Atgimimo aikštė vėl kelia aistras: kol kas klausimų – daugiau nei atsakymų

Būsimieji Atgimimo aikštės pokyčiai klaipėdiečiams kelia įvairių emocijų. Viešas projektinių pasiūlymų svarstymas sukėlė audringas diskusijas. Į kai kuriuos klausimus negalėjo atsakyti net ir patys projektuotojai.

Akcentai – paveldui

Savaitės pradžioje gyventojai galėjo viešai pareikšti savo nuomonę apie netrukus turėsiančią prasidėti Atgimimo aikštės pertvarką. Tiksliau tariant, aptarime prašyta pasisakyti apie projekto sprendinius.

Architektai pristatė jau ne kartą skelbtus dalykus: požeminė 218 automobilių saugykla turėtų būti 8 428 kvadratinių m ploto, pirmame aukšte turėtų tilpti 101, antrame – 117 automobilių.

Kiekviename aukšte numatoma po dvi elektromobilių įkrovimo vietas su galimybe jų čia įrengti kur kas daugiau.

Požeminiame garaže numatomos trys laiptinės, liftas, pagalbinės patalpos. Statinio duobės gylis sieks 17 m, nes tik tokiame gylyje yra stabilus gruntas.

Antžeminėje dalyje numatomi žalieji plotai, ne trykštantis, o per paviršių besiliejantis fontanas.

Ovalo formos plote ketinama atkartoti senamiesčio statinių ir gatvių išdėstymą, labiausiai akcentuojant įtvirtinto miesto, apsupto vandenų, įvaizdį.

Įsipareigojo dėl teatro

Aptarime kritikos kliuvo ir architektams.

Nors miesto taryba jau yra nubalsavusi už požeminę aikštelę Atgimimo aikštėje, ne vienas klaipėdietis tikino, esą tai neatitinka nei darnaus judumo, nei paveldo išsaugojimo šūkių.

Dukart atlikti žvalgomieji archeologiniai tyrimai parodė, kad po aikšte yra senų pastatų liekanų. Miesto praeities gerbėjai linkę jų nejudinti ir išsaugoti ateities kartoms.

Pagrindiniu argumentu miesto administracijos direktorius Gintaras Neniškis įvardijo įsipareigojimą Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui. Įsipareigota įrengti 116 automobilių vietų. Be jų teatras negalės pradėti veikti.

Rėžė be užuolankų

Miesto tarybos narė Nina Puteikienė ir keli kiti kalbėtojai klausinėjo, ar tokios aikštelės nebuvo galima įrengti prie Dangės, toliau už skvero arba prie Danės gatvės.

Pasirodo, Danės gatvėje ketinama įrengti dviračių takus, nenaikinant netoli gatvės augančių medžių.

Aptarime susikirto tarybos narių N.Puteikienės ir Arūno Tumos nuomonės. N.Puteikienė tiesiai rėžė – požeminė aikštelė reikalingiausia viešbutį "Victoria" netrukus atidaryti besiruošiančiam A.Tumai. Ji piktinosi, kad savivalda ketina įteikti šią brangią dovaną.

G.Neniškis neiškentė ir paprašė nutraukti diskusiją, kuri šiuo atveju neturinti prasmės.

Biržos liekanų nepalies

Klaipėdiečiai buvo nepatenkinti pernelyg staigiais viražais požeminėje aikštelėje, piktinosi, kad iš aikštelės nebus galima išeiti tiesiai prie teatro durų.

Aptarime sugėdinti projekto rengėjai, pateikę pristatymą su daugybe gramatinių ir logikos klaidų ir taip parodę nepagarbą bendruomenei.

Dukart atlikti žvalgomieji archeologiniai tyrimai parodė, kad po aikšte yra senų pastatų liekanų.

Kalbėta, kad aikštės įrengimo darbai sunaikins Klaipėdos biržos pastato liekanas.

Tačiau šį argumentą atrėmė savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vadovas Vitalijus Juška sakydamas, kad ji stovėjo tarp dabartinės Danės gatvės ir upės, tad aikštės projektas šio statinio liekanų nepalies.

Miesto gyventojai nesulaukė atsakymo, kiek kainuos viena vieta požeminėje automobilių aikštelėje ir kada aikštelė atsipirks.

Prašyta arčiau aikštės suprojektuoti miesto autobusų stoteles.

Himalajinių beržų atsisakys

Bene daugiausia kalbėta apie ekologijos dalykus. Juodas granitas, numatytas panaudoti aikštės apipavidalinimui, pasak klaipėdiečių, vasarą trauks karštį, todėl aikštė gali tapti nepatraukli.

Priekaištauta dėl ketinimo vietoje vietinių rūšių medžių pasodinti kraštui nebūdingus himalajinius beržus. Pažadėta, kad šį klausimą bus nesunku išspręsti.

Daugelio klausimų autoriams pažadėta atsakyti raštu. Kur bus įmanoma, į pastabas ketinama atsižvelgti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrius

Andrius portretas
Taupyk netaupes, o sutaupyti centai vistiek nueis ne gyventoju labui, o saksafonistams!

Klpd.

Klpd. portretas
Manau kad tokiu metu kai reikia skaičiuot kiekvieną biudžeto centą, kai viskas brangsta o ateityje dėl padarytų Lietuvai nuostolių ateina tikrai sunkus laikmetis, tikrai NEBŪTINA užsimoti vykdyt kažkieno ambicijas glostančius naujus infrastruktūros projektus.Reikia gerai restauruoti tą ką turime, atnaujinti ką galima ir kol kas užteks. Tai kur kas mažesnės išlaidos už tuos metamus milijonus, kurie dar pradėjus vykdyt projektą paaugs dvigubai.Mažiausia dvigubai:D)

BENDRUOMENES vadukai=seimo kede

BENDRUOMENES vadukai=seimo kede portretas
VISU BENDRUOMENES NARIU TIK VIENAS NORAS - SEIMO KEDE. Labai noreciau, kad aikstes klausimu pasisakytu pvz. VETERINORIU BENDRUOMENE.......APSURDAS bendruomeniu patycios tai visiskai nesuvokianciu zmoniu PLEPALAI. Baikite ta cirka su bendruomenem ir kitais patarejais, isklausyti taip, o sprendimai specam... Kai paziuri bendruomene ir keli jos zmogiukai ir vaduku penketukas....
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių