Uostamiestyje – meno parodų maratonas

Pagaliau atėjusio pavasario nuotaikos tvyro ne tik uostamiesčio gatvėse, bet ir Klaipėdos parodinėse erdvėse. Šiomis dienomis meno gerbėjų laukia net šešios naujos ekspozicijos.

Vieno žmogaus patirtis

Ketvirtadienį „Parko galerijoje“ (Turgaus g. 9) atidaryta Tamaros Emsen (Kaliningradas, Rusija) emalio plakečių ir juvelyrikos paroda „Vieno žmogaus patirtis”, veiksianti iki gegužės 22-osios.

„Visus šiuos darbus sukūriau  2005–2014 m. įvairiuose miestuose ir šalyse – Klaipėdoje, Sankt Peterburge, Stambule, Karaliaučiuje. Mane labiau domina  patiklių, linksmų, ieškančių savęs vaikų ir spontaniškų paauglių nei manieringų suaugusiųjų pasaulis. Gal todėl mano darbai atrodo naivūs, – pasakojo T.Emsen. – Išaugau ne vienoje kultūroje, nes gimiau Rytuose, Džambulo mieste, kur ėjo Šilko kelias. Išsilavinimą įgijau ne tik  Lietuvoje, kur praleidau visus vaikystės ir jaunystės metus, bet ir viename iš gražiausių pasaulio miestų Sankt Peterburge, jo Barono Štiglico meno ir dizaino akademijoje. Ten šešerius metus studijavau dizainą, grafiką, tapybą, piešimą ir kita. Bet tikiu, kad mano skonį suformavo ir kitos šalys, kur man pavyko gyventi, mokytis, kurti, kur aš visada noriu sugrįžti ir gana dažnai grįžtu ne tik savo mintyse. Tai ir Prancūzija, ir Turkija, ir Didžioji Britanija, ir Marokas. Mano fantazijos, mintys, įspūdžiai, patirtis – viskas atsispindi mano kūriniuose.“

Kviečia pažinti svetimšalį

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) penktadienį 18 val. bus pristatytos išsyk dvi parodos.

Čia tarptautinę kelionę pradės projekto „Close Stranger“ / „Pažink svetimšalį“  taip pat pavadinta paroda. Savo darbus, sukurtus reziduojant Klaipėdoje, Gdanske (Lenkija) bei Kaliningrade (Rusija) pristatys 18-a šiuolaikinių menininkų iš trijų projekte dalyvaujančių šalių.

Lietuvai parodoje atstovauja Laura Garbštienė, Remigijus Treigys, Marta Vosyliūtė, Nerijus Jankauskas, Jurga Barilaitė, Laura Zala, Rusijai – Jegoras Luščevas, Grigorijus Selskis, Aleksejus Čebykinas, Olegas Bliabliasas, Jurijus Vasiljevas, Aleksandras Liubinas, Lenkijai – Agata Nowosielska, Angelika Fojtuch, Piotras Wyrzykowskis, Jacekas Niegoda, Julita Wójcik bei Arturas Gogołkiewiczius.

Kaip ir sufleruoja pavadinimas, jų kūriniuose nagrinėjami geografiškai artimų, bet ne itin gerai vienas kitam pažįstamų kraštų savitumai, atskleidžiant juos per socialinius, istorinius bei kitokius reiškinius, viešnagių inspiruotus asmeninius įspūdžius ir projektą lydinčio bendrystės pajautimo. Panagrinėti menininkų darbus, perprasti jų įžvalgas, kurti ir įsitraukti į abipusio pažinimo procesą klaipėdiečius parodos metu kvies nemokamų edukacinių užsiėmimų programa.

Paroda „Close Stranger“ / „Pažink svetimšalį“, kuri Klaipėdoje bus eksponuojama iki gegužės 29 d., birželio 6 – liepos 7 d. veiks Kaliningrade, o liepos 25 – rugpjūčio 24 d. bus pristatoma Gdansko publikai.

Tarp realybės ir fikcijos

Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyrius KKKC Parodų rūmuose tuo pačiu metu atidarys fotografijų projekto „Tamsioji pasakojimo pusė“ parodą.

Joje bus eksponuojamos Kristinos Sereikaitės, Kristinos Gentvainytės, Lauros Valiukevičiūtės, Geistės Kinčinaitytės ir Jurgos Lucos fotografijos.

Projektas „Tamsioji pasakojimo pusė“ kviečia sekti šių penkių fotografių pastangomis prisijaukinti nežinios tamsą. Nuo žmogaus grumtynių su savimi siekiant tyrumo iki anapusinio pasaulio blyksnių – visa tai, kas blaškosi suvokimo periferijoje, įgauna apibrėžtas formas jų fotografijose. Dalyvių darbai – skirtingomis temomis, bet visus juos vienija tyvuliuojanti tamsa – tiek regima, tiek juntama.

„Pagrindinė gija, vienijanti projekte dalyvaujančių fotomenininkų darbus – tamsos estetika, – teigė LFS Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vaičekauskas. – Fotografijose dominuojančios abstrakčios, iš pažiūros tylios, kiek gotiško ar net mistiško vaizdo konstrukcijos – mąslios tamsių istorijų citatos. Autorių darbuose paslaptimi alsuojantys individualūs pasakojimai, nakties istorijos – sapnų fantasmagorija, trinanti ribas tarp realybės ir fikcijos.“

Paroda veiks iki gegužės 29 d.


Šiame straipsnyje: meno parodosparodos Klaipėdoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

maciau darbus

maciau darbus portretas
Maciau menininkes E. Brinkytes darbus. Tik zurnalistas gali "susizaveti" tokiais darbais, aprasydamas paroda. Zinomas Klaipedos menotyrininkas per viena jos parodos atidaryma buvo sakes - "...kai menininke nemoka piesti, geriai virtuveje butu ir vaikus augintu...."
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių