Koplyčioje skambės vargonų muzika

  • Teksto dydis:

Po trejų metų pertraukos į Klaipėdą sugrįžta Šv. Pranciškaus vargonų muzikos festivalis. Šiandien prasidės ir iki rugsėjo 8 d. koplyčioje muzikuos vargonų virtuozai iš įvairių šalių.

Pasak Nacionalinės vargonininkų asociacijos pirmininko dr. Balio Vaitkaus, festivalio tikslas – solidžiais rečitaliais padėkoti visai klaipėdiečių bendruomenei – miestiečiams, kurie jau dešimtmetį gausiai lankosi vargonų muzikos renginiuose ir šiandien nebeįsivaizduoja Klaipėdos muzikinio gyvenimo be „Rieger Orgelbau“ vargonų.

Festivalio programoje skambės 10 koncertų, juose dalyvaus vargonų virtuozai iš Austrijos, Latvijos, Lietuvos, Švedijos, Ukrainos ir Vokietijos: Lvivo Vargonų ir kamerinės muzikos namų vargonininkė Nadiya Velychko, tarptautinio M. K. Čiurlionio vargonininkų konkurso nugalėtoja Jurgita Kazakevičiūtė, Vilniaus arkikatedros bazilikos vargonininkė, tarptautinio Jūrmalos vargonininkų konkurso nugalėtoja Eglė Rudokaitė, Vilniaus Kalvarijų Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios vargonininkė, tarptautinio J. Kucharskio vargonininkų konkurso laureatė Dovilė Savickaitė, Švedijos Karališkosios muzikos akademijos narys, profesorius Hans-Ola Ericssonas, vargonininkų duetas iš Latvijos – Rygos katedros vargonininkas Aigaras Reinis ir Rygos Šv. Jono bažnyčios vargonininkė Ilzė Reine, Brėmeno Šv. Jono bažnyčios vargonininkė, tarptautinio M. K. Čiurlionio vargonininkų konkurso nugalėtoja, tarptautinių Saint-Maurice’o, Šiaurės Airijos, Wuppertalio, St. Albans ir kt. vargonininkų konkursų laureatė Mona Roždestvenskytė (Vokietija), Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios vargonininkė Gražina Petrauskaitė, tarptautinių Gelsenkircheno ir M. K .Čiurlionio vargonininkų konkursų laureatas Balys Vaitkus. Su soliniu koncertu į Klaipėdą sugrįš nuoširdžiai klausytojų pamėgtas austrų vargonininkas, 2013 m. liepos mėn. dalyvavęs Klaipėdos „Rieger Orgelbau“ vargonų inauguracijos koncerte – prestižinio Vokietijos radijo ir televizijos konkurso ARD nugalėtojas Michaelis Schöchas.

Festivalio koncertinėse programose atlikėjai pademonstruos, kokia įvairi, skirtinga, įtaigi yra vargonų muzika ir kaip ją komponavo baroko laikų, romantizmo epochos, XX a. ir nūdienos kūrėjai.

Skambės pasaulinės vargonų klasikos opusai, taip pat ukrainiečių, latvių, lietuvių kompozitorių kūriniai.

Baigiamajame festivalio koncerte pasirodys Vilniaus arkikatedros bazilikos grigališkasis choras „Schola Gregoriana Vilnensis“ (vad. Dainius Juozėnas), kuris kartu su vargonininku B. Vaitkumi atliks žymųjį XX a. prancūzų kompozitoriaus Marcelio Dupré kūrinį „Les Vêpres de la Vierge“ („Švč. Mergelės Marijos mišparai“).

Festivalis pakvies sudalyvauti ir edukacinėse veiklose: po koncertų visi besidomintys vargonais ir norintys juos pamatyti iš arti bus laukiami koplyčios balkone, o liepos 1, 15 ir 29 d. mažųjų klaipėdiečių lauks pažintis su vargonų konstruktoriumi „Orgelkids“.

„Orgelkids“ yra 128 detalių edukacinis rinkinys, kurį sudaro vargonų rėmas, klaviatūra, oro dėžė, rankomis pumpuojamos dumplės, sklendės ir vamzdžiai.

Vargonėliai yra dviejų oktavų, turi du registrus.

Visos „Orgelkids“ gamyboje panaudotos medžiagos yra identiškos toms, kurios naudojamos gaminant tikrus vargonus tradicinio amato būdu: ąžuolo ir uosio mediena, avies oda ir kt. Konstruodami vaikai sužinos, koks yra vargonų veikimo principas, iš kur ir kaip į vargonus patenka oras, ir profesionalaus vargonininko padedami surinks nedidelius, bet grojančius vargonus.

Visi Šv. Pranciškaus vargonų muzikos festivalio renginiai yra nemokami.

Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje muzikuos:

Birželio 2 d. 19 val. Nadiya Velychko (vargonai, Ukraina).

Birželio 16 d. 19 val. Jurgita Kazakevičiūtė (vargonai).

Birželio 30 d. 19 val. Eglė Rudokaitė (vargonai).

Liepos 7 d. 19 val. Dovilė Savickaitė (vargonai).

Liepos 14 d. 19 val. Hans-Ola Ericsson (vargonai, Švedija).

Liepos 28 d. 19 val. Michael Schöch (vargonai, Austrija).

Rugpjūčio 4 d. 19 val. Aigars Reinis ir Ilze Reine (vargonininkų duetas, Latvija).

Rugpjūčio 18 d. 19 val. Mona Roždestvenskytė (vargonai, Vokietija).

Rugpjūčio 25 d. 19 val. Gražina Petrauskaitė (vargonai).

Rugsėjo 8 d. 19 val. Balys Vaitkus (vargonai), „Schola Gregoriana Vilnensis“ (vad. Dainius Juozėnas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių