Ar reikia įkurti šunų pliažus?

Higienos normoje numačius, kad paplūdimiuose turi atsirasti zona, kurioje galima lankytis su gyvūnais, kilo daug diskusijų. Keturkojų mylėtojai sveikina tokius pakeitimus.

Jie laukia nesulaukia, kada bus įkurtas vadinamasis šunų pliažas, ir pabrėžia, jog tai reikėjo padaryti jau seniai. Tačiau yra nemažai ir šios idėjos priešininkų. Vieni pabrėžia, kad gyvūnams paplūdimiuose ne vieta, nes tai nehigieniška. Kiti aiškina, kad kurti specialių zonų, kur būtų galima ateiti su šunimis, nereikia, nes dabar šeimininkai su keturkojais gali lankytis laukiniuose paplūdimiuose. Pastarųjų tikrai yra nemažai. Ar reikia įkurti vadinamuosius šunų pliažus?

Simona Šakinytė, gyvūnų prieglaudos „Linksmosios pėdutės“ steigėja:

– Esu visomis keturiomis ir visomis linksmosiomis už specialių zonų, kur būtų galima ateiti su šunimis, paplūdimiuose įkurdinimą. Žinoma, tai turėtų būti atskira vieta. Šunininkai tikrai nenori eiti į oficialius bendruosius paplūdimius. Juk būna, žmogus guli, o prabėgantis vaikas apdrabsto smėliu. Nemalonu. Jei tai padarytų šuo, būtų dar nemaloniau, kiltų konfliktų. Žmonių, kurie nemėgsta šunų, nepriversi jų mylėti. Jiems turi būti sudaryta galimybė pramogauti paplūdimiuose, kuriuose nėra gyvūnų. Jei būtų įkurtas atskiras šunų pliažas, laimėtų visi – ir šunininkai, ir nenorintieji, kad pliažuose šalia jų lakstytų keturkojai. Būtų gerai, jei tokių zonų įsteigimas ilgai netruktų. Juk apie tai diskutuota ir anksčiau, bet rezultatų nebuvo. Dabar mes, šunininkai, su keturkojais lankomės neoficialiuose, vadinamuosiuose laukiniuose paplūdimiuose. Tačiau pastarieji yra gana toli. Norėtųsi, kad paplūdimio zona, kur būtų galima ateiti su gyvūnais, atsirastų arčiau. Būtų patogiau ne tik vietiniams šunininkams, bet ir turistams. Jiems nereikėtų klaidžioti ir ieškoti, kur vaikšto vietiniai. Visada esu už tai, kad šeimininkai atsakingai vedžiotų šunis. Surinktų viską, ką gyvūnas palieka, prižiūrėtų, kad augintinis nenuskriaustų kitų gyvūnų ar žmogaus. Manau, dauguma šunininkų, kurie ateina į paplūdimius, taip ir elgiasi. Tikrai yra atsakingi. Šunų paplūdimiui labai tiktų vieta, esanti Pirmojoje Melnragėje, prie molo. Jau ir anksčiau buvo siūloma, kad čia atsirastų tokia zona. Šią vietą nėra sudėtinga pasiekti. Privalumas ir tas, kad ji yra šone, o ne įsiterpusi tarp oficialių paplūdimių. Svarbiausia, kad zona, kur būtų galima ateiti su gyvūnais, nebūtų labai toli. Norėtųsi ir infrastruktūros, kad ir pačios minimaliausios. Bent šiukšlių dėžių, kur būtų galima išmesti ekskrementus. Laukiniuose paplūdimiuose jų nėra, tad maišelius su išmatomis tenka nešiotis ar pasidėti, o išeinant pasiimti, ieškoti, kur išmesti. Kai kurie žmonės, pamatę padėtus maišelius su išmatomis, mano, kad šeimininkai taip jomis atsikratė. Tačiau maišelius mes visada susirenkame. Nori elgtis atsakingai, tvarkingai, bet iškyla visokių sunkumų. Norėtųsi, jog šunų paplūdimyje būtų ir vandens fontanėlis, kad gyvūnas galėtų atsigerti. Tačiau suprantama, jog pastarųjų trūksta ir kai kuriuose kituose paplūdimiuose. Galėtų būti įrengti stovai gyvūnui pririšti, kad šis pailsėtų. Žinoma, norėtųsi ir įrenginių gyvūnui treniruoti ar kitų atrakcionų. Tokie būna kai kuriose šunų vedžiojimo aikštelėse. Galima daug visko sugalvoti, bet svarbiausia, kad greičiau būtų paskirta paplūdimio zona, kur būtų galima ateiti su gyvūnais. Jei tokia atsirastų, šunininkai tikrai neitų į oficialius pliažus, kur draudžiama. Pasirinktų legalią vietą. Svarbiausia, kad gerbtume vieni kitus – šunininkai tuos, kurie nori atsipalaiduoti be augintinių, ir atvirkščiai.

Prieš

Aleksandras Siakki, biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas:

– Steigti vadinamųjų šunų paplūdimių tikrai nėra būtina. Gyvūnų mylėtojams savo augintinių niekas nedraudžia vedžioti neoficialiuose, laukiniuose paplūdimiuose. Nerekomenduojama tik maudyti keturkojų jūroje. Neoficialių paplūdimių tikrai yra daug. Vieni – toliau, kiti – arčiau. Su augintiniu galima eiti prie molo, vadinamosios juodosios tvirtovės, Klaipėdos rajono teritorijoje yra didelių plotų, Smiltynėje, pasukus į kairę nuo Naujosios perkėlos. Nemanau, kad atstumas yra kliūtis. Juk dažniausiai gyvūnų mylėtojai su augintiniais pasivaikščioti vyksta automobiliu. Pavyzdžiui, Pirmojoje Melnragėje, prie molo, yra ir didelė stovėjimo aikštelė. Tai tikrai patogu. Be to, šeimininkams, kurie nori, kad šuo gerai pasivaikščiotų, išsilakstytų, nėra jokios problemos nueiti porą kilometrų. Dauguma ir vyksta į neoficialius pliažus, tai jiems nesudaro jokių rūpesčių. Tie, kurie aiškina, kad nėra kur su šunimi nueiti į paplūdimį, meluoja arba nori, jog jiems būtų skirtas pliažas. Dalis gyvūnų mylėtojų su savo augintiniais veržiasi į oficialius pliažus. Ypač tokių atvejų padažnėjo, kai paskelbta informacija apie higienos normos pakeitimą. Nemažai šeimininkų aiškina, kad savo keturkojį gali atsivesti į visus pliažus, nors situacija yra visiškai kitokia. Girdėjo ne visą informaciją ir piktinasi. Nemanau, kad, paskyrus zonas, šeimininkai su keturkojais neis į oficialius pliažus. Dažniausiai čia su augintiniais ateina asmenys, kurie nori leisti laiką kartu su savo draugais. Kiti poilsiautojai piktinasi atsivestais šunimis, iš karto praneša gelbėtojams. Tokių atvejų tikrai būna daug. Didžioji dalis poilsiautojų nenori keturkojų draugijos. Pikta, kai šeimininkai aiškina, jog neva nežinojo, kad į oficialų paplūdimį ateiti su gyvūnu draudžiama, kai tokia tvarka galioja daug metų, visur prieigose yra pastatyti ženklai, stendai, informuojantys apie draudimą. Panašu, kad jie paprasčiausiai spjauna į visas taisykles, kitus žmones. Galvoja tik apie save ir savo gerovę. Esu kategoriškai prieš, kad su gyvūnais būtų galima ateiti į oficialius pliažus, kur žmonės mėgaujasi saulės voniomis, ant smėlio žaidžia vaikai. Dauguma šunų augintojų elgiasi neatsakingai ir nesurenka gyvūnų išmatų. Tik vienas kitas nešiojasi tam skirtus maišiukus. Be to, pasitaiko atvejų, kai šuo pribėga prie ant rankšluosčių gulinčių žmonių. Kai kuriems tai gali būti nemalonu. Yra ir bijančių keturkojų. Buvo atvejis, kai šuo net apšlapino ant rankšluosčio gulintį poilsiautoją. Tokie atvejai tikrai nemalonūs. Nemanau, kad karštą dieną apskritai gerai vestis šunis į paplūdimį. Saulė kepina, smėlis įkaista. Jau žmonėms būna karšta, o ant smėlio gulinčiam gyvūnui turėtų būti dar karščiau. Šuns atsivedimą į paplūdimį karštą dieną prilyginčiau jo kankinimui. Jūros vanduo – sūrus. Gyvūnas atsigerti negali. Tikrai retas šeimininkas atsineša vandens ir augintiniui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Kodel šuo inirtingai savo kiaušius laižo? Todel, kad žino, jog neužilgo eis laižyti šeimininkui veida.

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Šunys kaip ir katės nusilaižo savo intymias vietas. Yra tekę matyti žmonių (tik miesto) kaip jie bučiuojasi ar laižosi su savo augintiniais. Gatavi savo augintiniams patys išlaižyti šikamasias. Įdomu kaip surinks šlapimą. Aišku jūra išskalaus, o mes sriūbčiosime.Mes einame degintis, o šie tai su kailiais,

klp

klp portretas
Kas ta dauna APKALTA cia ileido? Kur tik straipsnis, visur jis savo sikna kisa. Varyt lauk is komentatoriu tokius asilus!!!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių