Pereiti į pagrindinį turinį

Ant ledo – žvejų gaudynės

2016-01-08 16:26

Nors dauguma poledinės žūklės entuziastų ant ledo elgiasi saugiai, tačiau kai kuriuos tikrintojams tenka vytis. Juos pamatę padus neretai pasipusto žvejybai leidimo neturintieji arba saugaus elgesio ant ledo taisyklių pažeidėjai.

Siekė ir informuoti

Penktadienį tikrinti, kaip laikomasi saugaus elgesio ant ledo ir žvejybos taisyklių, išsirengė Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai bei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovai.

Savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Viliaus Valio teigimu, reido tikslas buvo ne tik nubausti taisyklių nesilaikančiuosius, bet ir informuoti apie jas, susipažinti su šiuo metu susidariusia situacija.

Nors žvejų jų pamėgtose vietose tikrintojai daug nesutiko, tačiau būta visko – net ir gaudynių.

Sangrūdos – tabu

Tikrinimą delegacija pradėjo Malkų įlankoje ties Tarptautine jūrų perkėla.

V.Valio teigimu, būtent šioje vietoje žvejai neretai rizikuoja savo ir aplinkinių saugumu. Jie meškeres užmeta visai prie pat laivybos kanalo, kur praplaukdami laivai laužo ledą. Tada išauga tikimybė įlūžti.

„Ten, kur ledas nuolat skaldomas, nes plaukioja laivai ir susidaro ledų sangrūdos, žvejams lipti draudžiama“, – paaiškino V.Valys.

Tačiau tikrinimo metu minėtoje vietoje meškeriotojų neužfiksuota. Iš viso ant ledo sutikti vos keli žvejai. Penktadienį Malkų įlankoje ledo storis siekė 17 cm, todėl jis yra saugus. Tai patvirtino ir tikrinime dalyvavę uosto atstovai.

„Sunku pasakyti, kodėl žvejų nebuvo daug. Veikiausiai dėl negausaus kibimo. Kai gerai kimba, tada nesvarbu nei laikas, nei pavojai. Tačiau būtina užbėgti įvykiams už akių“, – pastebėjo poskyrio vedėjas.

Vijosi bėglį

Tikrinimo metu saugaus elgesio ant ledo taisyklių pažeidėjų neužfiksuota – visi žvejai turėjo smaigus.

Tačiau kontrolieriams įkliuvo du asmenys, neturėję leidimų žvejoti. Jiems pritaikytos sankcijos.

Vienas pažeidėjas, pastebėjęs tikrintojus, suskubo bėgti, tačiau kontrolieriams pavyko narsuolį sučiupti.

Vyras į akiratį pateko todėl, kad žingsniavo minėtos properšos link, tačiau dar nebuvo išsigręžęs eketės. Jis tikino nežvejojęs, todėl esą nėra už ką jį bausti.

„Žmogui buvo paaiškinta, kad tokiu atveju, jeigu jis yra su meškere rankose ir arti kranto, leidimą žvejybai privalo turėti. Jo jis neturėjo“, – dėstė V.Valys.

Buvo pastebėti ir keli kiti žūklės entuziastai, kurie vos atvykę automobiliu ir pamatę, kad vykdomas tikrinimas, ant ledo net nelipo.

Už pažeidimus – baudos

Vėliau tikrintojai nuvyko prie Danės upės, Trinyčių tvenkinio, tačiau šiose vietose nė vieno žvejo nesutiko.

V.Valys pabrėžė, kad lipti ant Danės upės – itin pavojinga, mat ledas gerai užšalęs tik upės viduryje, o pakrantėse nėra tvirtas. Pastatyti ir apie tai įspėjantys ženklai.

„Žvilgtelėjome ir iš Kuršių marių pusės. Ten keletas žmonių buvo. Dabar toje vietoje ledas saugus, nebent jie toliau eitų farvaterio link“, – pastebėjo pašnekovas.

Greta laivybinio kanalo patikrinimas planuojamas ir ateityje.

Jo metu bus naudojamas laivas su oro pagalvėmis, kad būtų galima priplaukti greta žvejojančiųjų šalia ledų sangrūdų.

Už saugaus elgesio ant ledo taisyklių pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 14 iki 57 eurų.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų