Klaipėdos muzikos pavasario šauklys – „Jaunystės vėjas“

  • Teksto dydis:

Penktadienį 18 val. į Klaipėdą pagaliau ateis tikrasis pavasaris. Klaipėdos koncertų salėje vėl atgims ilgiausią istoriją Lietuvoje turintis klasikinės muzikos renginys – XLI festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“. Šį muzikinį gamtos atgimimą akcentuos koncertas „Jaunystės vėjas“.

Festivalio pradžia bus puikus „Klaipėdos muzikos pavasario“ tradicijų ir naujovių sintezės pavyzdys. Į Mindaugo Bačkaus vadovaujamo Klaipėdos kamerinio orkestro glėbį bus šiltai priimtos dvi neeilinės jaunosios kartos asmenybės, kurios jau ima žibėti ir tarptautiniu mastu. Tai charizmatiškasis pianistas Robertas Lozinskis ir stulbinantis batutos talentas Giedrė Šlekytė.

Robertas Lozinskis su Klaipėdos klausytojais susitiks pirmą kartą. Šis koncertas yra Klaipėdos koncertų salės įsteigtas publikos simpatijų prizas, kurį atlikėjas pelnė 2015 m. rugsėjį Tarptautiniame M.K.Čiurlionio pianistų konkurse Vilniuje. Robertas sužavėjo ne tik publiką, bet ir konkurso komisiją, kuri jam skyrė I-ąją premiją bei specialų prizą už geriausiai atliktus M. K. Čiurlionio kūrinius.

Pianistas yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas ir Didžiojo prizo laimėtojas. Baigęs bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, šiuo metu Robertas žinias gilina studijuodamas Karališkojoje Škotijos konservatorijoje, kuriai atstovaudamas pernai tapo geriausiu Didžiosios Britanijos pianistu – studentu.

Diriguojanti moteris – itin patrauklus ir įdomus reiškinys šių dienų kultūroje. Tuo yra įsitikinusi ir sparčiai karjeros laiptais kylanti dirigentė Giedrė Šlekytė. Vienoje radijo laidoje ji teigė, jog galbūt prieš dešimtį metų siekiant dirigento karjeros būti moterimi ir buvo trūkumas. Vis dėlto, šiandien žmonės domisi diriguojančiomis moterimis ir tai jau yra tapę privalumu. Neretai, rodos, būtent tai ir sudomina koncertų organizatorius tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje.

Giedrė Šlekytė – Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtinė – orkestrinio dirigavimo mokėsi Graco, Leipcigo ir Ciuricho aukštosiose muzikos mokyklose. Dirigentė savo talentą kaskart įrodo ir triumfuodama dirigentų konkursuose. Pernai ji buvo atsidūrusi muzikos pasaulio dėmesio centre, kai pateko į prestižinių N. Malko dirigentų konkurso Danijoje ir jaunųjų dirigentų konkurso Zalcburge (Austrija) finalą. Giedrės diriguotų orkestrų sąrašas yra įspūdingas – tai Leipcigo Gewandhaus, Miuncheno, Insbruko simfoniniai orkestrai. Dar šį sezoną ji debiutuos su Liublianos radijo simfoniniu, Berlyno Komiškosios operos bei Stokholmo Karališkuoju filharmonijos orkestrais. Klaipėdos koncertų salė ir kamerinis orkestras džiaugiasi galimybe klaipėdiečiams pristatyti šią talentingą menininkę, kuri jau yra koncertavusi su Kauno miesto simfoniniu ir Šv. Kristoforo kameriniu orkestrais.

Koncerto „Jaunystės vėjas“ pradžioje skambės klasikinės muzikos koncertų publikos numylėtinio Wolfgango Amadeuso Mozarto Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 20 d-moll (versija su styginių orkestru). Antrojoje dalyje išgirsite daug rečiau mūsų šalies koncertų salėse atliekamą muziką. Tai keturių dalių Simfoninė serenada styginių orkestrui Op. 39 B-dur, kurią parašė vienas simfoninės kino muzikos pradininkų Erichas Wolfgangas Korngoldas. Šis Vienoje (kaip ir Mozartas) gyvenęs kompozitorius mirė praėjusio amžiaus viduryje, tačiau jo kūryba Lietuvos atlikėjų repertuare vis dar yra naujas reiškinys.

Atėjuasieji į koncertą „Jaunystės vėjas“ taps ypatingos tradicijų ir naujovių sintezės liudininkais: tradiciška bus „Klaipėdos muzikos pavasaris“, nauja – „Jaunystės vėjas“, tradiciška – Klaipėdos kamerinis orkestras, nauja – R.Lozinskis ir G.Šlekytė, tradiciška – W.A.Mozartas, nauja – E.W.Korngoldas, tradiciška – klasikinė muzika, nauja – jaunųjų menininkų interpretacijos.

Klaipėdiečiai kviečiami kartu jaunatviškai pradėti „Klaipėdos muzikos pavasarį“ ir palinkėti jam gero vėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių