B. Markauskas: įgyvendinami projektai, kurie iš esmės keičia rajono veidą

  • Teksto dydis:

Dirbdamas savivaldoje, kasdien matai vienokį ar kitokį rezultatą. Būna nusivylimų, būna nesėkmingų dienų, bet galutinis tikslas visada vienas – kad mūsų rajonas būtų geriausia vieta gyventi. 

Ir išties per pastaruosius kelerius metus pavyko įgyvendinti nemažai pokyčių visame rajone įvairiose srityse. Prie to sprendimais ir darbais prisidėjo tiek politikai, tiek administracija – didelė komanda, kasdien dirbanti tam, kad gyventojams Klaipėdos rajone gyventi būtų gera ir patogu.

Didžiausias dėmesys – mokyklų ir darželių plėtrai

Ko gero, ryškiausi pokyčiai matomi švietimo srityje. Dažnai kartojama, kad švietimas – prioritetas, tačiau Klaipėdos rajonas tai deklaruoja ne tik žodžiais, bet ir darbais.

Rajone teikiama didžiausia šalyje dotacija tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius – 250 eurų. Tai leido vos per trejus metus sukurti daugiau nei 900 naujų vietų vaikams darželiuose, kuriuos jie pagaliau gali lankyti arčiau namų, o ne kitame mieste.

Investuojame ir į savivaldybės ugdymo įstaigų plėtrą. Pastatyta nauja mokykla-darželis Jakuose – pirmoji visame Vakarų regione per nepriklausomybės laikotarpį. Kitą mėnesį duris turėtų atverti ilgai lauktas Gobergiškės darželis bei naujasis Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro priestatas. Spalį pasirašyta sutartis dėl mokyklos-darželio statybų Trušeliuose, kuri duris atvers 2026-ųjų rudenį. Čia bus įrengtos ir kultūros bei sporto erdvės visiems Sendvario gyventojams. Mazūriškėse iki 2025-ųjų iškils dar vienas naujas darželis. Visa tai sukurs daugiau kaip 400 naujų vietų darželiuose ir beveik 500 vietų mokiniams. Jau suprojektuotas ir naujas darželis Gargžduose, dar vienas planuojamas Dercekliuose.

Be abejonės, negalima pamiršti ir šiuo metu veikiančių mokyklų būklės, kuri išties yra prasta. Dalyje jų netelpa mokiniai, daliai būtinas kapitalinis remontas. Jau pasirašyta sutartis su rangovu, kuris statys Priekulės I. Simonaitytės gimnazijos priestatą, kuriame bus įrengtos keturios papildomos klasės, aktų salė. Priestatas papildomoms klasėms planuojamas ir prie Ketvergių mokyklos.

Viena pirmųjų pilnos rekonstrukcijos sulauks Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazija. Planuose ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos pastato modernizacija bei abiejų gimnazijų sporto aikštynų sutvarkymas. Ruošiamasi sutvarkyti ir Gargždų „Kranto“ progimnazijos teritoriją, rekonstruoti Plikių I. Labutytės pagrindinės mokyklos bendrabučio pastatą, kuriame būtų užtikrintas pradinis ugdymas.

Įgyvendinami projektai, kurie iš esmės keičia rajono veidą

Pagaliau „kūną“ įgavo ir Gargždų daugiafunkcis sporto centras – pasirašyta sutartis su rangovu. Per pustrečių metų Dariaus ir Girėno gatvėje iškils didžiulis pramogų ir sporto kompleksas. Turėsime baseiną, kuriame vaikai galės mokytis plaukti, modernią sporto salę, kurioje galės vykti aukščiausio lygio varžybos.

Endriejave sparčiai kyla kultūros namai, kurie duris turėtų atverti jau kitais metais. Plikiai savo atnaujintais kultūros namai jau gali džiaugtis nuo praėjusių metų, na, o gargždiškiai dar turės palaukti iki kitų Kalėdų, bet kultūros centro renovacija vyksta sparčiai ir ją užbaigus turėsime naują bei modernią erdvę.

Sutvarkytomis viešosiomis erdvėmis gali džiaugtis vėžaitiškiai ir priekuliškiai. Keičiasi ir Gargždų parkas. Atsiranda naujų takų, betonuojami laiptai, įrengiama vaikų žaidimų aikštelė, tualetai, įrengtas apšvietimas. Po rekonstrukcijos parkas taps tikra poilsio erdve. Visame rajone plečiamas vaikų žaidimų bei sporto aikštelių tinklas.

Nors iš pradžių ir su trukdžiais, bet į priekį juda ir naujosios Gargždų autobusų stoties statybos. Jei naujasis rangovas nesuklups, jau kitą pavasarį Gargždai turės naują stotį.

Dėmesys gatvėms ir apšvietimui

Prižiūrėti per tūkstantį kilometrų kelių yra ne taip jau paprasta, o ir investicijos išties nejuokingos. Preliminariais skaičiavimais vien išasfaltuoti visus rajono žvyrkelius, jau nekalbant apie apšvietimą, lietaus nuotekas ir kitą būtiną infrastruktūrą, kainuotų arti 400 mln. eurų! Tai net ketverių metų savivaldybės biudžetas, iš kurio dar reikia išlaikyti mokyklas, bibliotekas, kultūros centrus, socialines įstaigas.

Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. 

Tačiau kelių infrastruktūra – vienas opiausių klausimų kiekvienam gyventojui. Tad kasmet biudžete tam nuosekliai buvo didinamas finansavimas. Per ketverius metus jis išaugo keturis kartus – nuo 3 iki 12 mln. eurų. Tai leido išasfaltuoti daugybę gatvių visose rajono seniūnijose. Vien šiemet asfalto sulaukė per 40 gatvių ar jų atkarpų.

Investuojama ir į ne savivaldybei priklausančių kelių tvarkymą. Intensyviai bendraujame su Lietuvos automobilių kelių direkcija tam, kad dešimtmečius netvarkomi keliai pakiltų direkcijos prioritetų sąraše. Savivaldybei finansiškai prisidedant, tvarkomi keliai, kurie remonto, ko gero, nesulauktų dar daugybę metų.

Tokiu būdu visiškai atnaujintos Priekulės Klaipėdos ir Žalgirio gatves, pradėti darbai Gargždų Tilto gatvėje, pasirašyta sutartis ir dėl Gargždų Kretingos Plento rekonstrukcijos. Taip pat bus atliekamos Veiviržėnų Laisvės gatvės, Kretingalės Klaipėdos gatvės, Sendvario seniūnijos Ežero, Rasytės, Šimkų gatvių, dviračių-pėsčiųjų takų ir apšvietimo rekonstrukcija.

Jau priimtas ir sprendimas perimti iš LAKD ir privažiuojamąjį kelią prie Klemiškės II nuo kelio Klaipėda–Jokūbavas, Ežero gatvės dalį bei kelią Slengiai−Baukštininkai, nes, turint šiuos kelius savo žinioje, bus galima greičiau ir paprasčiau spręsti klausimus, susijusius su pėsčiųjų perėjomis, apšvietimu ar remontu.

Su asfaltu ateina ir apšvietimas, sutvarkyti takai, kita gyventojams patogesnė infrastruktūra. Jau vyksta apšvietimo tinklo modernizacija – visose seniūnijose senos lempos keičiamos naujomis, o kitąmet turėtų prasidėti ir apšvietimo plėtra. Tai reiškia, kad visame rajone daugės gatvių, kurios pirmą kartą sulauks apšvietimo.

„Tavo idėja“ ir bendruomenių įtraukimas

Didelis dėmesys skiriamas ir rajono bendruomenėms. Aktyvūs žmonės yra mūsų rajono stuburas. Tad savivaldybė nemažai lėšų skiria nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimui, religinių bendruomenių ir bendrijų rėmimo programoms. O socialinių paslaugų teikimą stengiamasi užtikrinti ne tik per valstybines įstaigas, bet ir per nevyriausybines organizacijas bei bendruomenes.

Džiugu, kad įvairias socialines paslaugas jau teikia Priekulės ir Vėžaičių bendruomenės, „Priekulės ainiai“, viešosios įstaigos „Gyvenimo viltis“, „Senjorų dvaras“, „Sveikatos fondas“, V. ir P. Šarkų šeimyna, „Revilita“, Dovilų socialinių iniciatyvų centras, „Gargždų viltis“.

Dalyvaujamasis biudžetas arba „Tavo idėja“ yra dar vienas projektas, sulaukęs tikro pasisekimo. Iš pradžių buvo nerimo, ar sudominsime žmones, ar atsiras teikiančių idėjas ir už jas balsuojančių? Tačiau dabar, pažvelgus atgal, tas nerimas kelia šypseną, nes manau, kad rezultatas pranoko visus lūkesčius. „Tavo idėja“ ne tik padėjo žmonių projektams tapti „kūnu“, bet ir leidžia stipriai gražinti Klaipėdos rajoną.

Gyventojų idėjoms įgyvendinti kasmet skiriama 300 tūks. eurų. Per porą metų jau įgyvendinome 14 iš 16 projektų, o rajonas pasipildė naujomis žaidimų ir sporto aikštelėmis, fontanais, sutvarkytomis viešosiomis erdvėmis, ežerų ir karjerų pakrantėmis. Na, o šiuo metu balsuojame jau už naujas gyventojų idėjas, kurios, tikiu, taip pat papuoš mūsų rajoną.

Finansavimas, kuris kitąmet augs nuo 19 iki daugiau kaip 30 tūkst. eurų, skiriamas ir mokinių iniciatyvoms,  nes matome, kad mokiniams tai svarbu. Jie noriai teikia savo projektus ir įsitraukia į savo mokyklų naujų erdvių, poilsio bei laisvalaikio zonų kūrimą.

Tad, žvelgiant atgal, galima drąsiai sakyti, kad dirbant galima padaryti daug. Būtent dėl naujų idėjų, atsakingo savivaldybės darbo, bendruomenių įsitraukimo Klaipėdos rajonas sparčiais žingsniais žengia pirmyn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
gerai dirbi

konservatnikų tvarto bezdžionė gavo prieš rinkimus babkių

konservatnikų tvarto bezdžionė gavo prieš rinkimus babkių portretas
ir vaidina prišikta pufaike, kur ankščiau buvai, geriau papasakok vatnike ką ruskiam pripizdielinai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių