„TheATRIUM“ programoje – lobių skrynia

  • Teksto dydis:

Tęsiasi tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“. Artimiausiomis dienomis žiūrovui teismui bus pateikti du įstabūs spektakliai – iš kaimyninės Latvijos „Grimų“ estetikos komponentai, o tituluotas duetas iš saulėtosios Italijos atveš „Amistade“ .

Šeštadienį, birželio 3 d. Klaipėdos dramos teatre verta pamatyti „Grimus“ iš Latvijos.

Vieno iš populiariausių Latvijos režisierių Elmaro Senkovo uostamiesčio publikai atskirai pristatyti nereikia.

Jis pas mus kūrė net du spektaklius – 2019 m. „Mama drąsa“, apdovanotą už geriausią režisūrą „Auksiniu scenos kryžiumi“, ir 2021 m. „Varovus“.

Išraiškinga ir išradinga scenos kalba pasižymintis režisierius šįkart Klaipėdoje viešės su antru spektakliu „Grimai“ iš Liepojos teatre jo kuriamos trilogijos (pirmasis – „Šekspyras“).

„Grimų“ estetikos komponentai – cinizmas, kraujas ir žaidimo džiaugsmas. Režisierius savo kūriniu kelia daugybę klausimų: kaip gyventi smurtu persigėrusiame pasaulyje, kaip išlaikyti gerumą, jei aplinkiniai skaudina?

„Grimai“ neslepia – stebuklinės pasakos baigiasi laimingai, bet jose reikia susitikti su savo vidiniu pasauliu.

Dienos šviesa gali įveikti nakties tamsą, bet kas įveiks žmonių sukurtą tamsą?

Spektaklyje aktoriai komunikuoja neegzistuojančia kalba, kurią kiekvienas susikūrė repeticijų metu. Šiame Babelio bokšto statytojų klegesyje galima atpažinti prancūzų, lenkų, estų ir kt. kalbų skambesį. Tai – visiškai kitoks požiūris į kultines brolių Grimų pasakas.

Na, o kitą ketvirtadienį, birželio 8-ąją, Klaipėdos teatro scenoje bus galima išvysti spektaklį „Amistade“.

Jį atveža svečiai iš Italijos – daugiau nei trisdešimt metų kartu dirbantis kūrybinis duetas Flavia Mastrella ir Antonio Rezza.

Jų darbų sąraše: vaidybiniai filmai, įvairios TV laidos, trumpi filmai ir keliolika teatro spektaklių.

Jie patys kuria ir iki smulkiausių detalių įgyvendina savo sumanymus. 2018 m. A. Rezza, ne tik režisierius, bet ir žinomas aktorius, už viso gyvenimo pasiekimus Venecijos bienalėje buvo įvertintas „Auksinio liūto“ apdovanojimu.

F. Mastrella – ne tik režisierė, bet ir žinoma fotografė. Į Klaipėdą atvežamo spektaklio „Amistade“ A. Rezza vaidinamas personažas vysto pašnekesį su seniai mirusia italų muzikos legenda Fabrizio De André, jį spektaklyje atstovauja įvairių koncertų ir renginių metu įrašytas jo balsas.

„Amistade“ du žmonės diskutuoja apie egzistenciją. Kai vienas kalba, kitas turi laiko pagalvoti.

„Manipuliacija yra teisingo gyvenimo būdo pagrindas. Ji jau ne kartą keitė formą, pasitelkdama atvirą smurtą. Niekada, kaip šiuo atveju, arba vėl, kaip irgi šiuo atveju, neapykanta teatro, kino ir literatūros mistifikacijai nebuvo tokia nenumaldoma. Mirštančiojo galia slypi išgyvenime. Mes pasirengę karaliauti. Tik prieš tai mums teks dar truputį labiau numirti“, – intriguoja spektaklio aprašymas.


Šiame straipsnyje: TheATRIUMGrimusAmistade

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių