Rucavos pirštinių pristatymas Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Gruodžio 3 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre bus atidaryta paroda „Rucavos pirštinės“.

Viešnios iš Latvijos pristatys Rucavos pirštinių išskirtines mezgimo tradicijas – ryškius ir drąsius spalvų derinius, mezgimo raštus. Taip pat papasakos apie Rucavos didžiausią ir turtingiausią pirštinių kolekciją, surinktą iš visos Latvijos regionų. Po pristatymo bus galima dalyvauti edukaciniame pirštinių mezgimo užsiėmime, kurį ves pirštinių mezgimo puoselėtojos iš Rucavos (registracija ir informacija tel. (8 46) 310 022).

Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus fonduose saugoma daugiau kaip 100 Rucavos pirštinių pavyzdžių, kurie yra didžiausia ir turtingiausia visų laikų kolekcija, surinkta iš Latvijos regionų. Raštų ir spalvų deriniais Rucavos pirštinės yra išskirtinės, jos pasižymi skaisčiomis spalvomis, drąsiais jų deriniais, sudėtingais tankaus mezgimo raštais. Rucavos kolekcijoje daug pirštuotų pirštinių. Įdomu, kad tokiu pat raštu, kuriuo išmarginta pagrindinė pirštinės dalis, išmezgamas ir kiekvienas pirštas. Fizinis pirštinių amžius – maždaug 200 metų, tačiau tyrinėtojai mano, kad Rucavos raštų tradicija gali siekti tūkstantmetį, ypač tai pasakytina apie baltąsias piršlybų pirštines. Šešių pirštuotų pirštinių nuotraukos iš Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus fondų bus rodomos ir šioje parodoje Klaipėdoje.

Įdomu ir tai, kad daugelio rucaviečių namuose galima rasti paveldėtų kelių kartų pirštinių. Skirtingai nei anksčiau minėtos, dažniausiai jos yra dvigubos, išmegztos ryškiais raštais juodame fone arba pirštuotos – su raštais vidurinėje dalyje juodame fone. Jos išsaugotos todėl, kad Rucavoje ilgai gyvavo tradicija suruošti kraitį paskutinei kelionei ‒ 8–10 pirštinių porų laidotuvėse artimieji išdalydavo duobkasiams, nešusiesiems karstą ir giedotojams.

Rucavos pirštinių mezgimo tradicijas tęsia Rucavos amatininkų grupė (Vilma Pričina, Rasma Kleina, Rasma Pauperė, Aleksandra Maksakova, Dacė Liparta, Inga Tapinia ir kt.) bei Liepojos tautodailės studijos „Kursa“ mezgėjos. Parodoje bus galima apžiūrėti ir įvertinti jų veiklą – ir įvairiuose projektuose rodytas Nacionalinio istorijos muziejaus pirštinių kopijas, ir rankdarbių knygose esančių Rucavos pirštinių pavyzdžius. Rucaviškių megztų pirštinių bei kojinių bus galima įsigyti parodos atidarymo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių