P. Domšaičio galerijoje – kultūros vakarai

  • Teksto dydis:

Prano Domšaičio galerija klaipėdiečius kviečia į kultūros vakarų ciklą „Parodoje su žinovu: meno kūriniai pasakoja“.

Nuves į Šiaurės Sacharą

Kultūros vakarų ciklo tikslai – supažindinti lankytojus su P.Domšaičio galerijos ekspozicijomis, aptarti vaizduojamosios ir taikomosios dailės kūrinius, įdomius Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto kultūros paveldo aspektus, tradicijas ir buities detales. Tai padaryti padės tikri savosios srities žinovai.

Spalio 29 d. 18 val. – vakaras „Kuršių nerija – Šiaurės Sachara“. Jo metu bus priminta apie pirmąją Kuršių nerijai skirtą parodą, surengtą 1914 m. Karaliaučiuje, vartant naujo leidinio – parodos „Nuostabioji žemė. Dailininkai
Rytų Prūsijoje. XIX a.–XX a. pirmos pusės tapyba ir grafika iš Aleksandro Popovo rinkinio“ katalogo – puslapius.
Dalyvaus kolekcininkas A.Popovas, draugijos „Nidden“ direktorė Ilona Motiejauskienė, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė istorikė dr. Silva Pocytė, dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė, jaunieji smuikininkai Liepa Vozgirdaitė (13 m.) ir  Juozas Macijauskas (12 m.).

Vėtrungės ir muzika mieste

Lapkričio 12 d. 18 val. – vakaras „Kurėnai, vėtrungės, žvejai“. Be kurėnų neįsivaizduojamas senųjų kuršių žvejų gyvenimas. Kodėl jie buvo tokie svarbūs? Kam jiems buvo reikalingos vėtrungės, kokia vėtrungių istorija? Apie tai pasakos dailininkė architektė Jūratė Bučmytė, dailininkas dizaineris Albertas Krajinskas, dalyyvaus Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro ansamblio „Kuršių ainiai“ grupė (vadovas Alvydas Vozgirdas).

Lapkričio 26 d. 18 val. – vakaras „Muzikuojantys miestiečiai ir muzika mieste“. Kokia muzika skambėjo Klaipėdos scenose, miestiečių namuose, Hugo Scheu dvare Šilutėje? Kaip muzikavo Nidos dailininkų kolonijos dalyviai svetingoje Hermanno Blode’s viešbučio dailininkų verandoje? Kalbės muzikologė prof. Daiva Kšanienė, dailėtyrininkė K.Jokubavičienė, koncertuos pianistė Edita Zizaitė, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Vokalo katedros studentės Rosana Štemanetian ir Erika Ostrenkova (dėst. Giedrė Zeicaitė).

Senąja pajūrio promenada

Gruodžio 3 d. 18 val. – vakaras „Prie kavos puodelio. Klaipėdos kasdienybė ir šventės“. Nuo seno Klaipėdos kavinės, cukrainės, restoranai garsėjo skania kava, saldumynais, paprastais ir įmantriais patiekalais. Iš parodos „Dionyzo Varkalio kolekcija. Iš Lietuvos dailės muziejaus Klaipėdos krašto XIX–XX a. taikomosios dailės rinkinio“ žinome, kokiuose induose kavą patiekdavo restoranas „Viktorija“ ar geležinkelio stoties smuklė.
„Keliaudami“ senąja pajūrio promenada, ne kartą sustosime pasižvalgyti ir „paskanauti“, – žadėjo organizatoriai. Vakare dalyvaus filologė Jovita Saulėnienė, dailėtyrininkė K.Jokubavičienė, Kalvystės muziejaus įkūrėjas kolekcininkas D.Varkalis.

Gruodžio 15 d. 18 val. šiemetį ciklą užbaigs vakaras, vesiantis „Karalienės Luizės pėdsakais“. Romantiška ir dramatiška Prūsijos karalienės Luizės (1776–1810) asmenybė audrino amžininkų, dailininkų ir eilinių žmonių vaizduotę. Sudėtinguose XX a. istorijos virsmuose primirštos ar nutylėtos karališkos šeimos sąsajos su Klaipėda šiandien gaivinamos ir aktualizuojamos. To ėmėsi ir aktorė Virginija Kochanskytė, vokalistai Giedrė Zeicaitė ir Artūras Kozlovskis su pianiste Vaiva Purlyte.

Renginiai nemokami. Į juos P.Domšaičio galerija (Liepų g. 33, Klaipėda) kviečia ateiti su vaikais – veiks specialios edukacinės dirbtuvėlės.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių