Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Klaipėdoje: tvarumo iššūkis

  • Teksto dydis:

Balandžio 23–29 d. vyksianti 22-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė uostamiestyje bus gausi renginių, kuriuos vienija tvarios bibliotekos idėja. Į juos buria Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto ir Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos, atkreipiančios dėmesį į būdus, kaip kiekvienas gali prisidėti prie žemės ir jos resursų tausojimo, išsaugojimo ateities kartoms.

Atrasti padės žemėlapis

Savaitės fone išsiskiria I.Kanto bibliotekos organizuojamas žingsnių iššūkis „Žingsniuok su knyga“. Visą savaitę klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami kuo daugiau ir intensyviau keliauti pėsčiomis. Eiti ir nepraeiti pro šalį – aplankyti Klaipėdos bibliotekas. Klausimas – kiek jų? Užsukęs į artimiausią biblioteką, dalyvis gaus Klaipėdos bibliotekų žemėlapį, kuris tikslingai padės įveikti iššūkį. Savaitės pabaigoje nugalėtojų žingsniai bus išmainyti į knygas ir išmanias apyrankes. Geriau gamtai, geriau sveikatai ir kultūrai.

I.Kanto biblioteka buria į aktualius, įdomius ir įtraukiančius Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginius – tvaraus pakavimo bičių vaško drobelių dirbtuves, KRATC edukaciją šeimai, knygų mainus, šlepečių nėrimo iš siūlų likučių, darbo su vilna užsiėmimus. Akcija „Bibliotekoje auga visi“ kviečia atnešti nereikalingus daigelius į biblioteką, o norintieji jų galės pasiimti, kiti daigeliai ras prieglobstį terasos darže. Taip pat vyks akcija „Padovanok bibliotekai nebereikalingą papuošalą“ – jie bus panaudoti įvairioms edukacijoms.

Akcijos ir ekskursijos

I.Simonaitytės biblioteka surengs ekologinę akciją-ekskursiją „Krašto paveldo gido“ maršrutais. Jos metu bus galima susipažinti su miesto istorija, kartu pagražinti miesto rekreacines erdves ir laimėti prizų. Bibliotekoje taip pat vyks tvaraus vartojimo akcija „Knygų lagaminų mainai“, kviečianti namų bibliotekose atrastomis perskaitytomis knygomis pasidalyti su kitais – dovanoti arba mainytis jomis su Klaipėdos skaitytojų bendruomene.

I.Simonaitytės bibliotekoje šviesų, šešėlių ir judesio teatras „Degančios žirafos“ atliks interaktyvų šviesų ir judesio performansą „Antropomorfinis kabinetas“, o Klaipėdos Jeronimo Kačinsko ir Juozo Karoso muzikos mokyklų, Eduardo Balsio menų gimnazijos, Kretingos ir Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklų mokiniai ir mokytojai surengs Franzo Schuberto 225-osioms gimimo metinėms skirtą koncertą „Iš praeities epochų“. Bibliotekos audiotekoje vyks pokalbis su filosofu Dominyku Karpovičiumi apie žmogiško gyvenimo užkulisius ir tvarų santykį su savimi. Miesto atminties tvarumą tyrinės ekskursija „Aš tave mylėjau, Klaipėda“, per uostamiestį vesianti rašytojos Ievos Simonaitytės pėdomis.

Pristatys naujas knygas

I.Simonaitytės bibliotekoje bus pristatyta klaipėdiečio Sigito Benečio novelių knyga „Apgaulė“, bus surengtos prof. Ruth Leiserowitz albumo „Žydai Mėmelyje“ sutiktuvės. Biblioteka lankytojus suburs į ekologiškų ir originalių knygų skirtukų gamybos dirbtuves, stalo žaidimų vakarą ir skaitymus „Muzikos ir poezijos tiltai. Ukraina–Lietuva“.

Visą Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę bus galima stebėti LRT transliuojamą žaidimą „Kas ir kodėl?“, kuriame dalyvaus pasiryžę savo jėgas išbandyti Lietuvos bibliotekų darbuotojai. Bibliotekų savaitė balandžio 29-ąją baigsis tarptautine konferencija „Tvari biblioteka“, kurią tiesiogiai bus galima stebėti internetu. Bus skaitomi pranešimai tvarumo tema kasdienybėje ir politikoje, kiekvieno galimą indėlį, atsakingą vartojimą ir ekologiją, bibliotekų patirtis ir įsipareigojimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių