Pereiti į pagrindinį turinį

„Si:said“ galerijoje – A. Zakarausko tapyba

2016-01-22 10:00
DMN inf.
„Si:said“ galerijos archyvo nuotr.

Šiandien 18 val. šiuolaikinio meno galerijos „Si:said“ Klaipėdoje (Daržų g. 18) naują parodų sezoną pradės tapytojo Andriaus Zakarausko paroda „Prisiminimo sinonimas“.

Prisiminimo sinonimas – kaip tai, ką atsimename, tik kitais žodžiais? Atrodytų, filologijos dalykas ir turėtų nurodyti tokią pačią arba artimą reikšmę turinčius, tačiau vis kitaip skambančius žodžius. A.Zakarausko tapybos cikle prisiminimo ir sinonimo jungtis įgauna vaizdinius pavidalus. Prisiminimai lyg ir pasižymi pastovumu, aiškumu, apibrėžtomis ribomis, nekintamumu. Juk tai, ką prisimename, lyg ir nekinta, neįgauna naujų pavidalų, jungčių ar anksčiau nepastebėtų prisiminimo priedų, pasižymi aiškia tėkme, nuolatiniu pasikartojimu, vis sugrįžtame prie to, ką prisimename, dažniausiai – mums ne naujiena.

Andriaus darbuose pasirodanti prisiminimo ir sinonimo dermė nurodo į nuolatines prisiminimų svyravimo, pastovumo, įvairumo ir tapatumo, kintamo pastovumo ir pastovaus kintamumo jungties ribas. Andrius bando kurti, suteikti ir atverti naujas prisiminimų reikšmes. Ir šiuo atveju drobėse svarbą įgauna ne tik tai, kas vaizduojama (pvz., konkretus prisiminimas), kiek skystas ir elastingas, lankstus ir tirpstantis, sustingstantis ir išskystantis paties prisiminimo judėjimas ir kitimas. Andrius pilsto ir maišo prisiminimų skysčius, o gaunami vaizdai tik papildo skysčio turinį naujais dariniais. Visa tai vyksta ne tik mentaliniu lygmeniu, bet ir drobėje. Prisiminimų skysčio medžiaga, tekėdama, kliurksėdama ar krapnodama ir neapibrėžtai judėdama ar slysdama ir kraipydamasi skysto terpentino dažų pavidalu stingsta, neretai supanašėja su veidu. Pasikartodama dažų ar prisiminimų masė kuria judesį – persekiojamą vaizdą, pereinantį iš vienos drobės į kitą ir vis pasipildantį nauja dažų mase.

Koks prisiminimų skonis? Ne tiek kartus, kiek veikiau rūgščiai saldus, ne tragiškas, o labiau ironiškas. Tapytojas norėtų, kad ir žiūrovai pajustų rūgščiai saldų terpentino skonį. Nenori per daug atskleisti ir nepalikti vietos asmeninėms interpretacijoms – šiuo atveju – degustacijoms. Juolab kad tam tikras nuorodas ar kryptis „Eilėraštyje-instrukcijoje A.Zakarausko prisiminimo sinonimui“ siūlo rašytojas Vidas Dusevičius.

A.Zakarauskas (g. 1982) 2005 m. Vilniaus dailės akademijoje įgijo tapybos bakalauro, o 2010 m. ‒ magistro laipsnius. 2004 m. mokėsi Miguelio Hernandezo universteto Menų fakultete Ispanijoje. Nuo 2004-ųjų dalyvauja parodose ir jas rengia. Menininkas 2009 m. laimėjo Jaunojo tapytojo prizą, 2011 m. apdovanotas Kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premija. A.Zakarausko darbų yra įsigijęs Modernaus meno centras ir privatūs kolekcininkai Lietuvoje bei užsienyje. Šiuo metu menininkas gyvena ir kuria Vilniuje.

Naujausius A.Zakarausko kūrinius „Si:said“ galerijoje bus galima apžiūrėti iki vasario 21 d. Galerijos darbo laikas: III‒V 14‒18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų