Klaipėdos simboliui – Baltijos tautų burės ir būgnų žinia pasauliui

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 23 d. 18 val. minint Baltijos kelio 30-metį Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavų spalvomis dekoruotas bures išskleis Klaipėdos simbolis – „Meridianas“.

Minint ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui, reikšmingą įvykį neatsiejama Klaipėdos dalis – mokomasis burlaivis „Meridianas“ išskleis penkias priekines bures, kurios simbolizuos trijų Baltijos šalių laisvę bei vienybę.

Idėjos iniciatorius Marius Tumšys sako, kad rugpjūčio 23-iąją norėjosi įprasminti klaipėdietišku būdu, susiejant šią progą su jūra .

„2010 m., minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį, kėlėme tris trispalvės spalvomis puoštas bures. Šįkart penkios iškeltos burės visam pasauliui skelbs mūsų džiaugsmą dėl jau 30 metų besitęsiančios vienybės ir laisvės“, – pasakoja organizatoriai.

Šiai iškilmingai akcijai suteiktas simboliškas pavadinimas „Laisvės ritmu“. Norėdami, kad įvykis būtų ne tik matomas, bet ir girdimas, renginio organizatoriai visus atvykstančius kviečia atsinešti mušamuosius instrumentus ir jungtis prie greta uostamiesčio simbolio vyksiančio jam session'o (liet. Imrovizuoto grojimo).

„Klaipėdiečius ir miesto svečius kviečiame atsinešti mušamuosius muzikos instrumentus, nesvarbu, ar tai būtų būgnas, ar perkusinis instrumentas. Renginio metu susibursime Dangės krantinėje ir visi kartu „Laisvės ritmu“ pasauliui siųsime būgnų aidą, laisvės žinią. Mušdami bendrą ritmą sugrosime tris žinomiausius atgimimo kūrinius, tarp kurių bus Baltijos kelio himnas „Bunda jau Baltija“, - atskleidžia artėjančio renginio detales organizatoriai.

Specialiai šiam himnui ir kitiems dviems kūriniams grupės „Royce“ būgnininkas Dainius Kažukauskas sukūrė aranžuotes, skirtas mušamiesiems. Kūrinius atliks žinomi Klaipėdos atlikėjai – Steponas Januška, Violeta Riaubiškytė-Terasovienė ir Edita Bodrovaitė-Rukienė.

Būgnams ir perkusijoms vadovaus studija „Grock“, kurios priešaky – būgnininkas Jotvilas Švirinas. Kadangi burlaivis „Meridianas“ yra mokomasis, šventinėje burių pakėlimo ceremonijoje talkins ir savo dalyvavimu ją papuoš Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai.

Organizatoriai rugpjūčio 23 d. ragina pažymėti ypatingai ir švęsti kartu su naujai gyvenimui prikeltu „Meridianu“, džiuginančiu ne tik savo buvimu, bet ir atmosfera, sklandančia aplink jį.

„Akivaizdu, kad Baltijos kelio atkartoti neįmanoma, tačiau būkime vieningi Klaipėdoje! Skatinkime jungtis tiek vaikus, tiek jaunimą, kad kartu sukurtume bendrą aidą, skleidžiantį žinią, jog Baltija laisva ir vis dar prabudusi“, – skatina jungtis idėjos iniciatorius.

Baltijos šalių vėliavų spalvomis puoštos „Meridiano“ burės bus išskleistos tol, kol leis oro sąlygos. Per tą laiką, žmonės kviečiami fotografuotis prie Klaipėdos simbolio ir dalintis nuotraukomis su grotažyme #BaltijosKelias30.

1989 m. rugpjūčio 23 d. mūsų artimieji, draugai, kaimynai visam pasauliui įrodė, kad kiekvieno žmogaus laisvės troškimas ir vienybė jungia ne tik širdis, bet ir valstybes, sienas, tautas. Vedami bendro tikslo Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai susikabino rankomis į gyvą beveik 650 kilometrų ilgio grandinę ir visi drauge norime tikėti, jog Baltijos kelias – mūsų visų bendras laisvės kelias - tęsis ir ateityje mūsų, kaip laisvų žmonių bendrystėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Primityvizmas ir tiek. Škurliai ant Meridiano.

Gintaras

Gintaras portretas
Jau laikas, kad jūrinės kultūros taryba miestą paprotintų, kad negalima iš istorinio laivo šitaip tyčiotis. Tų butaforinių škurlių kabinėjimas yra visiškas kičas ir gėda bent kiek apie jūrinę tradiciją nutuokiančiam miestui. Nei vienam jūrininkui tie škurliai jokio šventinio džiaugsmo nesukelia. Burlaiviai yra puošiami tarptautinio signalinio kodo vėliavėlių girlianda, o ne alaus reklama ar kažkokiais perpučiamais škurliais. Miestietis pamatė, kad ant Meridiano girliandos - ir žino, kad miestas švenčia. Na, dar patrankos šūviu burlaiviai gali miestui apie įvykį pranešti, kultūrinis renginys krantinėje šalia laivo labai tiktų. Padarė reklaminę "viešalką" iš garbingo laivo, tai ir Trispalvei tokiam gėdingam kontekste pagarbos nekažką parodom. Laive valstybės vėliava savo griežtai reglamentuotą vietą turi. Kviečiam TallShip'us, bet iš jų nieko neišmokstam... Laive turi būti laivyno taisyklės, o ne artojų darkymasis. Tik nuomonė, nekreipkit dėmesio :)

Anonimas

Anonimas portretas
nieko sau mokomasis ko gero ir valstybes parama
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių