Meilės dieną – tango muzika ir šokis

  • Teksto dydis:

Meilė, Astoro Piazzollos muzika ir šokis – nuostabus derinys vasario 14-osios koncertui Klaipėdos koncertų salėje.

Unikalus ir populiarus

Programoje „Meilė tango ritmu“ smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas, akordeonininkas Tadas Motiečius ir perkusininkas Pavelas Giunteris kvies kartu leistis į muzikinę kelionę po skirtingus žemynus ir kultūras. Muziką aistringais šokių piešiniais papildys argentinietiško tango šokėjų pora Carlosas ir Brigita Rodriguezai.

Paryžius, Niujorkas ir Buenos Airės, argentinietiškas tango, klasikinė muzika ir džiazas – gyvenimas skirtinguose miestuose ir skirtingi muzikiniai stiliai suformavo unikalų A. Piazzollos (1921–1992 m.) kūrybinį braižą. Šio kūrėjo, kurio 100-tąsias gimimo metines pernai minėjo visas pasaulis, muzikos patrauklumui publika niekada nelieka abejinga, jo kūrinius noriai į savo programas įtraukia garsiausi šalies ir užsienio atlikėjai.

Instrumentų virtuozai

D. Dėdinskaitę ir G. Pyšniaką uostamiesčio publika prisimena iš tų laikų, kai jie grojo Klaipėdos kameriniame orkestre. Abu yra savų instrumentų virtuozai. 2020 m. Dalia pradėjo eiti Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertmeisterės pareigas. Kartu ir atskirai jiedu koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse, griežia solo su simfoniniais ir kameriniais orkestrais. „Svajonių duo“ – taip Nyderlandų laikraštis „Noordhollands Dagblad“ apibūdino D. Dėdinskaitės ir G. Pyšniako dueto koncertą.

Akordeonininkas T. Motiečius aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir už jos ribų, įsitraukdamas į unikalius projektus, bendradarbiaudamas su įvairialypiais kūrėjais. Jis atlieka įvairią muziką – nuo klasikos ir modernių kompozicijų akordeonui iki subtiliojo džiazo.

Perkusijos spalvų koncertui suteiks P. Giunteris. Energingas kompozicijas solo ir su savo ansambliu „Giunter Percussion“ atliekantis muzikantas melomanams žinomas ir kaip Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro mušamųjų grupės koncertmeisteris. P. Giunteris koncertuoja su garsiomis pasaulio muzikos asmenybėmis, rengia projektus su Lietuvos orkestrais, kameriniais ansambliais ir solistais, dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose. Atlikėjo repertuaras itin platus – atlieka klasikinę, moderniąją, pasaulio muziką ir džiazą bei jam skirtus lietuvių autorių kūrinius.

Vien tik A. Piazzolla

Šv. Valentino dienos koncerte skambės vien tik įžymiojo XX a. tango kompozitoriaus A. Piazzollos muzika. Jis laikomas tradicinės tango muzikos revoliucionieriumi, su tango sujungė džiazo, klasikinės muzikos elementus ir sukūrė vadinamą „naująjį tango“ (Nuevo Tango). Per savo ilgametę karjerą muzikas rengdavo pasirodymus su įvairiais orkestrais, sulaukė didelio pripažinimo ir buvo pramintas „El Gran Ástor“.

Per paskutinį savo gyvenimo dešimtmetį A. Piazzolla sukūrė daugiau nei 300 tango, 50 melodijų kino filmams, muzikos spektakliams, baletams. Koncerte skambės rinktiniai kompozitoriaus kūriniai. Kulminacija – „Metų laikai Buenos Airėse“, originaliai kurtas kaip keturios atskiros kompozicijos. Kaip nurodo pavadinimas, šiuo opusu autorius garsais pasakoja apie metų laikus Argentinos sostinėje.

Šoks argentinietis ir lietuvaitė

Koncertas ypatingas ir tuo, kad scenoje publika matys ne tik muzikantus, bet ir argentinietiškojo tango šokėjus.

„Tango nėra vien tik žingsniai ar jų deriniai, tango – tai kultūros, kurioje aš gyvenu nuo vaikystės, išraiška. Šiame šokyje tu gali išreikšti visą pojūčių ir jausmų vaivorykštę – nuo gilaus santūraus skausmo ir kančių iki visapusės meilės ir džiaugsmo“, – sakė C. Rodriguezas.

Iš Buenos Airių kilęs argentinietis šokėjas aistringą atmosferą salėje kurs kartu su lietuvaite žmona Brigita. Pora yra daugelio tarptautinių konkursų laureatai, šokti tango moko ir kitus.

Koncertas vyks vasario 14 d., 18.30 val., Klaipėdos koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių