Pereiti į pagrindinį turinį

2012-ieji metai Klaipėdai buvo dosnesni

2012-12-28 15:49
2012-ieji metai Klaipėdai buvo dosnesni
2012-ieji metai Klaipėdai buvo dosnesni / Shutterstock nuotr.

Besibaigiantys metai uostamiestyje buvo geresni nei prieš tai buvusieji – stabilizavosi gimstamumas, padaugėjo santuokų, sumažėjo ištuokų ir mirčių. Tėvai nepraranda išradingumo ir rinkdami vardus vaikams.

Populiariausi vardai išlieka

Šiais metais iki gruodžio 27 d. Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje užregistruoti 2208 naujagimiai. Toks pats jų skaičius buvo ir pernai tuo pačiu metu.

Populiariausi vaikų vardai išliko panašūs kaip ir praėjusiais metais.

Savo sūnums klaipėdiečiai šiemet dažniausiai suteikė Danieliaus, Jono, Luko, Manto, Mato vardus. Net keturi iš jų buvo ir praėjusių metų populiariausių vardų uostamiestyje penketuke. Pernai dažniausiai vaikai buvo krikštijami Matu, Luku, Jonu, Jokūbu, Danieliumi.

Šiemet šiek tiek pasikeitė populiariausių mergaičių vardų penketukas. Populiariausi vardai – Emilija, Gabrielė, Gabija, Sofija, Marija. Pernai dažniausiai mergaitėms buvo suteikiami Gabijos, Gabrielės, Ugnės, Kamilės ir Emos vardai.

Anot Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Gražinos Misevičienės, kai kurių vardų populiarumas neišblėsta jau kelerius metus iš eilės.

„Ant specialistės, kuri registruoja naujagimius, stalo yra visada padėtas populiariausių vardų sąrašas. Tačiau paprastai tėvai jau ateina apsisprendę ir nuomonės nekeičia. Jiems patinka vienas ar kitas vardas, nesvarbu, ar jis populiarus, ar ne. Kiti pabrėžia, kad būtent šis vardas tinka vaikeliui“, – pasakojo vedėja.

Mergaitę pavadino Gelme

Šiemet netrūko ir labai retų ar net neįprastų vardų. Kai kuriuos iš jų net sudėtinga ištarti.

Berniukams tėvai suteikė Timo, Putino, Neito, Romarijaus, Skomanto, Neidano, Erdvilo, Nikono, Natanieliaus, Sajaus vardus.

Mergaitės pavadintos Amadėja, Amaltėja, Imelda, Abigele, Geiste, Armile, Amaja, Gaudrime, Gelme, Vėtra, Junita, Ornela, Une.

„Tėvai, kurie vaikui išrenka retą vardą, matyt, nori išskirtinumo. Šie vardai suteikiami ir kūdikiams, kurie gimė užsienyje, o užregistruojami Klaipėdoje. Tokie atvejai dažni. Gal tas vardas, kuris mums neįprastas, regione, kuriame gyvena vaikas, yra populiarus, lengvai ištariamas vietos gyventojams“, – svarstė G.Misevičienė.

Santuoka – prie keltų

Šiemet beveik šimtu išaugo santuokų skaičius. Iki gruodžio 27 d. jų įregistruota 1203. Pernai tuo pačiu metu santuokų buvo 1106.

Daugiau porų žiedus sumainė ir savo pasirinktose vietose. Šiemet tokių buvo 60, pernai – 55.

Daugiausia amžina meilė buvo prisiekinėjama piliavietėje. Čia tuokėsi 24 poros. Santuokos vyko ir prie jūros, kavinėse, ant Jono kalnelio, jachtoje.

Neįprastų santuokų vietos – Šiaurės ragas ir miesto mero kabinetas.

„Jaunavedžiams leidžiame rinktis. Svarbiausia, kad tai nebūtų ore ar po vandeniu – negrėstų pavojus. Sakome, kad patys pamąstytų, kokia turi būti ceremonija. Jie neretai klausia ir mūsų darbuotojų patarimo“, – pasakojo G.Misevičienė.

Ištuokų šiemet užregistruota aštuoniomis mažiau nei pernai. Iš viso jų buvo 676. Beveik pusšimčiu mažiau užregistruota ir mirčių. Šiemet jų buvo 2 106, pernai – 2151.

G.Misevičienė vakar pabrėžė, kad dar liko trys šių metų dienos. Tad metų statistika dar gali šiek tiek keistis.

Populiariausi vardai 2012 m. Klaipėdoje

berniukų mergaičių

Danielius (suteiktas 35 vaikams) Emilija (suteiktas 27 vaikams);

Jonas (suteiktas 33) Gabrielė (suteiktas 25);

Lukas (suteiktas 31) Gabija, Sofija (suteikti po 23);

Mantas (suteiktas 22 ) Marija, Austėja (suteikti po 22);

Matas (suteiktas 20) Kamilė (suteiktas 21);

Nojus (suteiktas 19) Ema (suteiktas 20);

Dominykas (suteiktas 18) Liepa, Viltė (suteikti po 17);

Paulius, Augustas (suteikti po 17) Elzė (suteiktas 16);

Justas (suteiktas 16) Eva (suteiktas 15);

Benas, Kristupas (suteikti po 15) Amelija, Elija (suteikti po 14);

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų