Šviesos link: Mažosios Lietuvos sietynai Klaipėdos etnokultūros centre

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 10 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) bus atidaryta liaudies meno meistrų Angelės ir Vytauto Raukčių darbų paroda „Šviesos link. Sietynai“, skirta autorių kūrybinės veiklos 45-mečiui.

Būtent tiek metų jiedu yra neišskiriami kūrybiniame procese, parodose, šventėse ir žavi užsidegimu, bendryste bei darbštumu. Atėjusieji į parodos atidarymą pamatys jų sukurtus Mažosios Lietuvos kraštui būdingus sietynus, taip pat A. ir. V. Raukčių pagamintas ir dekoruotas skrynias, aliejinės tapybos darbus, floristinius paveikslus.

„Mudu vienas kitam ‒ pirmieji kritikai, patarėjai ir pagalbininkai, – sakė A. Rauktienė. – Komandoje juk lengviau. Svajonių, planų yra, tik negalima jų be laiko išbarstyti.“

Nestokojantiems idėjų autoriams savo sodyboje Balčių kaime Šilutės rajone 2006 m. pavyko įkurti muziejų „Buities ir margučių palėpė“, kuriame sukaupta daugiau nei 2 000 senosios buities reikmenų – daugiausia XIX a. indų, baldų, įrankių, namų apyvokos daiktų, spaudinių. Ten pat eksponuojama gausi – net 2 400 margučių kolekcija. Jiedu kartu įgyvendino ir ne vieną proginę iniciatyvą, minėdami iškilių asmenybių – M.K.Čiurlionio, Maironio, K.Donelaičio, S.Nėries, Žemaitės – metus.

Tautodailininkai Angelė ir Vytautas Raukčiai. / Klaipėdos etnokultūros centro archyvo nuotr.

Domėjimasis Mažosios Lietuvos krašto kultūra A. ir V. Raukčiams leido atrasti ir sietynus. V. Rauktys, restauruodamas Hugo Šojaus dvare išlikusius du vestuvinius sietynus, susidomėjo jais, jų paskirtimi, istorija. „Pamario krašto lietuvininkai žvejai kurdavo šaktarpio metu, jo trukmė lemdavo ir išdrožinėtų figūrėlių gausą. Vėliau jas sujungdavo, „apgyvendindami“ sietyne, kur įtvirtindavo 12 žvakių. Sietynas būdavo pagrindinė namų puošmena per vestuvių šventę – svečiams šokant, trypiant, jų nuotaiką atliepdavo ir sietynas. Retai kuri šeima tokį turėdavo, o jei turėdavo tai skolindavo tik artimiems giminaičiams“, – priminė V. Rauktys. Meistro išmonės, fantazijos ir kruopštumo reikalaujančius sietynus bus galima pamatyti išskirtinėje parodoje Klaipėdoje.

A. ir V. Raukčiai ‒ Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariai ir turi meno kūrėjo statusą. Meistrai yra aktyvūs šalies, Klaipėdos krašto parodų, švenčių, festivalių dalyviai, taip pat Žemės ūkio ministerijos konkurso 2006 m. laureatai, Šilutės rajono konkurso „Sidabrinė nendrė 2007“ laureatai, 2010 m. šalies konkurse pripažinti sėkmingiausiai dirbančiais tradiciniais amatininkais, 2012 m. A. Rauktienė išrinkta šalies tautodailės konkurso „Aukso vainikas“ laureate, 2018 m. V. Rauktys tame pačiame konkurse laimėjo antrąją vietą.

Šioji paroda abiejų tautodailininkų kūrybinėje biografijoje bus jau 22-oji. Ji turėjo vykti praėjusį pavasarį, bet dėl koronaviruso pandemijos buvo nukelta į rudenį. Parodą apžiūrėti Klaipėdos etnokultūros centre bus galima iki spalio 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių