Klaipėdos pilies džiazo festivalyje netruks ir saksofono garsų

  • Teksto dydis:

Daugeliui Klaipėda ir pajūris asocijuojasi su romantika. Kitiems – su džiazo muzika. Abu šiuos dalykus sujungs jau šią savaitę vyksiančiame XXVII Klaipėdos pilies džiazo festivalyje kartu su Kauno Bigbendu pasirodysiantis saksofono romantikas Petras Vyšniauskas. Jų koncertas vyks rugpjūčio 6 d., penktadienį, nuo 21 valandos.

Atlikėjo improvizacijose tobulai atsiskleidžia praeities tradicijų ir džiazo avangardo dermė. Saksofonas jo rankose tarsi atgyja – kalba, dainuoja, rauda ir juokiasi. „Petro vaizduotė – kaip nesenkanti versmė“ – yra pasakęs Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Donatas Katkus. „Sunku būtų jam nepritarti. Petro improvizacijos – tarsi gaivus jūros vėjas, kurio kryptis sunkiai nuspėjama, bet visada įsukanti į magiškos muzikos verpetą“, – nusišypsojusi priduria festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė.

Petras Vyšniauskas kritikų įvardijamas Lietuvos džiazo simboliu, garsina Lietuvą prestižiniuose džiazo festivaliuose Niujorke, Detroite, Berlyne, Ciuriche, Ženevoje ir kituose pasaulio miestuose. Publika jį kaskart pasitinka gausiomis ovacijomis ir nenustoja žavėtis saksofono improvizacijų keliamu virpuliu, kuris dažną persmelkia iki sielos gelmių.

Taip pat atlikėją galima įvardinti vienu iškiliausių ir savičiausių Lietuvos džiazo muzikantų bei kūrėjų, išugdžiusių ne vieną džiazo atlikėjų kartą. Už nuopelnus jis pagerbtas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu, Nacionaline premija, Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos apdovanojimu už kūrybinę veiklą, Prancūzijos Garbės medaliu ir kitais garbingais apdovanojimais.

Klaipėdos pilies džiazo festivalio scenoje P. Vyšniauskas pasirodys kartu su Kauno bigbendu.

Netrukus po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo įkurtas kolektyvas, jau tris dešimtmečius yra neatsiejama šalies džiazo kultūros dalis. Bigbendo meistriškai atliekama orkestrinio džiazo klasika ir šiuolaikinio džiazo kompozicijos skamba prestižinėse koncertų salėse bei daugiatūkstantinėse arenose, o rugpjūčio 6 d. drauge su saksofonininko P. Vyšniausko improvizacijomis džiugins Klaipėdos pilies džiazo festivalio publiką.

XXVII Klaipėdos pilies džiazo festivalis vyks rugpjūčio 5 – 7 d., Kruizinių laivų terminale. Visi renginiai nemokami! Daugiau informacijos ir visa festivalio programa: www.jazz.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O man patinka.

O man patinka. portretas
Laukiu..

tai

tai portretas
vel bus virusynas. O zmoniu jau ruosiasi neileist i parduotuves - ar ne pasityciojimas?

Tai

Tai portretas
Jūros šventę derino ir leidimą davė šimonytė, o Jazzui nereikia? Kaip čia dabar, pandemija, Klaipėda raudonuoja, ligoninės pas janušonį "prikimštos", lovų nerasta, šakalienė mieste švaros nespėja organizuoti, benamiai dergia viešąsias erdves, senamiestis žuvęs, viešosios tvarkos skyrius apart auto "medžioklės" nežinia kuo užsiiminėja. Nėra žodžių. Na dar laukia potvyniai nuo užkimštų nuotekų sistemų. Drebėk žemele. "super miestas". Ir ti dar ne viskas.... Kažin ar Petras atpažins tokį miestą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių