Pereiti į pagrindinį turinį

Mojavos – Kristaus Karaliaus bažnyčioje

2023-05-12 19:00
DMN inf.

Sekmadienį, gegužės 14 d., 13 val. Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčioje (Bokštų g. 10) vyks tradicinės mojavos, gegužinės pamaldos, skirtos Dievo Motinos garbei.

Istorija: tradicinių mojavų renginio svečiai – kantičkinių giesmių ansamblis „Bromos“ gilinasi į liaudies giesmių tradicijas, tyrinėja liaudiškojo pamaldumo praktikas.
Istorija: tradicinių mojavų renginio svečiai – kantičkinių giesmių ansamblis „Bromos“ gilinasi į liaudies giesmių tradicijas, tyrinėja liaudiškojo pamaldumo praktikas. / R. Dakševičiaus nuotr.

Pirmasis gegužę skirti Marijos garbei sumanė Ispanijos karalius Alfonsas X (1239–1284). Italijoje šio pamaldumo pradininkai buvo šventieji Pilypas Nėris (1515–1592) ir Karolis Boromėjus (1538–1584).

Matydami, kaip pavasariui veikiant sukyla žmonių jausmai, jie sumanė juos pakreipti aukštesniems tikslams.

Eidami nuo savo oratorijos iki Didžiosios Marijos bazilikos Romoje, linksmai giedodavo Marijos litaniją (dar vadinamą Loreto litanija), prijungdami giesmių.

Vėliau jų pavyzdžiu pasekė keli vienuolynai. Jau tada buvo nustatyta tvarka: gėlėmis puošiamas Marijos altorėlis ir meldžiamasi.

Tradicinių mojavų renginio svečiai Klaipėdoje bus pernai susibūręs kantičkinių giesmių ansamblis „Bromos“ – jauni žmonės, susibūrę gilintis į kantičkų ir liaudies giesmių tradicijas bei tyrinėti liaudiškojo pamaldumo praktikų.

Giesmininkai – iš įvairių Lietuvos kampelių į sostinę suvažiavę studentai, jaunimo folkloro kolektyvų dalyviai, muzikantai.

Tai etninę kultūrą pamilę žmonės, greta pasaulietinio folkloro trokštantys pažinti ir katalikiškąjį kultūros paveldą. Ansamblio vadovas – Matas Macevičius.

Iš senųjų maldynų giedamų giesmių „Bromos“ mokosi klausydamiesi archyvinių įrašų, lygindami tekstų redakcijas, gilindamiesi į tekstų prasmes, studijuodami jų senovinę leksiką, atlikimo manierą ir specifiką.

Per nepilnus vienerius veiklos metus „Bromos“ jau išvyko į tautosakos ekspediciją, dalyvavo liaudiško giedojimo festivalyje-stovykloje „Giedu giesmelę“ Telšiuose, tarnavo šv. Mišiose.

Renginyje Klaipėdoje sekmadienį dalyvaus ir kunigas Saulius Stumbra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų