Uostamiestyje – pirmojo klaipėdietės romano sutiktuvės

Ketvirtadienį 17 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyks klaipėdietės Eglės Gudonytės dokumentinio romano „Karta nuo Sibiro“ pristatymas.

Dalyvaus autorė, literatūrologas Marijus Šidlauskas,  rašytojas Rolandas Rastauskas ir aktorė Nijolė Sabulytė.

Romanas apie tremtį į Sibirą sukurtas pagal tikrus faktus. „Karta nuo Sibiro“ – tai ne tiek dokumentinis pasakojimas, kiek autorės ir kartu visos kartos, kuriai ji atstovauja, santykis su skaudžiu istoriniu ir labai asmenišku faktu. Tremties pragarą patyrė autorės mama ir seneliai, palaidoję Sibire du vaikus.

Romano „Karta nuo Sibiro“ pasakotoja yra atradusi savitą santykį su skaudžiu istoriniu įvykiu – ji nemoralizuoja, nesileidžia į sentimentus, bet gyvai, ne melodramatiškai, kartais komiškai pasakoja tikrą istoriją. Į tekstą sklandžiai įsilieja lyriniai ekskursai apie nuostabią Sibiro gamtą, nuotaikingas situacijas, įsimenančias detales. Įtaigus pasakojimas, stilistinė raiška, moderni kūrinio forma išskiria jį iš literatūros tremties tema, todėl tai bus įdomus skaitinys ne tik  vyresnio amžiaus skaitytojams, bet ir jaunimui.

Kaip pastebėjo literatūrologas M.Šidlauskas, „tekstas grakščiai pakyla virš temos rifų, parodydamas, kaip nužmogėjimo sąlygomis galima teigti žmogiškumą – pačios aukščiausios prabos, apimantį ir patriotiškumą, pilietinį sąmoningumą bei panašius šiandien išsibarsčiusius, išsikraipiusius dalykus“.

Rašytojos Renatos Šerelytės žodžiais, „žavi ne tik įtaigiai perteikta dar viena tremties istorija, bet ir stilistinė raiška, kūrinio forma, kurią galima pavadinti modernia“.

E.Gudonytė – klaipėdietė. Gimė 1970-aisiais Radviliškyje. Ten baigė vidurinę mokyklą. Uostamiestyje studijavo lietuvių filologiją ir režisūrą. Klaipėdos universitetą baigė 1993 m. Visada mėgo ir tebemėgsta pasakoti įvairias istorijas ir jas aprašinėti. Dirba Klaipėdos savivaldybėje, tad, jos žodžiais, „kūrybinės užmačios išlindo paprasčiausiai todėl, kad joms nebėra kur dėtis“. „Taip gelbsčiu ir palaikau save. Kita vertus, užaugo vaikai, daugiau laiko... Ir man patinka rašyti“, – prisipažino Eglė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių