Šnarantys žolynai K. Darulienės drobėse

Įsibėgėjus vasarai, skubame susirinkti gražiausius vasaros žolynus, sugerti pievų kvapus ir jų aromatą užrakinti atminties skrynelėse, kad to gerumo užtektų ilgais rudens vakarais. Bet ar gali užrakinti ir išsaugoti vasaros kvapą, o panorėjęs jį prišaukti? Kažin. Nebent tau prieš akis šnarėtų tapytojos Kristinos Darulienės nutapyti žolynai.

Kristinos tapybos paroda taip ir vadinasi „Žolynų šnaresy“. Paroda iki liepos 8-osios eksponuojama Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galerijoje (J.Janonio g. 9).

K.Darulienė gyvena gamtos glėbyje – mažame Bartkuškių kaimelyje, pačiame Lietuvos viduryje. Tapytoja kuria pavasarį ir vasarą, tuomet, kai atgyja gamta, kai subanguoja smilgos ir šilkais sušnara gražiausi žolynai.

„Man svarbu ne tik nutapyti augalus, aš noriu ir juos pažinti. Kokie gražūs lietuviški augalų pavadinimai: Marijos ašaros, Vilko pupos, Kiškio uodegėlės ir ašarėlės, Arkliadančiai, Petro rakteliai, Šlamučiai. Žolynai ir augalai tokie medžiagiški, faktūriški. Žiūriu į juos ir mano vaizduotėje iš karto gimsta pasakiški vaizdiniai. O kur dar visokios augalų galios: gydančios, svaiginančios, nuodijančios, dažančios. Augalų pasaulis mane tiesiog žavi, o tapymas priverčia labiau juos patyrinėti. Tai tarsi terapija. Aš neskaičiuoju, kiek tiksliai ant kotelio yra žiedelių, bandau pagauti tik apibendrintą augalo portretą“, – sakė Kristina.

Augalų tapymą ji prilygina žmogaus portreto kūrimui. Negana žolyną tik nutapyti, daug svarbiau įpūsti jam gyvybės. Kristina iki smulkmenų nedetalizuoja savo darbų, priešingai – savo kūriniuose palieka eskiziškumo, kad būtų juntama gyvastis ir mirgėjimas.

Parodos „Žolynų šnaresy“ ekspozicija yra sudaryta iš vasaros pleneruose gimusių kūrinių. Ypatingų motyvų savo kūriniams K.Darulienė niekada neieško – jie visur po kojomis. Užtenka tik nuleisti akis ir įsižiūrėti į žolynus. Anot Kristinos, visi jos paveikslai nutapyti šliaužiojant, ropojant ar klaidžiojant po Lietuvos pievas, sodybas, upelių paunksmes. Išbraidžiotos Kaišiadorių, Zarasų, Panevėžio, Ukmergės apylinkės, keletas vaizdų nutapyti Prancūzijoje. Tik vienas kitas kūrinys sukurtas stebint kambarinius augalus ar džiovintus žolynus. Vasaromis Kristina mėgsta žoliauti, o stojus rudeniui ir žiemai, analizuoti savo surinktus ir sudžiovintus žiedus ir žolynus. Herbariumų vartymas tyliai rusenant krosnelei - nuostabiausias vasaros reminiscencijų laikas.

Dar vienas K.Darulienės pomėgis – dambrelis. Jo skleidžiami garsai susipina su sodria Kristinos tapyba, o dambrelio melodijos ritmai atkartoja gamtos skleidžiamas vibracijas.

Parodą galima apžiūrėti bibliotekos darbo laiku – nuo 10 iki 18 val., šeštadienį ir sekmadienį – nedarbo dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atradimas

Atradimas portretas
O man labai grazu...

kažkaip iš neturėjimo ką veikti

kažkaip iš neturėjimo ką veikti portretas
ir velnias žino kokia dieną, na tiesioog peržiūrėjau jūsų taip vadinamas drobes su kopūstais, toks jausmas, kad jūs alkana , gal eikit į norfa ar maksimą dirbti
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių