Klaipėdos senojo turgaus halėje – kūrybinės dirbtuvės

  • Teksto dydis:

Gruodžio 7-ąją, pirmąjį žiemos šeštadienį, 12 val. Klaipėdos senamiesčio turgaus renginių organizatoriai kvies miestiečius į turgaus halę bei siūlys ne tik pasinerti į artėjančių Kalėdų nuotaiką, bet ir dalyvauti urbanistikos kūrybinėse dirbtuvėse – padedant specialistams apsispręsti dėl senojo turgaus kvartalo ateities vizijos.

Anot renginį organizuojančios VšĮ Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros (KEPA), dalyvauti jame ypač kviečiami netradicinės kulinarijos propaguotojai bei originalių suvenyrų ir rankdarbių kūrėjai. „Renginio dėmesio centre – vien uostamiesčiui būdingi dalykai, netipiškos smulkiųjų verslų kryptys ir kūrybinės veiklos, kurių, kaip parodė pirmasis urbanistinių Senamiesčio turgaus kvartalo vizijų plėtotės etapas, Klaipėdos bendruomenė čia labiausiai tikisi“, – sakė agentūros vadovė Raimonda Laužikienė.

Urbanistikos kūrybinės dirbtuvės, skirtos Senamiesčio turgaus perspektyvoms, pirmakart buvo surengtos technologijų ir verslo festivalyje „InNovaCamp“, kuris šiemet rugsėjį vyko Atgimimo aikštėje. Kvietimą dalyvauti diskusijose dėmesingai sutikę klaipėdiečiai – nuo uostamiestyje studijuojančio jaunimo iki Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko – aktyviai įsitraukė į pirmąsias dirbtuves ir pažėrė daugybę įvairių minčių bei siūlymų. Jau pažįstama urbanistų komanda: Justina Muliuolytė, Tadas Jonauskis bei Martynas Marozas – vėl atvyksta į Klaipėdą, kad pratęstų diskusiją ir padėtų sudėti finalinius potėpius Senamiesčio turgaus kvartalo vizijoje.

Atkurti istorinę Priešakinio Pylimo gatvelę, įrengti Tiltų gatvėje ties įėjimu į turgų naują žalią aikštę, išplėsti lauko prekybos zonas, plėtoti turgų kaip didelį komercinį kvartalą, alternatyvų didiesiems prekybos centrams, įkurti amatų centrą, multifunkcinį jaunimo centrą bei, pateisinant uostamiesčio vardą, išplėsti Žuvies turgų – tai vos keletas iš klaipėdiečių pasiūlytų idėjų.

Susipažinę su uostamiesčio gyventojų lūkesčiais senamiesčio atžvilgiu, urbanistai ėmėsi namų darbų ir išgrynino kelis Senojo turgaus kvartalo plėtros vizijos variantus. Atėjo metas iš šių išsirinkti vieną, kuri ne tik deramai atspindėtų aktualiausius interesus, bet ir suteiktų kryptį senamiesčio raidai. Galutinės turgaus kvartalo vizijos pagrindu bus rengiamas veiksmų planas, kuris numatys investicijų prioritetus, įgyvendinimo etapus, infrastruktūros poreikį.

Kaip įprasta turgaus šventėse, netrūks ir pramogų. Vykstant urbanistikos dirbtuvėms, nuolatiniai kūrybos partneriai – Klaipėdos jaunimo teatras, kamerinio orkestro vadovas Mindaugas Bačkus su mokiniais ir jų bičiuliai, – žada muzikinius intarpus, o rimtajai daliai pasibaigus surengs gatvės vaidinimus, tarp jų – visiškai naują spektaklį „Donelaičio varnos“, šiemet vasarą pristatytą Prancūzijoje. Senamiesčio turgus turės ir savo Kalėdų eglutę – ją šalia halės papuoš Eduardo Balsio menų gimnazijos būsimieji dizaineriai.

Dalyvavimas renginyje – nemokamas. Senamiesčio turgaus dirbtuves iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Praėjusį renginių sezoną KEPA inicijavo dvi menines provokacijas, pavadintas Senamiesčio turgaus naktimis ir atkreipusias dėmesį į neišnaudojamas kvartalo galimybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Kas parašyta labai gražu ,bet aš laukiu ir kitos bobutės laukia ,kada turgavietė pateisins savo varda ,kad aš ar Aguota galėsime laisvai atsinešti balkone užauginta pamidora ir niekieno nebaudžiami parduoti ,apie ligas pašnekėti ,apie mergas nebeišeina ,dabat skaitosi turgavietė yra o buroko parduoti negali ,ar mokiaščiai pardideli ar milicininkai gainiuoja ar baudžia ,vuot teep
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių