyga sulaukė didelio populiarumo – 2021 m. rudenį visos knygos buvo parduotos, išleistas antrasis tiražas.

Kita pristatoma knyga – vadovėlis „Negalia ir sveikatos priežiūra“, skirtas ne tik konkretaus dalyko studijoms, bet ir norintiems pagilinti žinias apie žmonių, turinčių negalią, teisę į sveikatos priežiūrą. Vadovėlis parengtas taip, kad būtų prieinamas tiek studentams, tiek praktikams, norintiems pagilinti žinias apie žmones, turinčius negalią, jų situaciją sveikatos priežiūros sistemoje ir jų artimųjų teises į sveikatos priežiūrą.

„Visi mes esame vieni su kitais susiję, tad privalome jausti atsakomybę ne tik už savo sveikatą, bet ir už pagalbą kitiems. Domėkimės, gilinkime žinias, tobulinkime sveikatos stiprinimo įgūdžius“, – ragina knygų autorės.

Kur balsuoti

Su konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ dalyvaujančiomis knygomis galima susipažinti ir balsuoti už populiariausią I.Kanto bibliotekos tinklalapyje www.biblioteka.lt ir šešiuose bibliotekos padaliniuose: Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8), Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49), Kalnupės padalinyje (Kalnupės g. 13) ir Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81 A).

Iki balandžio 24-osios skaitytojai rinks populiariausią knygą, o gražiausią leidinį išrinks ekspertų komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių