Pereiti į pagrindinį turinį

"Ambersail" plaukė be burių

2009-06-15 23:59
Gedimai: didžiausias išbandymas "Ambersail" laukė Baltijos jūroje, jau grįžtant į namus.
Gedimai: didžiausias išbandymas "Ambersail" laukė Baltijos jūroje, jau grįžtant į namus.

Aplink pasaulį plaukianti jachta "Ambersail" patyrė rimtų gedimų. Prie Danijos krantų lūžo jachtos gikas, todėl laivas Kopenhagą pasiekė varomas variklio.

Jachtos gikas – tai horizontalus stiebas, kuris skirtas pagrindinėms laivo burėms ištempti ir palaikyti.

Kai lūžo stiebo dalis, "Ambersail" iki Kopenhagos buvo  likusios tik 35 jūrmylės.

"Tai vienas rimčiausių išbandymų, tekęs buriuotojams odisėjos aplink pasaulį metu. Atlanto, Indijos ir Ramųjį vandenynus perplaukusią "Tūkstantmečio odisėjos" jachtą nesvetingai pasitiko Baltijos jūra. Tai dar kartą patvirtina seną buriuotojų išmintį, kad sudėtingų ir pavojingų oro sąlygų galima tikėtis bet kuriame vandenyne ir visose jūrose", – teigė "Tūkstantmečio odisėjos" buriavimo programos vadovas Simonas Steponavičius.

Kai lūžo jachtos gikas, pūtė stiprus vėjas. Laivas skriejo 15–19 mazgų greičiu. Vėliau vėjas aprimo, pradėjo lyti. "Dar po trijų valandų mus vėl pasigavo vėjas, tačiau jis nebebuvo toks stiprus, siekė 16 mazgų, o jachta plaukė 8–10 mazgų greičiu pavėjiniu kursu. Sustiprėjusios bangos pradėjo daužyti laivo priekį. Po keleto tokių smūgių išgirdome garsų pokštelėjimą ir vyrų balsus ant denio: "Gikas! Gikas! Lūžo Gikas!" Jis lūžo ir pavojingai išsinėręs pakibo ant denio, o jo galas įsirėmė į elektroninius prietaisus", – pranešė "Tūkstantmečio odisėjos" vienuoliktojo etapo įgulos narys Mindaugas Rainys.

Šeštadienį jachta "Ambersail" prisišvartavo Kopenhagoje. Odisėjos kranto komanda užmezgė ryšį su Kopenhagos jachtų remonto dirbtuvėmis, kad per savaitgalį gikas būtų sutvarkytas ir jachta galėtų laiku išplaukti bei tęsti kelionę. Antradienį numatoma švartuotis Gdanske ir susitikti su Lenkijos lietuviais.

Aplink pasaulį perplaukusi jachta Klaipėdą ketina pasiekti liepos šeštąją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų