Atminimo lenta ant molo – nelegali?

Klaipėdos uoste ant šiaurinio molo netoli simbolinio inkaro, menančio burlaivio "Budys" įgulos žūties vietą, atsirado dar viena nauja memorialinė lentelė. Ji skirta pernai vėlyvą rudenį iš jūros negrįžusiems žvejams. Panašu, kad ši iniciatyva neteisėta.


 

Klaipėdos uoste ant šiaurinio molo netoli simbolinio inkaro, menančio burlaivio "Budys" įgulos žūties vietą, atsirado dar viena nauja memorialinė lentelė. Ji skirta pernai vėlyvą rudenį iš jūros negrįžusiems žvejams. Panašu, kad ši iniciatyva neteisėta.

Ant šiaurinio molo neseniai įbetonuota akmeninė lentelė su įrašu: "Negrįžusiem iš jūros atminčiai Gintarui K. ir Igoriui L. 2014.10.24" (kalba netaisyta – A.D.).

Molai yra Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuosavybė. Tačiau minėtos lentelės atsiradimas prie molo su Uosto direkcija derintas nebuvo.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis tikino, kad bet kuriam atminimo įamžinimui mieste reikia miesto tarybos pritarimo.

"Galimas dalykas, kad šios lentelės atsiradimas yra neteisėtas. Šiaip žmonių ir įvykių įamžinimui yra nustatyta tvarka. Labai gaila, kad ši nauja tradicija formuojasi ant molo, juk jį pertvarkys, ir tų lentelių nebeliks", – dėstė V.Pakalniškis.

Lentelėje minimi žvejai žuvo pernai. Nelaimė įvyko 2014 m. spalio 24-osios pavakare. 7 m ilgio žvejybinis laivas išplaukė žvejoti. Jame buvo kapitonas ir dar vienas žvejys. Vienam jų – 45-eri, kitam – 48 metai.

Jie gavo signalą, jog artėja štormas, todėl pasuko Klaipėdos uosto link. Plaukdami vyrai dar susimojavo su kitų laivų įgulomis. Kai iki uosto vartų liko maždaug dvi jūrmylės (beveik 4 km), laivas ir jame buvę vyrai mįslingai dingo.

Baltijoje dingusių žvejų paieškos ir gelbėjimo operaciją vykdė Lietuvos karinių pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras. Dingusio laivo ir žvejų ieškota visą vakarą, paieška pratęsta kitos dienos rytą. Kelis kartus iš sraigtasparnio apžiūrėta paieškos teritorija ir nepastebėta jokių dingusių žvejų ar jų laivo pėdsakų. Jie nerasti ir vėliau.

Paieška nutraukta po kelių mėnesių, vyrai pripažinti dingusiais be žinios, kitaip tariant, žuvusiais. Daugiau nei po metų ant molo atsirado juos įamžinusi lentelė.

Galimas dalykas, kad tuo pasirūpino dingusiųjų draugas, kuris pirmasis, praėjus pusvalandžiui po žvejų dingimo, apie tai pranešė gelbėtojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
toji lentele pati nukris kai keisis oro temperatūra.

Anonimui

Anonimui portretas
Kas sakė kad niekam nekliūva? Man kliūva. Man kliva visi savavališki kryžiai, paminklai, gėlės ir žvakutės. Lupt lauk tą lenktą ir duot baudą tam kas uždėjo.

Anonimas

Anonimas portretas
Butinai reikia palikti si simbolini prisiminima, jis juk nedrasko niekam sirdies, tai lb grazi iniciatyva :)
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių