Akcija „Kaminukas“ – dėl akių?

Aplinkosaugininkai, kaip ir kasmet metų pradžioje, pradėjo akciją "Kaminukas", kurios metu tikrins, kaip eksploatuojamos katilinės ir įvairaus kuro katilai, koks kuras deginamas. Vis dėlto patekti į privačią valdą ir patikrinti, ar gyventojai savo krosnyse nedegina buitinių atliekų, aplinkosaugininkai gali tik su teismo leidimu.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento duomenimis, vakar Šilutės plente fiksuotas oro užterštumas kietosiomis dalelėmis viršijo leistiną normą, o Liepų gatvėje siekė kritinę ribą. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Giedraitis nė neabejoja, jog tai – šildymo sezono pasekmė.

"Be abejo, tai yra patalpų šildymo įtaka, be transporto išmetamųjų dujų, dabar prisideda dar ir katilinių bei privačių namų šildymas. Todėl Šilutės plente tarša kietosiomis dalelėmis vakar padidėjo", – sakė R.Giedraitis.

Pavojingiausios žmonių sveikatai būtent ir yra smulkios, nematomos kietosios dalelės, kurios nesulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose ir prasiskverbia į žmogaus organizmą. Esant žemam oro slėgiui, dūmai iš kaminų paprastai slenka žemai, todėl kietųjų dalelių ore yra daugiau.

Su intensyviu šildymu susijęs oro taršos padidėjimas ypač juntamas miesto individualių namų rajonuose, kurie neprijungti prie miesto centrinio šildymo sistemos, ten, kur šildymui naudojamas kietasis kuras, o neretai ir visa, kas dega ir skleidžia šilumą, t. y. įvairios atliekos, baldų plokščių gamybos liekanos.

Būtent todėl Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentai ir šiemet akciją vykdys nuo sausio 6 iki vasario 15 d.

Pasirinktinai bus tikrinamos ir transporto priemonių remonto dirbtuvės, garažų bendrijos, baldų gamybos ir medžio apdirbimo įmonės, individualių namų rajonai, ar juose nedeginamos atliekos.

"Į gyvenamuosius namus patekti negalėsime, nes teisės aktai gana griežtai reglamentuoja galimybę pakliūti į privačią valdą. Pagal skundus mes einame tikrinti, bet jeigu asmuo mūsų neįleidžia, neturime teisės brautis į jo namus. Tačiau kalbamės su žmonėmis, aiškiname jiems, kad jie kenkia pirmiausia patys sau. Mūsų akcijos "Kaminukas" prasmė yra prevencinė", – teigė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Alfredas Šepštas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Tikrai, kad ši akcija tik dėl akių. Visas Klaipėdos centras įsirengę patalpas po šlaitiniais stogais siaubingu dvoku nuodija aplinkinių namų gyventojus, o juk tuose namuose visur yra Klaipėdos energijos tiekiama patalpų šildymo sistema, bet tokie gudruočiai bene mokės už tokį šildymą. Jiems geriau neaišku ką deginti ir teršti miestą. VS centrui apriboti įgaliojimai (mero potvarkiu), kad nekontroliuotų tokių teršėjų. Kai bubęs aplinkos ministras la esankėsi Klaipėdoje ir užsiminė, kad reikėtų Visuomenės sveikatos centrui sugrąžinti įgaliojimus, ministras neteko pareigų. Komentarai čia nereikalingi

Ką noriu tą kūrenu

Ką noriu tą kūrenu portretas
Geriau pakratykite pramoninius teršėjus...

Haaa

Haaa portretas
Nė vienas suskis neieis ir teritorija mano valdos
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių