AB „Klaipėdos vanduo“: produktyvūs 2014-ieji

  • Teksto dydis:

2014-uosius AB „Klaipėdos vanduo“ baigia geromis nuotaikomis – efektyviai pertvarkyta įmonės valdymo struktūra, po kelerių metų augimo ėmė mažėti vandens vartotojų įsiskolinimai, baigtas vandens tiekimo ir nuotekų tinklų plėtros projektas Klaipėdos priemiesčiuose, pradėti naujo vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projekto Klaipėdos rajone darbai, įsigyta modernios technikos. Svarbiausia, pasak įmonės vadovo Leono Makūno, yra tai, jog visi šie pasiekimai leidžia išvengti vandens kainos didėjimo. O ji šiuo metu yra mažiausia Lietuvoje.

Sustyguotas valdymas

Vienas iš svarbesnių nueinančių metų darbų, L. Makūno teigimu, klientams plika akimi matomas nebuvo, tačiau jie teigiamus pokyčius bendrovėje pajus.

„Rugsėjo mėnesį centralizavome įmonės valdymo funkcijas. Valdymo struktūros problemos atsirado mums pradėjus vykdyti veiklą buvusio vandens tiekėjo AB „Klaipėdos rajono vandenys“ veiklos zonoje. Mūsų tam nepasiruošusioms tarnyboms tai buvo tikras iššūkis. Tačiau šiai dienai jau yra aišku, kas už ką atsakingas - padaliniai pertvarkyti taip, kad vartotojams iškylančias problemas galime spręsti ir greičiau, ir efektyviau“, - pokyčių esmę nusakė „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius.

Kitas svarbus vandentiekininkų pasiekimas 2014 metais – pagaliau pavyko stabilizuoti iki tol augusius klientų įsiskolinimus. Būtent šiais metais, L. Makūno teigimu, skolos ėmė mažėti.

„Nuo 2009-ųjų gyvenome savotiškame diskomforte – vartotojų skolos nuolat augo. Ir tik šiemet įvyko persilaužimas, jos ėmė mažėti. Nors visų klientų, tiek įmonių, tiek gyventojų skolos siekia 5,5 mln. litų, jos yra sumažėjusios 143 tūkstančiais litų. Deja, tenka apgailestauti, kad tam panaudoti teko kraštutinį veiksmą – geriamojo vandens tiekimo nutraukimą. Keletas šimtų gyventojų buvo įspėti, pusė jų skolas padengė, o nedidelei daliai žmonių vandenį teko atjungti. Iš teismų gauname leidimus įeiti į butus ir atlikti tokią procedūrą. Tai – griežta priemonė, tačiau ji skirta tam, kad dėl skolininkų nekentėtų sąžiningi klientai: jei skolos augs, vandens tiekimo kainos irgi didės“, - motyvuoja L. Makūnas.

Tinklų plėtra – į visas puses

Kainų augimą stabdo ir papildomos „Klaipėdos vandens“ pajamos. Jas užsitikrinti įmonė stengiasi plėsdama klientų ratą. Būtent 2014 metais jis ženkliai padidėjo, mat baigta dalis tinklų plėtros Klaipėdos priemiesčiuose – Ginduliuose, Sudmantuose, Jakuose,  Slengiuose, Doviluose, Purmaliuose, Kalotėje. Bendra šių darbų vertė – net 35 mln. litų.

„Tai reiškia, kad jau beveik visos kaimyninės uostamiesčio gyvenvietės prijungtos prie mūsų tinklų. Gyventojams nereikia eksploatuoti vietos vandenviečių ir nuotekų valymo įrenginių, jie kokybišką vandenį gauna iš Klaipėdos, o nuotekos išleidžiamos į tinklus ir valomos Klaipėdos nuotekų valykloje Dumpiuose,  o tai mažina mūsų sąnaudas. Būtent todėl šiemet pasirašyta ir 15 mln. litų vertės sutartis su bendrove „Edrija“ dėl vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros Klaipėdos rajone, kurios viena iš dalių yra vandentiekio vamzdžio tiesimas į Priekulę, į bendrą sistemą prijungiant ir pakeliui esančias kitas gyvenvietes – Mickus, Dituvą, Kuodžius bei ateityje sudarant galimybę prijungti Dumpius, Ketvergius, Dituvos sodus ir kt. Priekulėje planuota įrengti naują vandenvietę, tačiau paskaičiavome, kad gerokai pigiau į ją nutiesti mūsų vamzdžius. Taip sutaupoma ir investicijų, ir galimų eksploatacijos išlaidų, nes nebereikia rūpintis papildomu vandens valymu, kainuojančiu ir nemažai lėšų, ir didinančiu vandens nuostolius – iš Klaipėdos ateina jau geras vanduo“, - aiškina generalinis direktorius.

Vandentiekio linijos tiesimo į Priekulę darbai jau pradėti. Kiti vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros darbai, įeinantys į UAB „Edrija“ vykdomą sutartį, apims Agluonėnus, Dauparus, Gobergiškę, Šlapšilę, ir Jonušus, taip pat tinklai bus tiesiami į Klaipėdos pašonėje esančią Šaulių gyvenvietę.

Tarp kitų svarbių šiemet „Klaipėdos vandens“ atliktų darbų L. Makūnas mini naują vandens ruošyklą Girkalių gyvenvietėje. Į šį objektą investuota 1,3 mln. litų, bendrovės indėlis – 0,7 mln. Lt. Tiek pat kainavo vadinamosios apvandeninimo siurblinės 3-iojoje Klaipėdos vandenvietėje sutvarkymas.

Kloja pamatus ateičiai

Kasmet vandentiekininkai investuoja ir į ratuotą techniką. Šiais metais įsigytas ypatingas, net 1,1 mln. Lt kainavęs vakuuminis ekskavatorius. Juo galima preciziškai tiksliai atlikti kasimo darbus ten, kur yra nutiestos kitos komunikacijos – elektros, dujų ir pan.

„Jis netgi nekasa, o specialiu straubliu siurbia gruntą. Taip darbai vyksta paprasčiau, efektyviau, taupomos lėšos ir laikas. Svarbu ir tai, kad naudojant tokį ekskavatorių asfalto ardyti reikia 2-3 kartus mažiau. Tokiu būdu ir mažiau trukdoma eismui, ir reikia mažiau atstatyti brangiai kainuojančios kelio  dangos. Dar vienas šios technikos pranašumas – greičiau ir efektyviau išvalomi lietaus nuotekų ir vandentiekio šuliniai, pakeičiama vandenviečių filtrų įkrova“, - šios investicijos svarbą nurodo įmonės vadovas.

Be modernios technikos neapsieita ir atliekant vandens sluoksnių žvalgybą bei gręžinių įrengimą Klaipėdos rajone. Tam šiemet skirta 353 tūkst. litų.

„Skirtinguose gyliuose yra skirtingos kokybės vanduo. Anksčiau jo kokybinių savybių nustatyti negalėdavome, tad imdavome vandenį iš patogiausio sluoksnio ir jį valydavome. O dabar stengiamės išžvalgyti, ištirti ir iškart pasirinkti sluoksnį, kuriame vanduo jau yra geriausios kokybės. Taip sutaupome lėšų jo gerinimui, reikia mažiau investicijų į valymo technologijas“, - akcentuoja „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius.

Šiuo metu „Klaipėdos vanduo“ jau dairosi toli į priekį ir ruošia projektinius pasiūlymus dėl Europos Sąjungos paramos lėšų iš 2014-2020 metų finansavimo laikotarpio.
Šie pinigai taps pagrindu užtikrinant investicijas į kokybiško vandens tiekimą ir nuotekų valymą jau ateinančiais metais, sykiu stengiantis išlaikyti stabilias vandens kainas ir toliau teikiant aukšto lygio paslaugas visiems įmonės klientams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ikas

ikas portretas
plika akimi nematoma bet pinigineje matosi ,"PARDAVIMO KAINA" beveik 5 Lt ,todel ir prikaupe milijonu !!!!!!! o kur dar skaitikliu neteisetas keitimas ir mokestis ? keicia reikia ar nereikia, stai dar milijonus nesa.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių