Absurdiška situacija gydymo įstaigoje: medikai pateko į pinkles

Klaipėdos poliklinika, net kai trūksta medikų, rado naujų darbuotojų. Bet šie pateko į pinkles. Gydytojai negali išrašyti kompensuojamųjų vaistų, neturi teisės siųsti atlikti tyrimų. Tegali rašyti rekomendaciją šeimos gydytojui, kad šis siųstų pacientą pas tretinio lygio specialistą. Kodėl susidarė tokia absurdiška situacija?

Kone 30-ties metų stažą turinti pulmonologė Klaipėdos poliklinikoje dirba mėnesį. 

„Tokios specialybės čia nebuvo. Pulmonolgas čia tikrai yra reikalingas. Jau aš per tą trumpą laiką, kiek čia dirbu, pamačiau“, – kalbėjo gydytoja pulmonologė Margarita Vitkauskienė.

Bet itin reikalinga gydytoja atsidūrė pinklėse. 

„Gydytojas, turintis tokį stažą kaip aš, negali išrašyti kompensuojamų receptų. Negaliu pasiųsti paciento tolimesniems tyrimams, pavyzdžiui, kompiuterinei plaučių tomografijai, jeigu man reikia“, – pasakojo M. Vitkauskienė.

Rankos normaliai dirbti surištos ir dar dviems naujiems poliklinikos gydytojams. Nefrologui ir reumatologui.

Kompensuojamų vaistų negali išrašyti, todėl, kad siuntimas galioja tik tada, kada siunčiančio mediko paslaugos apmokamos iš PSDF.

„Kompensuojamų vaistų negali išrašyti, todėl, kad siuntimas galioja tik tada, kada siunčiančio mediko paslaugos apmokamos iš PSDF. Tai reiškia, kad ligonių kasos nesudarė sutarties su poliklinika dėl paslaugų“, – sakė poliklinikos vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Algirdas Pūras.

„Spraga – didžiulė, kadangi, kai mes bendravom su ligonių kasų atstove, ji sakė, kad tai prieštarauja teisės aktams. Tai gal tuos aktus reikia keisti? – klausė poliklinikos vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga.

Teritorinė ligonių kasa aiškina, kodėl atsisako mokėti už naujų poliklinikos medikų darbą.

„Papildomai tokių išimčių nėra numatyta, jeigu įstaiga neteikia tokių paslaugų, kokių nori įstaiga, nes tai nėra reglamentuota teisės aktais. Ir nebuvo“, – teigė Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Vilma Stasiulienė.

Teigiama, kad apie poreikį turėti naujus gydytojus, poliklinika turėjo pranešti prieš metus – iki pernai lapkričio.

„Naujas prašymas dėl paslaugų gali būti pateiktas 2025 metams. Iki lapkričio 1 dienos“, –  aiškino V. Stasiulienė.

Tai reiškia, kad bent jau iki Naujųjų pinigines turės tuštinti į polikliniką pas naujus gydytojus einantys pacientai.

Net tuberkuliozė jaunam klaipėdiečiui buvo nustatyta tik po mokamos konsultacijos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Miesto vadovas situaciją ligoninėje vadina absurdiška.

„Aš skaitau, kad tai yra nenormali situacija, ir jeigu Vyriausybėje ar ministerijoje yra priimti tai oficialiai pozicijai prieštaraujantys priešpriešiniai dokumentai ir sprendimai, tai juos reikia kuo greičiau keisti“, – kalbėjo Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Poliklinika dar norėjo įdarbinti kraujagyslių chirurgą bei anesteziologą, bet kol neaišku, kaip bus su jau dirbančiais naujais specialistais, nuo paieškų susilaiko.

„Savivaldybė gali viską finansuoti. Tik tada reiktų kalbėti apie šalies mokesčių sistemą. Šiandien mes tikrai padarysime viską, kad tie specialistai, kurie yra priimti, jie būtų išsaugoti“, – pridėjo A. Vaitkus.

Dar viena bėda ta, kad poliklinikai gali tekti grąžinti beveik 300 tūkst. eurų PSD fondo lėšų, o tai sudaro mėnesinį algų biudžetą.

Pareigūnai tyrimo dar nebaigia, bet įtariama, kad prieš kelerius metus valstybei buvo padaryta žala, kai medikai rašė fiktyvius receptus šlapiuojančioms  žaizdoms skirtiems pleistrams. Klaipėdos miesto poliklinikos pacientų yra apie 35 tūkst. Tai – per 40 proc. klaipėdiečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O konservatorės premjerės Šimonytės vyriausybės

O konservatorės premjerės  Šimonytės vyriausybės  portretas
" rūpestingieji ministerijai " mažinantys eiles pas specialistus tokių akivaizdžių prieštaravimų teisės aktams neįžvelgė ? Čia tie, išsilavinę su aukštesniu ir kuriems rūpi lietuvaičiai ? ___Spraga – didžiulė, kadangi, kai mes bendravom su ligonių kasų atstove, ji sakė, kad tai prieštarauja teisės aktams. Tai gal tuos aktus reikia keisti? – klausė poliklinikos vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga._______P.S. man rinkėjui dar vienas FAKTAS kaip Lietuvos pacientais " rūpinosi " ir " norėjo " padėti, o ne griauti medicinos sistemą liberalieji esantys šalies valdyme.

Na jau na jau :)

Na jau na jau :)  portretas
p.Sąlyga pradėjo dirbti TIK 2024 m ! O pranešti dėl naujų etatų turėjo 2023 iki lapkričio ? Vadovas norėjo padėti klaipėdiečiams pacientams , deja ...buvę ,liberalieji su konservatoriais ir poliklinikos vadovais, atvirai nesirūpino klaipėdiečių sveikata , nes jiems nereikėjo naujų etatų ir specialistų ! ? Konservatoriai panašu pamiršo kaip ir liberalieji , apie " norą sumažinti eiles " pas medikus ? Kiek kainavo " konservatoriumedicinos dulkių " švieslentės pacientų " patogumui " matyti specialistus ?

Į pagalbą socdemų reitingams

Į pagalbą socdemų reitingams portretas
Pokštininkai. Neskaito teisės aktų, o paskui sliekų ieško. Jeigu domėtųsi sveikatos apsaugos dokumentais, tai žinotų, kad visų pirma reikia pasiekti, kad būtų pakeisti teisės aktai, o tik paskui žmones išvilioti iš kitos gydymo įstaigos. Juk rinkimai - dar viena proga apkaltinti Vyriausybę už savo paties žioplumą. Nežinau, kokiai partijai priklauso poliklinikos vadovas Sąlyga, bet eidavo į rinkimus su socdemais. Štai ir visa paslaptis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių