Liepojos tarptautiniame žvaigždžių festivalyje – pučiamųjų instrumentų muzikos virtuozai

  • Teksto dydis:

Liepojos simfoninis orkestras nuo vasario 25 d. iki kovo 11 d. jau 31-ąjį kartą pakvies klausytojus į Liepojos tarptautinį žvaigždžių festivalį Liepojos koncertų rūmuose „Lielais dzintars“, siūlydamas turiningą ir įspūdingą kelionę po muzikos pasaulį.

Gyva legenda

Kovo 4 d. festivalio scenoje koncertuos du šiuolaikiniai pučiamųjų instrumentų muzikos virtuozai – trimitininkas Sergejus Nakarjakovas ir trombonininkas Kristianas Lindbergas.

K. Lindbergas yra daugiau nei šimtu procentų scenos žmogus: genialus trombonininkas, dirigentas ir kompozitorius. Žvaigždžių festivalyje jis gros savo paties trombonui skirtame koncerte „Black Hawk Eagle“ ir diriguos dviem kitiems kūriniams: Mečislovo Veinbergo mistikos kupinomis spalvomis ir netikėtais temperamento pokyčiais intriguojančiam Trimito koncertui ir Žano Sibelijaus populiariajai Antrajai simfonijai – Suomijos nepriklausomybės manifestui.

Nebijodamas varžytuvių, šiame koncerte į sceną lips dar vienas plačiai pripažintas pučiamųjų instrumentų virtuozas – trimitininkas S. Nakarjakovas. Trimito Paganiniu vadinamas žydų kilmės atlikėjas S. Nakarjakovas yra vienas iš pasaulyje didžiausio pasisekimo sulaukusių trimitininkų. „S. Nakarjakovas trimitu groja taip, kaip kiti žmonės paprasčiausiai kvėpuoja“, – taip apie jo grojimą rašė leidinys „San Francisco Chronicle“.

Ir K. Lindbergo pasiekimai grojant trombonu gali būti prilyginami Nikolos Paganinio smuiko griežimui ir Ferenco Listo skambinimui pianinu. 2015 m. klasikinės muzikos radijo stotis „Classic-FM“ jį įvardijo „sėkmingiausiu metalinių pučiamųjų instrumentų atlikėju istorijoje“, o 2016 m. jis buvo apdovanotas Tarptautiniu klasikinės muzikos apdovanojimu, kurį anksčiau buvo gavę tokie muzikai kaip Esa Peka Salonenas, Kšištofas Pendereckis ir Charles Ditua. Jis pirmasis atliko daugiau nei 300 kūrinių trimitui, įrašė daugiau nei 150 solinių albumų, įsteigė savo vardu pavadintą tarptautinį trimitininkų konkursą, įvardijamas kaip XX a. metalinių pučiamųjų instrumentų virtuozas greta Mileso Daviso ir Louiso Armstrongo. K. Lindbergas šiandien yra gyva legenda.

Atidarys jaunieji atlikėjai

Be šio koncerto, 31-asis Liepojos tarptautinis festivalis siūlo kvapą gniaužiančius kamerinės muzikos koncertus, taip pat simfoninės ir džiazo muzikos vakarus.

Vasario 25 d. Liepojos tarptautinį žvaigždžių festivalį pirmą kartą atidarys žvaigždės, kurių tikras spindėjimas prognozuojamas dar tik ateityje. Tai Valdo Vikmanio Latvijos jaunųjų atlikėjų konkurso laureatai. Koncerte dalyvaus visų Latvijos muzikos mokyklų ryškiausi jaunieji talentai.

Liepojos tarptautinio žvaigždžių festivalio atidarymo koncertą vainikuos pasaulyje itin populiari latvių smuikininkė Kristinė Balanas. Diriguojant Liepojos simfoninio orkestro vyriausiajam dirigentui Gunčiui Kuzmai, ji atliks Antonino Dvoržako Koncertą smuikui.

Kovo 2 d. Rygos kamerinis choras „Ave Sol“, diriguojamas Jurgio Cabulio, atliks latvių chorinės muzikos grandų dainas. Kartu su kameriniu choru koncerte dalyvaus Liepojos simfoninio orkestro muzikantai ir dangiškai tyro balso savininkė Aleksandra Špicberga.

Kovo 10 d. festivalis klausytojams pristatys pianisto Vestardo Šimkaus solinį koncertą, kuriame skambės Aleksandro Skriabino fantastinių galaktikų raštai ir mažiau žinomo Felixo Blumenfeldo intriguojanti kūryba.

Festivalio baigiamasis koncertas kovo 11 d. bus tikra šventė simfoninio džiazo mėgėjams. Į Latviją sugrįš Londone gimęs ir Nigerijoje kūrybinį kelią praėjęs pasaulinio garso džiazo dainininkas Ola Onabulė, kurio aksominį balsą pirmą kartą bus galima išgirsti ir Liepojoje. Kaip niekas kitas jis geba į vieną audinį supinti džiazą ir soulą, tuo galės įsitikinti visi, klausydamiesi rinktinių kūrinių iš Onabulės naujausio albumo „Point Less“.

Savo ruožtu premjeros jausmą šį vakarą patirs Latvijos radijo bigbendo meno vadovo Karlio Vanago akompanuojamas Trigubas koncertas „Trio Colossus“ saksofonui, kontrabosui ir mušamiesiems instrumentams.

Išplėtė formatą

Liepojos tarptautinis žvaigždžių festivalis, kaip Tarptautinis pianistų festivalis, pradėtas rengti 1993 m. Jo pradininkas – buvęs Liepojos simfoninio orkestro meno vadovas Imantas Resnis. Festivalyje koncertavo maždaug 200 pianistų iš viso pasaulio.

Nuo 2016 m., kai Liepojos simfoninis orkestras įsikūrė koncertų rūmuose „Lielais dzintars“, festivalis išplėtė formatą, pritraukdamas tiek pianistus, tiek kitų muzikos instrumentų virtuozus, tiek žymius dainininkus. Festivalio žvaigždžių sąraše spindi tokio ryškumo žvaigždės kaip Miša Maiskis, Gidonas Kremeris, „Carion Quintet“, Iveta Apkalna, Aleksandras Antonenka, Liudmila Monastirska ir daugelis kitų.

Bilietus į festivalio koncertus galima įsigyti „Biļešu paradīze” kasose ar internetu bilesuparadize.lv.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių