A. Makarevičius: kai kuriu, pasineriu į hipnozę

  • Teksto dydis:

Šiandien uostamiesčio Rūtų galerijoje atidaroma jaunosios kartos tapytojo Andriaus Makarevičiaus (Vilnius) paveikslų paroda „Buities improvizacijos“.

Lyg iš graikų mito

Joje – naujausi kūrėjo darbai, kuriuose perteikiamos ikonografinės situacijos. Jose veikia hibridinės būtybės – žmonės-augalai, antropomorfinių pavidalų daiktai arba pačios netikėčiausios jų jungtys, net vyrai ir moterys, primenantys Platono perpasakotą graikų mitą apie senuosius žmones, dievų rūstybės perskeltus į dvi dalis ir iki mūsų dienų bandančius susijungti.

A.Makarevičius yra paradoksalių būsenų, keistai sapniškų, netikėtai makabriškų situacijų kūrėjas.

Dailininkas gimė 1982 m. Pabradėje, 2004 m. baigė Vilniaus pedagoginį universitetą, kuriame studijavo dailės specialybę. Jau ilgai gyvena ir kuria Vilniuje. Nuo 2003 m. dalyvauja jungtinėse meno parodose, taip pat rengia ir asmenines.

Žadina norą pažinti

Jo paveikslai pasižymi savitu braižu bei savita autoriaus pasaulėžiūra ir jos išraiška. Dailininko kūriniai drąsūs, juose žaidžia skirtingo kolorito spalvos, objekto formos bei jo išraiškos, galima įžvelgti dramą bei jos perspektyvą. Stebėtojų akyse drobės tarsi atgyja ir nuneša į minčių bei iliuzijų pasaulį, kuris susipina su realiu ir žadina mintis. Jo darbuose galima rasti ir erotiškumo – vaizduojamas moters kūnas perteikiamas kaip vienas paslaptingiausių ir didžiausių meno šedevrų, kuriam reikia nuolatinio pažinimo ir analizės. Nors autorius turi savo braižą, tačiau jo paveikslai tarsi nuolatos evoliucionuoja, išryškindami vis naujas stebėtojus sukrečiančias formas bei žadindami naują norą pažinti.

„Tapyti man reiškia bendravimą su pasauliu – šiuo ar kitu. Kai kuriu, pasineriu į hipnozę, visa kita tiesiog neegzistuoja. Įkvepia ir grožis, ir bjaurumas, gamta, moterys, sapnai...“ – sakė A.Makarevičius.

Laisva ir nenuspėjama

Anot menotyrininko Vido Poškaus, A.Makarevičiaus „tapyba laisva ir nenuspėjama, kaip ir jis pats. Keistas derinimas, išorinis logikos nebuvimas, suvedant ne visuomet panašius, giminingus elementus, charakterizuoja šio menininko kūrybą. A.Makarevičiaus tapyba skamba visomis šio žodžio prasmėmis. Kaip ir dera tapybai, šio dailininko plastinė kalba skamba spalvomis. Mūsų šiaurietiškose, miglose bei ūkuose paskendusiose platumose tai gana netipiškas, unikalus atvejis. Autorius naudoja rezonuojančiai ryškių spalvų paletę su iš vaivorykštinio spektro suformuotomis varsų opozicijomis – šaltos mėlyna ir žalia ant drobės paviršiaus konkuruoja su jas bandančiomis nugalėti šiltomis, net karštomis – geltona, oranžine, raudona – spalvomis. Jos rungiasi šalia, bandydamos išstumti, užkariauti viena kitą, net užsiropšti, užlipti viena ant kitos. Kita vertus, A.Makarevičiaus tapyba skamba ir savo motyvais, siužetais, pasakojimais, naratyvais. (...) Jo kūryba – socialinis fantazavimas. Tarp tikro ir tarp slepiamo, bet dar tikresnio. Tarp erotiško ir tarp slepiamo erotiškumo. Tarp dienos ir nakties tiesų. Tarp natūralumo ir tikrumo“.

Vernisažas – 17.30 val. Rūtų galerijoje (Danės g. 9). Paroda veiks iki lapkričio 4-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių