Pereiti į pagrindinį turinį

Ar reikia ginti kaimynų turtą?

2009-12-22 10:35
Sezonas: vagys brautis į butus dažniausiai ryžtasi per didžiąsias metų šventes, kai žmonės lanko artimuosius ir linksminasi.
Sezonas: vagys brautis į butus dažniausiai ryžtasi per didžiąsias metų šventes, kai žmonės lanko artimuosius ir linksminasi. / „Shutterstock“ nuotr.

Trūkęs plautis, galvos smegenų sukrėtimas ir vidaus organų sutrenkimas. Tokią kainą teko sumokėti klaipėdiečiui, mėginusiam apginti savo ir kaimynų turtą. Nukentėjusysis gydomas reanimacijos palatoje, o jį žiauriai sumušę chuliganai – laisvėje.

Suspardė už pastabą

Naktį Debreceno gatvės gyventojas per langą pamatė, kad du nepažįstami vaikinai spardo kieme stovinčius automobilius.

Daugiabučio namo ketvirtajame aukšte gyvenantis 64 metų vyras, nieko nelaukdamas, išskubėjo į kiemą ir bandė sudrausminti chuliganus.

Tarp turtą ginti bandžiusio klaipėdiečio ir neblaivių vandalų kilo konfliktas.

Šie vyrui įvykdė egzekuciją. Vaikinai klaipėdietį daužė kumščiais, spardė parvirtusį ant žemės.

Iš užpuolikų nagų per stebuklą ištrūkusį ir namo grįžusį vyrą dėl sumušimų vos pažino artimieji.

Neoficialiais duomenimis, žmoną, išvydusią žiauriai sumuštą sutuoktinį, ištiko širdies smūgis. Abu jie nuvežti į ligoninę.

Chuliganų sumuštas klaipėdietis pirmiausiai buvo paguldytas uostamiesčio Universitetinės ligoninės Neurochirurgijos skyriuje.

Jam diagnozuota galvos trauma, įtartas kraujavimas į smegenis, sunkūs vidaus organų sumušimai. Vyriškio būklė iki šiol yra labai sunki.

Dėl klaipėdiečio sumušimo policijos patruliai sulaikė du 19 ir 22 metų tos pačios Debreceno gatvės gyventojus.

Vaikinai nuvežti į 2-ąjį policijos komisariatą, apklausti ir paleisti. Pareigūnų teigimu, jie nebuvo sulaikyti iš karto, nes klaipėdiečio patirtos traumos išryškėjo vėliau.

Dabar tirti šį įvykį pavesta Smurtinių nusikaltimų tyrimų skyriui.

Situaciją stebi močiutės

Klaipėdos miesto 2-ojo policijos komisariato viršininkas Gintaras Mačiulaitis tvirtino, jog kaimynai retai ryžtasi ginti svetimą turtą nuo chuliganų ar vagių.

Tačiau, anot pareigūno, taip elgtis ir nerekomenduojama. Žmonės gali patys skaudžiai nukentėti.

Geriau apie įvykį nedelsiant pranešti policijai.

Augant vagysčių iš butų, garažų, sandėliukų skaičiui, daugiabučių namų gyventojai ėmė vienytis.

Klaipėdiečiai pradėjo steigti vadinamąsias saugios kaimynystės grupes. Šiuo metu Klaipėdoje yra 35 tokios grupės, apskrityje – 39. Netrukus šį skaičių papildys dar keturios.

Viena pirmųjų saugios kaimynystės grupių uostamiestyje įsteigta prieš penkerius metus Budelkiemio gatvės 14 ir 19 namuose.

Visuomeninės tarybos prie Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pirmininko pavaduotoja Kristina Buslajeva tvirtino, jog turto apsauga susirūpinta, nes tuo metu tuose namuose siautėjo vagys.

Specialiais grąžtais išgręžę spynas jie tuštindavo butus.

„Įkūrėme tris saugios kaimynystės grupes. Įdarbinome į pensiją išėjusias močiutes, kad stebėtų kiemą, kas ateina į namą. Jos pačios noriai prisideda. Nuolat sėdi prie lango, pažįsta daugumą namo gyventojų“, – pasakojo pirmininko pavaduotoja.

Elektriką palaikė vagimi

K.Buslajeva prisiminė, jog įkūrus saugios kaimynystės grupę vagystės tuose namuose liovėsi.

„Nežinau, ar tai sutapimas, ar padėjo įkurta grupė. Galiu pasakyti tik tiek, kad žmonės jaučiasi saugesni. Ypač tai pasiteisintų privačiuose namuose. Name, kuriame yra 100 butų, sudėtingiau. Pamatę nepažįstamąjį, gyventojai dažniausiai mano, kad šis atėjo pas ką nors į svečius“, – dėstė pavaduotoja.

Saugios kaimynystės grupę įsteigę gyventojai kartais tampa pernelyg akylūs.

K.Buslajeva prisiminė, jog remonto darbų atlikti atvykęs elektrikas nedelsiant sulaukė dėmesio. Viena pensininkė telefonu iškart pasiteiravo, ar tai tikrai elektrikas, ar vagis, bandantis pavogti įrenginį.

„Stengiamės gyventi saugiai. Tačiau visada įspėjame žmones, kad patys nepultų bausti svetimų vaikų ar drausminti chuliganų, nes tai pavojinga. Rekomenduojame kreiptis į policiją“, – pabrėžė K.Buslajeva.

Ramiau bus ir prie jūros

Prieš metus trys saugios kaimynystės grupės įkurtos Pirmojoje Melnragėje.

Anot Melnragės ir Girulių seniūnės Vandos Dorčienės, nors praėjo ir ne tiek daug laiko, šis žingsnis pasiteisino.

„Yra patenkinti ne tik namų, kuriuose įkurta saugios kaimynystės grupė, bet ir aplinkinių namų gyventojai. Anksčiau visokie neaiškūs žmonės bandydavo įlįsti į teritoriją, o dabar praeina nuleidę galvą. Artimiausiu metu dar dvi grupes įsteigsime Giruliuose“, – pasakojo V.Dorčienė.

Vengia bendrauti ir nukenčia

Saugios kaimynystės grupių nariai vieni kitiems ypač padeda ir per šventes, kai nemažai žmonių vyksta aplankyti artimųjų.

Švenčių metu ypač dažnos vagystės iš butų.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Bendrosios prevencijos poskyrio viršininkė Rasa Švanienė tvirtino, jog saugios kaimynystės grupė – pigiausias būdas apsaugoti savo turtą.

„Didžiausia problema, kad kaimynai daugiabučiuose vieni su kitais nebendrauja. Policija siekia, kad žmonės daugiau bendrautų. Tai padeda apsaugoti turtą“, – tvirtino pareigūnė.

Pašto dėžutės – išdavikės

Anot R.Švanienės, išvykstant ilgesniam laikui, kaimynams galima palikti raktus ir paprašyti, kad vakare bute įjungtų šviesą, atitrauktų užuolaidas, išimtų iš pašto dėžutės susikaupusią korespondenciją.

Įspėti derėtų ir vaikus, kad šie nepasakotų, jog tėvai ilgesniam laikui išvažiuoja atostogų į svečią šalį.

„Buto saugumu žmonės turi rūpintis kaip savo augalais ir naminiais gyvūnais. Jų gi niekas nepalieka be priežiūros. Vagys greitai pastebi, kad šeimininkų nėra namie. Tad reikia ne tik saugoti savo privatumą, bet ir bendrauti su kaimynais. Žmonės taip pat neturėtų bijoti tuojau pat pranešti policijai apie vykdomus nusikaltimus“, – teigė pareigūnė.

Gyventojai, norintys įkurti saugios kaimynystės grupes, turėtų kreiptis į tą teritoriją aptarnaujantį inspektorių. Jis paaiškins, kaip tai padaryti.

Grupės dydis nėra ribojamas. Įsteigti ją gali ir vienos laiptinės ar net aukšto gyventojai.

Pastatai, kuriuose įkurtos saugios kaimynystės grupės, pažymimi specialiais lipdukais, informuojančiais, kad namą saugo kaimynai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų