Metų klaipėdietė – J. Rekašienė

Metų klaipėdiete dienraščio "Klaipėda" skaitytojų valia tapusi Jūratė Rekašienė į miesto žmonių širdis prisibeldė ne tiek dėl savo profesinės veiklos, bet dėl ypatingo poelgio. Rastą patvoryje naujagimį, beveik nerodžiusį gyvybės ženklų, ji, nė akimirkos nesuabejojusi, priglaudė prie savęs ir neleido sustoti jo širdelei. Vieno, ką tik gimusio žmogaus išgelbėjimas prilygo stebuklui ir pelnė daugybės klaipėdiečių pagarbą.

Pagarba nusipelniusioms

Garbingas Metų klaipėdietės titulas tradiciškai suteikiamas už kilnius darbus miesto labui bei jo žmonėms.

Rinkimai skatina visuomenę atkreipti dėmesį į miesto moteris kaip pilietes bei visuomenininkes.

Konkurso laimėtoja tradiciškai paskelbiama ir pagerbiama šventiniame vakare Tarptautinės moters dienos išvakarėse.

Vakar vakare Klaipėdos dramos teatre vykusiame iškilmingame renginyje padėkota visoms šešioms konkurso finalo dalyvėms: Gražinai Mažrimienei, Jūratei Rekašienei, Ginai Skersinskytei, Nijolei Sliužinskienei, Agnijai Šeiko, Reginai Zavjalovai bei prisimintos ir pasveikintos 17 ankstesniais metais Metų klaipėdietės titulą pelniusių mūsų miesto moterų.

 

Įvertinimas: konkurso finalo dalyvės G.Mažrimienė, G.Skersinskytė, N.Sliužinskienė, A.Šeiko ir R.Zavjalova sulaukė daugybės sveikinimų. (Aurimo Skirmanto nuotr.)

Gėlės, sveikinimo žodžiai, dovanos, padėkos, skirtos šioms moterims, tėra tik simbolinė padėka už jų nuoširdumą, atsidavimą, kuklų ir ne visada pastebimą darbą.

Pasveikino Prezidentas

Kiekvienos jūsų istorija yra ypatinga, nes pasakoja apie stiprybę ir atsakomybę, pasiaukojamą ir kitų gyvenimus keičiantį darbą.

Į vakarą atvyko miesto merą komandiruotės metu pavaduojantys vicemerai Arvydas Cesiulis ir Arūnas Barbšys.

Renginio globėjo jo Ekscelencijos Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimą perskaitė renginio vedėjas Dovydas Bajoras.

Gitanas Nausėda / Redakcijos archyvo nuotr.

"Veiklios, pilietiškos, kūrybingos, žmonių gerbiamos ir įvertintos. Kiekvienos jūsų istorija yra ypatinga, nes pasakoja apie stiprybę ir atsakomybę, pasiaukojamą ir kitų gyvenimus keičiantį darbą. Jūs puoselėjate meną, ginate teisingumą, stiprinate mūsų tautinę tapatybę, rūpinatės bendruomenės kasdienybe ir sveikata, gelbėjate gyvybes. Visos po dalelę savęs įnešate į bendrą nuostabų kūrinį Klaipėdą. Ji šiandien auga ir gražėja, nes prie to daug prisideda jūsų rankos ir širdys. Plataus atgarsio visuomenėje sulaukianti jūsų veikla yra didelė dovana visų mylimam uostamiesčiui, o šis konkursas – dar viena galimybė jums už tai padėkoti. Tegu jūsų ateities darbuose netrūksta sėkmės, palankaus vėjo ir jūros įkvėptos laisvės dvasios", – sveikinimo prakalboje teigė G.Nausėda.

Atskleidė aktualijas

Metų klaipėdietės konkursas kasmet tampa nemenku iššūkiu ne tik jį organizuojantiems dienraščio "Klaipėda" darbuotojams, bet ir miesto žmonėms.

Kaskart po didžiųjų metų pabaigos švenčių atsipūtę uostamiesčio žmonės prisimena pažįstamas moteris, kurios garsina mūsų miestą, išskirtiniais poelgiais ar kruopščiu kasdieniu darbu padeda kitiems žmonėms.

Konkurso istorija jau greitai pasieks du dešimtmečius, tad nenuostabu, kad per šį laiką keitėsi jo sąlygos, bet visada išliko vienas reikalavimas – pastebėti ir iškelti į viešumą ypatingus konkursui siūlomų moterų nuopelnus.

Kaskart siūlydami pretendentes, miesto žmonės tarsi byloja, kokios gyvenimo aktualijos jiems tuo metu yra svarbiausios.

Metų klaipėdietės rinkimų ceremonija:

Miesto vardo garsinimas pasaulyje sporto,  muzikos, meno srityse, teisingų sprendimų priėmimas, mecenatystė, rūpinimasis sergančiaisiais ir likimo nuskriaustaisiais, ypatingas jautrumas į bėdą patekusiems vaikams, atjauta beglobiams gyvūnams – visa tai klaipėdiečiai įvertino balsuodami konkurse.

Šie metai atnešė naujų vėjų. Dar niekada į pretendenčių sąrašą nebuvo patekusios pareigūnės, tad balsuodami už prokurorę G.Skersinskytę klaipėdiečiai parodė, kaip jiems svarbu gyventi švariame mieste.

Ši moteris kuklinosi sakydama, kad ir bet kuris kitas jos kolega būtų ėmęsis demaskuoti didžiulės įmonės taršą.

Tai sakydama ji nekalbėjo apie iššūkius, kuriuos jai teko įveikti ne tik kaip prokurorei, bet ir mamai, moteriai.

Anksčiau klaipėdiečiai neskubėdavo į pretendenčių garbingam titului sąrašą įrašyti miesto daugiabučius tvarkančių įmonių darbuotojų pavardžių. Paprastai gyventojai būna itin reiklūs ir ne visada geranoriški vadybininkams.

R.Zavjalovai savo darbštumu ir nuoširdumu pavyko pralaužti šiuos ledus, klaipėdiečiai aktyviai už ją balsavo.

Garsina Klaipėdos vardą

Klaipėdos etnokultūros centro vadovė N.Sliužinskienė tapo savotiška šios įstaigos vėliavneše.

Neįsivaizduojantys miesto gyvenimo be tautinių ir liaudiškų švenčių uostamiesčio gyventojai balsuodami konkurse už šią moterį išreiškė savo dėkingumą ne tik už ilgą ir vaisingą darbą.

Du kartus mūsų mieste surengtas UNESCO globojamas nematerialaus paveldo festivalis "Lauksnos" įtikino jo gerbėjus atiduoti savo balsus už N.Sliužinskienę.

A.Šeiko pavardė klaipėdiečiams ir visai Lietuvai reiškia šviesą ir talentą, susiliejusį vienoje asmenybėje.

Šios šokio pedagogės, choreografės, šiuolaikinio šokio kūrėjos, šokio teatro direktorės nebereikia pristatinėti.

Jos pavardė būdavo įrašoma į konkurso dalyvių sąrašą beveik kasmet. Ji jau yra tapusi ir šio konkurso finalininke.

A.Šeiko yra buvusi ir kitame amplua – ji yra padėjusi rengti iškilmingą Metų klaipėdietės vakarą.

Medikėms – pagarba

Gydytoja G.Mažrimienė iki šių metų konkurso buvo geriau žinoma savo kolegoms Respublikinės Klaipėdos ligoninės konsultacinės poliklinikos darbuotojams bei pacientams, su kuriais susiduria dirbdama fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja.

Šie žmonės pažymėjo moters nuoširdumą, ypatingą dėmesį ir pagalbą kiekvienam, su kuriuo bendrauja.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento bendrosios praktikos slaugytoja J.Rekašienė taip pat yra gerbiama bendradarbių bei pacienčių.

Jūratė Rekašienė / Aurimo Skirmanto nuotr.

Gyvenimas jai skyrė išbandymą per akimirką apsispręsti, kaip pasielgti.

Tokio apsisprendimo kaina buvo gyvybė – pamėlęs, naktį gimdytojos pamestas mirti patvoryje vaikelis rodė labai menkus gyvasties ženklus.

J.Rekašienė priglaudė šildė naujagimį ir masažavo jam širdelę, melsdama ją nesustoti.

Mažylis išgyveno, dabar jis auga tėvais jam tapusioje šeimoje. Galbūt kada nors jis garsins Lietuvą ir Klaipėdą, o gal taps tiesiog doru žmogumi.

Kuponai lėmė laimėtoją

Tradicinis jau 18-us metus organizuojamas renginys sulaukė itin didelio visuomenės bendruomenės susidomėjimo.

Balsavimas už pretendentes buvo nevienodas ir itin intriguojantis.

Kasdien skelbiami rezultatai vertė aktyviausius klaipėdiečius negailėti laiko spaudžiant ir kompiuterio mygtukus.

Balsavusiųjų internetu garbei reikia pasakyti, kad šiemet nebūta bandymų "nulaužti" sistemą ir pakeisti balsavimo rezultatų kieno nors naudai.

Dalis žmonių pasinaudojo galimybe balsuoti trumposiomis SMS žinutėmis, taip uždirbdami pasirinktai moteriai kiekviena žinute 10 balų.

Populiariausias balsavimo būdas iki šiol – balsuoti kerpant ir užpildant kuponus iš dienraščio.

Šiemet balsų skaičius kasdien pildėsi šimtais ir net tūkstančiais.

Atrodė, kad pradėjus skelbti balsus kasdien konkursas neteko intrigos.

Paaiškėjo, kad ištikimiausieji konkurso gerbėjai ją sugebėjo išlaikyti iki paskutinės dienos, kai į balsadėžę sukrito didžioji dalis iškirptų lapelių.

J.Rekašienė Metų klaipėdiete tapo balsų dauguma, tai paaiškėjo tik baigiant juos skaičiuoti.

Projektas sulaukė paramos

Metų klaipėdietė pradėta rinkti nuo 2003 m., šiemet išrinkta 18-oji Metų klaipėdietė.

Projektus "Metų klaipėdietė 2014" ir "Metų klaipėdietė 2019" globojo jos Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Įpareigojimas: praėjusių metų konkurso laimėtoja Skaistė Svidraitė iškilmingo vakaro metu įteikė Metų klaipėdietei skulptūrėlę. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Dienraštis "Klaipėda" dėkoja projekto rėmėjams: ilgamečiam Metų klaipėdietės rinkimų garbės mecenatui – nekilnojamojo turto valdymo įmonei "Mūsų laikas" bei pagrindiniam rėmėjui – bendrovei "Švyturys-Utenos alus".

Kiti rėmėjai: lietuviško kapitalo integruotas medienos perdirbimo įmonių holdingas "Vakarų medienos grupė", "Danvitė Smile" – profesionalios aukščiausio lygio dantų gydymo, chirurgijos, ortodontijos, dantų profilaktikos ir grožio paslaugos, aplinkosaugos uoste sprendimus ir paslaugas teikianti įmonė "Parsekas", Klaipėdoje gaminami elektriniai autobusai "Dancer", Klaipėdos jūrų krovinių kompanija "Bega".

Partneriai: Klaipėdos estetinės ir lazerinės medicinos centras "Lazerklinika", "Vadasiga" – aukščiausios kokybės baldų prekybos lyderė, žinomų Europos baldų gamybos kompanijų atstovė, jaukumu primenanti namus šeimos kavinė Klaipėdoje "Degustacija", Gėlių studija AGAVA – patyrusių florisčių gaminamos puokštės ir kita šventinė atributika.


Metų klaipėdietėmis jau yra tapusios

2003 m. – Skaistutė Idzelevičienė,

2004 m. – Klaudija Bobianskienė,

2005 m. – Aldona Grigaliūnienė,

2006 m. – Olga Žalienė,

2007 m. – Kristina Vintilaitė,

2008 m. – Žaneta Norkuvienė,

2009 m. – Inga Grubliauskienė,

2010 m. – Nijolė Hansen,

2011 m. – Loreta Bosienė,

2012 m. – Jurga Karčiauskaitė-Lago,

2013 m. – Dalia Kanclerytė,

2014 m. – Janina Tulabienė,

2015 m. – Aldona Kerpytė,

2016 m. – Jolanta Česienė,

2017 m. – Galina Kučinskienė,

2018 m. – Loreta Laurinavičienė,

2019 m. – Skaistė Svidraitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
Pagarba poniai Rekašienei. Lyg ir paprastai žmogiškas poelgis, bet šiais laikais tai tampa retenybe. Tai liūdina..

ne ta

ne ta portretas
isrinko ,as tai buciau balsaves uz dudoriu.

Vis tiek pasidžiaukime

Vis tiek pasidžiaukime portretas
Na, nei viena finalistė jokių "metų' darbų nenuveikė. Čia tai faktas!. Nuveikė tik viena, kuri liko Žmonių klaipėdietė: Ligita Girskienė. Bet juk ji ne LIBERALĖ!. Ji politikė, ne tos partijos, kuri reklama remia dienraštį, atstovė. Bet aš džiaugiuosi, kad buvo medikių, o ne ...šunininkių. Visas klaipėdietes su švente, visas Moteris!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių