Atvers žvalgybinių nuotraukų archyvą

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 17,5 tūkst. Lietuvos teritorijos, taip pat ir pajūrio fotografijų iš oro, užfiksuotų Antrojo pasaulinio karo metais, bus eksponuojama virtualioje erdvėje. Šias unikalias nuotraukas Lietuva gavo iš JAV nacionalinio archyvo.

GX failai. Taip pavadintos žvalgybos tikslais darytos Antrojo pasaulinio karo metų Lietuvos teritorijos aerofotonuotraukos, kurias amerikiečių kariai perėmė iš vokiečių po Trečiojo reicho žlugimo.

Apie šį unikalų ir mūsų šaliai svarbų paveldą sužinota prieš trejus metus.

Tada Kultūros rėmimo fondo lėšomis buvo finansuotas Lietuvos centrinio valstybės archyvo (LCVA) projektas "Antrojo pasaulinio karo metų Lietuvos teritorijos aerofotonuotraukų identifikavimas, skaitmeninimas JAV Nacionaliniame archyve ir sklaida".

LCVA darbuotojai JAV Nacionaliniame archyve atrinko ir nuskenavo 213 žvalgybos skrydžių maršrutų, kurie sudaro apie 17,5 tūkst. aerofotovaizdų.

Per tuos metus sukurtos duomenų bazės ir įrankiai vartotojams, kurie internete galės naudotis istorinio aerofotoarchyvo skaitmeniniu turiniu.

Dauguma skrydžių yra lokalizuoti ir katalogizuoti. Dažniausiai visas skrydis atvaizduojamas viename žemėlapyje.

Žemėlapiai rasti ne visuose GX aplankuose, todėl, lokalizuojant nufotografuotas vietoves, archyvarams dažniausiai tenka kliautis schemomis, kuriose nurodytos koordinatės.

Kiekvieno skrydžio metu buvo nufotografuojama nuo vieno iki kelių šimtų kadrų (aerofotovaizdų). Dauguma LCVA saugomų vaizdų yra vertikalios aerofotonuotraukos, kuomet fotografuojant kamera būna nukreipta stačiai į žemę 90 laipsnių kampu.

Aerofotonuotraukų kolekcijoje yra nedaug vadinamųjų įstrižų vaizdų, kurie buvo užfiksuoti fotografuojant iš šono 45–60 laipsnių kampu.

Skrydžio serijoje esančios vertikaliosios aerofotografijos iki 60 proc. dengia viena kitą. Tokie persidengiantys vaizdai naudojant stereoskopą leidžia peržiūrėti vaizdus trimatėje erdvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuo kada

Nuo kada portretas
Ir kur?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių