Apgamų patikrai – ir dirbtinis intelektas

  • Teksto dydis:

Dažniausiai pasitikrinti apgamus gydytojai dermatologai ragina pavasarį, atšilus orams. Specialistai atkreipia dėmesį, kad ruduo – puikus metas įvertinti, ar „deginimosi sezonas“ buvo saugus, ypač po praėjusios karštos vasaros. Nustatyti apgamo kilmę, ar šis gerybinis, ar piktybinis specialistams padeda ir dirbtinis intelektas.

Patikra turėtų tapti įpročiu

Nesvarbu – žiema, ruduo ar pavasaris – tačiau apsilankymai pas gydytoją dermatologą turėtų tapti įpročiu, kad laiku būtų pastebėti pakitę odos dariniai ar apgamai, galintys prišaukti onkologinę ligą.

Pasak gydytojos dermatologės Ievos Turskės, tikrintis apgamus reikėtų vieną kartą per metus, nepriklausomai nuo sezono.

Pavasarį, gegužės mėnesį, minima Euromelanomos diena, skirta odos vėžio prevencijai, todėl būtent tada visuomenė skatinama labiau domėtis savo kūno dariniais, tikrintis ir išmokti stebėti bei saugoti apgamus nuo žalingų saulės spindulių.

„Ruduo toks metas, kai dauguma žmonių grįžta po atostogų, po ilgalaikio mėgavimosi saulės spinduliais, galbūt po nesaugaus „deginimosi sezono“, todėl tai puikus metas pasitikrinti odos darinius ir greičiausiai pastebėti UV spindulių sukeltą žalą, kažkokius senų apgamų pokyčius ar naujus atsiradusius darinius“, – skatina I.Turskė.

Priežastis: kaip pastebi I.Turskė, dažniausiai pacientai kreipiasi, kai darinys padidėjo arba užkliudžius darinį, šis pakito. („Northway“ nuotr.)

Pastebėjus pokyčius – nedelsti

Praėjusi vasara lepino karštais orais, tad paplūdimiai buvo nugulti saulės vonių mėgėjų. Dermatologė įspėja, kad ilgalaikis buvimas saulėje be apsaugos priemonių, dažni odos nudegimai gali padaryti negrįžtamą žalą ląstelėms.

„Nesvarbu, kad ši vasara pasižymėjo karščiu, jei laikėmės pagrindinių taisyklių, tokių kaip apsauginių kremų nuo saulės naudojimas, saulės vengimas aktyviausiu jos periodu (nuo 10 – 16 val.), apsauginės kepurės, skrybėlės, skėčiai ar pavėsiai, tai ši vasara didelės įtakos apgamams neturėjo padaryti“, – paaiškino gydytoja.

Saulė ir UV spinduliai – tai tik vienas iš rizikos veiksnių, galinčių įtakoti piktybinių odos darinių išsivystymą. Kiti svarbūs veiksniai: amžius, genetinis polinkis, dažnas lankymasis soliariume, nėštumas, onkologinės ligos, vartojami imunosupresiniai vaistai, chemoterapija ir panašiai.

Nors pas specialistą rekomenduojama lankytis vieną kartą per metus, tačiau pastebėjus staigų seno darinio pokytį ar atsiradusį naują, iš kitų apgamų išsiskiriantį darinį, reikėtų apsilankyti nedelsiant.

Kokia yra ABCDE taisyklė?

Pasak I.Turskės, patiems žmonėms rekomenduojama stebėti savo apgamus ir vadovautis tarptautine ABCDE taisykle, atkreipiant dėmesį į darinio asimetriškumą (asymmetry), kraštus (border), spalvą (colour), dydį (diameter) ir kitimą (evolution).

Taisyklingas apgamas turėtų būti simetriškas, lygiais kraštais, tolygios spalvos, nedidelis (iki 6 mm dydžio) ir be akivaizdžių pokyčių.

„Kartais ir gerybinis apgamas neatitinka visų kriterijų, bet kai staiga, per trumpą laiką, bent vienas požymis pasikeičia, išryškėja, tuomet vertėtų apsilankyti pas specialistą“, – atkreipė dėmesį gydytoja.

Kaip pastebi I.Turskė, dažniausiai pacientai kreipiasi, kai darinys padidėjo arba užkliudžius darinį, šis pakito (paraudo, pakraujavo ir panašiai). Tad dažniausiai pacientai teiraujasi, ar toks darinys piktybinis, ar jį galima šalinti, ar tokį darinį geriau palikti ir nieko nedaryti.

Į pagalbą – dirbtinis intelektas

Į šiuos pacientų klausimus specialistams padeda atsakyti inovatyvi „Fotofinder“ sistema, paremta vaizdo skaitmenizavimu: apgamai nufotografuojami specialiu prietaisu ir įdiegta programinė įranga – dirbtinis intelektas – per kelias minutes išanalizuoja apgamą bei pateikia išvadas dėl jo galimo piktybiškumo.

Kaip paaiškino gydytoja dermatologė Laura Tautvydaitė, šios fotografijos saugomos duomenų bazėje, tad pacientui atėjus pakartotinai galima palyginti dabartinį vaizdą su prieš tai buvusiu ir rekomenduoti geriausią taktiką konkrečiu atveju.

Šalinimas: pasak L.Tautvydaitės, apgamai gali būti šalinami įvairiais metodais, iš kurių dažniausi – lazerinis ir chirurginis. („Northway“ nuotr.)

„Šis specializuotas ištyrimas naudingas tiems apgamams, kurie specialisto akimis atrodo gerybiniai, bet ne itin taisyklingi, kuomet reikalingas stebėjimas ir pakartotinis įvertinimas ateityje ar tiesiog esant dideliam apgamų skaičiui“, – pridūrė specialistė.

Šalinimas: lazeriu ar ... ?

Pasak L.Tautvydaitės, apgamai gali būti šalinami įvairiais metodais, iš kurių dažniausi – lazerinis ir chirurginis. Pastarasis rekomenduojamas tais atvejais, kai apgamas gydytojams kelia įtarimą.

Apgamams, kurie atrodo visiškai gerybiniai, ypač kurie iškilūs bei trukdantys pačiam žmogui, labiausiai tinkamas yra lazerinis gydymas, kai per mažiau nei 20 – 30 minučių buvusio apgamo vietoje lieka tik žaizdelė. Ji įprastai sugyja per kelias savaites, o po 1 – 2 mėnesių tampa beveik nepastebima.

„Pati procedūra nėra skausminga, kadangi prieš tai mes tą vietą nuskausminame. Svarbu paminėti, jog kelias savaites po procedūros reikia saugoti gydytą sritį nuo saulės spindulių, siekiant išvengti padidėjusios pigmentacijos, tad pravartu iškart nevykti atostogauti į saulėtas šalis, ypač jei buvo šalintas apgamas veide“, – įspėjo dermatologė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
northway 85% dirba studentai

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis  portretas
Kainodara- visi variantai, išskyrus pagal sutartį su ligonių kasomis. O kaip kitaip apiplėši vargšą žmogelį, o pagal sutartį -ten yra nurodyta normali kaina. Tad pagal registruotis sutartį - talonų nėra, o patiltės variantas-maloniai prašome -ruoškite piniginę. Vagiui vagiena, o gydytojui ...aiskaudos liko tik pasakose. Nebetinka net normalus uždarbėlis. O ką - mokėk arba mirk!

Kaina

Kaina portretas
Rašykite!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių