Skambėjo tautiniai muzikos instrumentai

Jau nuo 2004-ųjų Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija rengia Kazimiero Biliūno tautinių muzikos instrumentų ansamblių ir orkestrų festivalius-konkursus. Šiemet Klaipėdos universiteto (KU) Menų fakulteto koncertų salėje nuskambėjo jau penktasis renginys.

Mena žymų muziką

K.Biliūnas (1919–1979) buvo muzikas, obojininkas, profesionalių meno kolektyvų atlikėjas, ilgametis Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos pedagogas, šios mokymo įstaigos Liaudies instrumentų skyriaus vedėjas, išugdęs gausų būrį aukštos kvalifikacijos birbynininkų, obojininkų, tautinių instrumentų ansamblių ir orkestrų vadovų.

K.Biliūno vardu pavadinto renginio sumanytojai ir pagrindiniai organizatoriai – buvę jo mokiniai Vida ir Vytautas Zeleniai bei visas organizacinis komitetas, išanalizavę jau buvusius konkursus, kiekvienam jų ieško naujų, šiuolaikines muzikines tendencijas atitinkančių formų. Šiemečio konkurso naujovė – tradicinių instrumentų ansamblių pasirodymai.

Konkursinėje programoje varžėsi net 26 kolektyvai, kuriuose grojo 150 jaunųjų muzikantų iš Kalvarijos, Marijampolės, Druskininkų, Kauno, Naujosios Akmenės, Skuodo, Šilutės, Kretingos, Neringos, Palangos, Gargždų ir Klaipėdos miestų. Festivalinėje programoje pasirodė koklininkių duetas iš Latvijos Rygos Pardaugavos muzikos ir meno mokyklos.

Visi į konkursą atvykusieji buvo puikiai pasiruošę, todėl vertinimo komisijos pirmininkui KU Menų fakulteto dekanui, profesoriui Vytautui Tetenskui bei komisijos nariams – Klaipėdos universiteto Menų fakulteto docentui Vytautui Alenskui, Rygos Pardaugavos muzikos ir meno mokyklos pedagogei Inesei Kraucei ir Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos direktorei Loretai Jonavičienei teko nelengvas uždavinys vertinant kolektyvus.

Geriausi iš geriausių

Tradicinių instrumentų ansamblių kategorijos pirmoje grupėje nugalėtojais tapo jauniausiais konkurso dalyvis – ansamblis iš Neringos meno mokyklos (mokytojai Ieva Pumputytė ir V.Zelenis), antroje grupėje pirmojo laipsnio diplomą gavo ansamblis „Ruzgelė“ iš Palangos S.Vainiūno muzikos mokyklos (mokytoja Jurgita Petkutė-Marcinkienė), trečioje grupėje – skudutininkų ansamblis „Tūto“ (mokytoja Daiva Vosylienė) iš Marijampolės muzikos mokyklos ir ketvirtoje grupėje – KU Menų fakulteto skudutininkų ansamblis (lektorė A.Merkelienė). Šioje kategorijoje įvairiose grupėse dalyvavo ne vien mišrūs tradicinių instrumentų ansambliai, tarp jų buvo net keturi skudutininkų ansambliai.

Vienarūšių instrumentinių ansamblių kategorijoje geriausiais pripažinti Klaipėdos J.Kačinsko muzikos mokyklos birbynių ansamblis (mokytojas Anatolijus Tumanovas), Skuodo meno mokyklos Ylakių skyriaus birbynių kvintetas (mokytojas Tadas Jonaitis) ir Naujosios Akmenės meno mokyklos kanklių ansamblis (mokytoja Loreta Rimkuvienė).

Ansamblių ir orkestrų kategorijoje geriausiu pripažintas Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos liaudies instrumentų ansamblis (mokytojai V.Zelenienė, V.Zelenis).

Skyrė didįjį prizą

Konkurso naujovė – pirmą kartą vertinimo komisija vienam iš puikiausiai pasirodžiusių kolektyvų skyrė didįjį prizą. Šiuo prizu buvo įvertintas Klaipėdos J.Kačinsko muzikos mokyklos kanklių ansamblis „Bangužės“ – Agnė Ašmontaitė, Monika Agejevaitė ir Martyna Lidžiūtė (mokytoja Loreta Tumanovienė). Kolektyvams taip pat buvo įteikti lietuvių liaudies instrumentinės muzikos draugijos „Kanklės“, Klaipėdos krašto liaudies muzikos instrumentų meistro Alfredo Lučinsko, tautodailininko Lino Žulkaus, Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos absolvento Lauryno Vainučio įsteigti prizai.

Po konkursinių pasirodymų visi dalyviai klausėsi itin muzikalaus, subtilaus koklininkių iš Rygos Pardaugavos muzikos ir meno mokyklos muzikavimo. Duetą paruošusi pedagogė I.Kraucė koncerto klausytojams papasakojo apie jaunųjų koklininkių kelią į muziką bei jų pasiektus jau gana didelius laimėjimus.

Nuskambėjus penktajam konkursui-festivaliui, galima drąsiai teigti, kad tautiniai instrumentai savo nuoširdžiu skambesiu ir profesionaliu atlikimu tęsia žymaus Klaipėdos krašto pedagogo K.Biliūno dar praėjusio šimtmečio viduryje pradėtus darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių