Pereiti į pagrindinį turinį

Apleistuose uostamiesčio pastatuose – gaisrų pavojus

2014-11-05 12:24

Klaipėdos ugniagesiai tikrina miesto griuvenas. Taip siekiama išvengti benamių sukeliamų gaisrų. Šiemet gaisrininkai jau apžiūrėjo daugiau nei šimtą namų "vaiduoklių". Neretame jų aptinkama stogo virš galvos neturinčių klaipėdiečių.

Grėsmė: atslinkus šaltiems orams, apleistuose pastatuose dienas leisti ima benamiai, galintys sukelti gaisrų.
Grėsmė: atslinkus šaltiems orams, apleistuose pastatuose dienas leisti ima benamiai, galintys sukelti gaisrų. / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos ugniagesiai tikrina miesto griuvenas. Taip siekiama išvengti benamių sukeliamų gaisrų. Šiemet gaisrininkai jau apžiūrėjo daugiau nei šimtą namų "vaiduoklių". Neretame jų aptinkama stogo virš galvos neturinčių klaipėdiečių.

Pajėgos – gausios

Siekiant išvengti nelaimių, jėgas kasmet suvienija Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento darbuotojai bei Klaipėdos miesto savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio specialistai. Kiekvieną rudenį jie lanko apleistus ir nenaudojamus uostamiesčio statinius.

Per prevencinius reidus apžiūrima šių objektų teritorija, įvertinama statinių gaisrinė būklė bei pašalinių asmenų patekimo į juos galimybė.

Specialistų pastabos bei atnaujintas apleistų ir nenaudojamų pastatų sąrašas perduodamas savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio specialistų tolesnei kontrolei.

Šiemet pareigūnai patikrino 105 netinkamai prižiūrimus ir apleistus statinius.

Kalbasi su benamiais

Tikrinimų metu nustatyta, kad dauguma objektų yra atvirais langais, durimis, jų viduje arba aplink juos kraunamos šiukšlės ir buitinės atliekos. Dėl ko kyla didelė gaisrų rizika.

Pastebima, kad pastaraisiais metais nelaimingų atsitikimų bei aukų skaičius mažėja. Prie to nemažai prisidėjo ir uostamiesčio savivaldybė, kuri įpareigojo pastatų savininkus atidžiau rūpintis statinių būkle.

"Gaisrų atžvilgiu pavojingiausius pastatus lanko visą parą budintys pareigūnai", – aiškino Klaipėdos apskrities
priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Aurelija Lapaitė.

Vis dėlto tikrinimų metu neretai griuvenose aptinkama čia dienas leidžiančių benamių.

"Su jais pareigūnai geranoriškai pabendrauja, perspėja apie gaisrų pavojų ir galimus skaudžius padarinius", – teigė A.Lapaitė.

Kaip pastebėjo pašnekovė, neretai benamiai apleistuose pastatuose kaupia įvairias atliekas, greitai užsidegančias medžiagas, neatsargiai elgdamiesi su ugnimi sukelia gaisrus, kelia pavojų savo ir aplinkinių gyvybei.

Tikrina ir privačius namus

Neretai Klaipėdos ugniagesiams tenka akis atgręžti ir į atsainiai namus šildančius gyventojus. Į jų valdas gaisrininkai patekti gali tik gavę kitų gyventojų skundą arba sutikus patiems namo savininkams.

Šiemet gauti 6 gyventojų skundai dėl netvarkingo krosnių, dūmtraukių eksploatavimo.

"Tačiau pastebėjome, kad Klaipėdos savivaldybei priklausančiuose socialiai remtinų asmenų būstuose gaisrinės saugos būklė gerėja", – dėstė ugniagesių atstovė.

Faktai ir skaičiai

2012 m. Klaipėdos mieste apleistuose pastatuose kilo 73 gaisrai, viename jų žuvo žmogus.

2013 m. apleistuose statiniuose gaisrų skaičius sumažėjo, kilo 41 gaisras.

Šiemet Klaipėdoje nenaudojamuose statiniuose užfiksuoti 49 gaisrai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų