Pereiti į pagrindinį turinį

Baseinas Klaipėdoje – vis dar svajose

2015-12-28 03:00

Klaipėdiečiams naujo baseino dar teks gerokai palūkėti. Nors statybos darbus planuota pradėti šiemet, tačiau iki paskutinių šių metų dienų vis dar nepavyko išsiaiškinti, kas imsis išskirtinio visoje šalyje pastato statybos. Žadama, kad gyventojai į vandenį pliūkštelės 2017-aisiais.


 

Nepavykus naujo baseino statybų pradėti šiemet, tai tikimasi padaryti kitų metų pavasarį. Nepavykus naujo baseino statybų pradėti šiemet, tai tikimasi padaryti kitų metų pavasarį. Nepavykus naujo baseino statybų pradėti šiemet, tai tikimasi padaryti kitų metų pavasarį.

Klaipėdiečiams naujo baseino dar teks gerokai palūkėti. Nors statybos darbus planuota pradėti šiemet, tačiau iki paskutinių šių metų dienų vis dar nepavyko išsiaiškinti, kas imsis išskirtinio visoje šalyje pastato statybos. Žadama, kad gyventojai į vandenį pliūkštelės 2017-aisiais.

Stringa nuo 2014-ųjų

Su trukdžiais naujo objekto įgyvendinimas susidūrė jau ne kartą. Vien statinio projektuotojų teko ieškoti du kartus.

Paskelbus pirmąjį konkursą projektavimo galimybėmis domėjosi kelios dešimtys įvairių bendrovių, tačiau pasiūlymus pateikusioms suskaičiuoti pakaktų ir vienos rankos pirštų. Tarp jų nebūta nė vienos, atitikusios keliamus reikalavimus.

Vis dėlto 2014-ųjų pradžioje surengtas antrasis konkursas buvo sėkmingas. Jame varžėsi Lietuvos ir užsienio projektuotojai. Gigantiško baseino projektavimo drauge ėmėsi lietuviai ir olandai.

Pernai gegužę miestiečiams buvo pristatytas pusšimčio metrų ilgio baseino su nardymo zona bei komercine erdve projektas bei pasirašyta techninio projekto sutartis. Projektas pristatytas šių metų liepą.

Pasiūlė įrengti šachtą

Tiesa, praėjusių metų pabaigoje dar vis rengiant projektą nuspręsta jį patobulinti.

Projektuotojai pasiūlė greta plaukimo baseino įrengti nardymo šachtą, kurioje galėtų praktikuotis narai, gelbėtojai.

Planuojant pastatą tokia galimybė nebuvo aptarta, tačiau siūlymas sudomino miestą ir jam buvo pritarta.

"Tai buvo papildoma priemonė, kad baseinas būtų unikalus Lietuvos mastu, galbūt net ir pabaltijo", – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Teigiama, kad šie pokyčiai leis pritraukti dar daugiau lankytojų, kai baseinas atvers duris.

Nesėkmingos rangovų paieškos

Po techninio projekto pristatymo pradėta ir statybos rangovų paieška, o statybos darbų startu įvardyta šių metų pabaiga.

Vis dėlto iki paskutinių 2015-ųjų dienų į naujo objekto sklypą darbininkai dar neatkako.

"Turime baseino projektą, už kurį jau yra apmokėta, ir esame paskelbę statybos rangos konkursą", – šiandieninę projekto situaciją apibūdino savivaldybės administracijos vadovas.

Pašnekovas pripažino, kad baseiną statysiančią bendrovę tikėtasi rasti greičiau. Tačiau planai žlugo dėl nesėkmingai vykusio konkurso.

Konkursas – rekordininkas

Statybos rangos konkursas tęsiasi jau pusmetį. Per šį laiką jis jau spėjo užsitarnauti konkurso rekordininko vardą, mat nuo jo paskelbimo pradžios sulaukta 18 pretenzijų.

"Kiekvienas toks projektas sulaukia ypatingo dėmesio iš tų, kurie nori dalyvauti, ir dažniausiai taip išeina, kad yra tų, kurie lieka nepatenkinti. Apskundimai Lietuvoje yra faktiškai neišvengiami", – šlubčiojančios konkurso eigos dramatizuoti nebuvo linkęs administracijos direktorius.

S.Budino teigimu, potencialūs konkursų dalyviai nesibaimina skųsti parengtų konkursų sąlygų todėl, kad už nepagrįstus skundus sankcijų nesulaukiama, o tokie veiksmai itin stabdo didelių projektų vykdymą.

Klaipėdos savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Vilma Marcinkevičienė informavo, kad dažniausiai buvo skundžiamas bendrojo mokumo rodiklis, buvo reikalaujama sumažinti kvalifikacijos reikalavimus, taikomus kiekvienam ūkio subjektų grupės nariui atskirai ir subrangovams.

Taip pat skųsti kvalifikacinės atrankos kriterijai, jų taikymas ūkio subjektų grupės atžvilgiu.

"Atsižvelgiant į tiekėjų pastabas keturis kartus tikslintos sąlygos. Vienas pakeitimas buvo ir mūsų pačių iniciatyva", – teigė V.Marcinkevičienė

Dėl lavinos skundų teko kelis kartus stabdyti konkurso eigą. Pirmąjį kartą procesas stabdytas vos po kelių dienų nuo konkurso pradžios – šių metų liepos 15–28 dienomis, vėliau – rugpjūčio 10–21 d. ir trečią kartą – gruodžio 16–17 dienomis.

Skyriaus vedėjos teigimu, per visą šį laiką pretenzijos buvo gautos iš bendrovių "LitCon", "Infes", "Versina", "HSC Baltic", "Mitnija", "Hidrostatyba", "Conresta", "Skalas", "Versitus", "Argensta", "Vilmeta".

Skundų rašymas tęsiasi

Savivaldybės administracijos direktoriaus teigimu, net kelios bendrovės skundė naujo baseino statybos rangos darbų konkurso sąlygas motyvuodamos tuo, esą jos sudarytos tendencingai, siekiant išstumti iš rinkos mažesnes bendroves, arba sąlygos sudaromos specialiai vienam stambiausiam rinkos žaidėjui.

"Buvo teigiama, kad konkursas surengtas vienai bendrovei ir jame dalyvaus viena arba dvi įmonės, bet, deja, dalyvauja aštuonios. Leidžiama dalyvauti ir jungtinėje veikloje, ir po vieną", – pastebėjo S.Budinas.

Pašnekovo teigimu, visi dabar konkurse dalyvaujantys juridiniai asmenys atitinka keliamus kvalifikacinius reikalavimus, todėl neabejojama, kad bus išrinktas geriausias pasiūlymas.

Šiuo metu konkurso dalyviams duotas laikas pateikti jų siūlomą darbų kainą.

"Tai yra didelis projektas, susijęs su dideliais ne tik statybiniais, bet ir technologiniais klausimais, todėl dalyviams dabar atsakinėjame į klausimus. Tai užima laiko", – dėstė savivaldybės administracijos galva.

Statybų pradžia – pavasarį

Jeigu visos procedūros vyks pagal planą, sausio pradžioje bus atplėšti pasiūlymų vokai. Rangovai turėtų paaiškėti ir rangos darbų sutartis, anot S.Budino, turėtų būti pasirašyta sausio pabaigoje arba vasario pradžioje.

Statybos darbus dabar žadama pradėti vasarį. Greta "Švyturio" arenos daugiafunkcis baseinas turėtų iškilti per 14–18 mėnesių.

Klaipėdiečiams žadama, kad į vandenį jie galės pliūkštelėti 2017-ųjų viduryje.

Tiesa, statytojų paieškose nebūtinai triumfuos tas, kuris darbus pasiūlys atlikti greičiausiai.

"Įtraukėme sąlygą, kad nebūtų pažeidžiami technologiniai procesai. Kad tie, kurie pasiūlys greičiausią terminą, netaptų pranašesni prieš tuos, kurie pasiūlys optimalų", – pastebėjo S.Budinas.

Miesto kišenės nepaplonins

Šiuo metu prognozuojama, kad miestui prie šio projekto finansiškai prisidėti nereikės. Visoms šalies ministerijoms apsvarsčius ir pakoregavus Integruotų investicijų programą, tikimasi gauti daugiau Europos Sąjungos lėšų.

Šis projektas bus skirtas neformaliajam švietimui bei sveikatinimui ir vadinsis daugiafunkciu sveikatingumo centru.

Jeigu jis būtų traktuojamas kaip sporto objektas, skiriama suma siektų 5 mln., o dabar yra galimybė gauti 11 mln. eurų.

"Miestui prisidėti faktiškai nereikės, nebent būtų kokie ypatingi atvejai. Bendra projekto vertė – apie 13 mln. eurų. Esame gavę patikinimą, kad visos numatytos lėšos šiam projektui bus. Kitokių signalų aš neturiu", – teigė S.Budinas.

Operatoriaus klausimas – atviras

Nors šiuo metu ir tikinama, kad naujas baseinas po daugiau nei metų tikrai bus pastatytas ir klaipėdiečiams atsivers naujos laisvalaikio galimybės, tačiau dar nežinoma, kas vykdys naujojo objekto organizacinę veiklą.

Baseino operatoriaus klausimas, iškeltas dar jį projektuojant, šiuo metu lieka atviras.

Svarstomi keli šios užduoties sprendiniai. Vienas jų – objekto perleidimas privatininkams.

Tiesa, savivaldybėje gvildenama ir galimybė baseino nepaleisti iš miesto rankų – kurti atskirą savivaldybės įstaigą, kuri ir taptų naujo baseino operatore.

Dar nežinia ir tai, ar ji būtų biudžetinė, ar viešoji.

"Šį baseiną statome ne tiek sportinei, o labiau socialinei veiklai. Vaikų eilės, laukiančios plaukimo sporto, labai didelės. Pagal dabartinį planą, daugiau nei 50 proc. užimtumo sudarys mūsų vaikų užsiėmimai baseine. Manyčiau, jog būtų logiška, kad baseiną ir valdytų pati įstaiga. Šiuo atveju – Klaipėdos savivaldybė. Tai galėtų būti savivaldybės įmonė. Aišku, tai dar yra diskusijų objektas", – dėstė S.Budinas.

Šio klausimo sprendimo planuojama imtis, kai bus pasirašyta sutartis su statybos darbų rangovais.

Trukdžiai ramybės nepridėjo

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, kad naujas baseinas – bendras projektas su Vyriausybe. Jis gimė derinant ir įgyvendinant Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybą.

"Tai nėra kompensacija, tačiau tai projektas, sietinas su šiais procesais. Reikia pasidžiaugti, kad jis juda į priekį, nors ir ne taip lengvai, ir jau matoma šviesa tunelio gale", – pastebėjo V.Grubliauskas.

Šiemet, anot miesto vadovo, atlikti tie darbai, kurie galėjo būti atlikti, o juos trukdę teisminiai procesai esą įkvepia labiau vilčiai nei nevilčiai. Be to, pastebima, kad visi susitarimai su Vyriausybe – įgyvendinami.

"Trukdžiai, kurie yra susiję su trečiosiomis šalimis, ramybės gyvenime neprideda ir suteikia tam tikrą galvos skausmą, kad būtų suspėta laiku, kad tik nebūtų nepavėluota", – teigė miesto vadovas.

Trauktis nėra kur

Pastebima, kad per pastaruosius pusantrų ar porą metų Klaipėda jautė nebylią, tačiau apčiuopiamą kovą su sostinės Lazdynų baseino projektavimu ir statyba.

Meras pabrėžė, kad vis dėlto kol kas uostamiestyje vykdomas projektas šalies mastu vis dar išlieka prioritetinis ir kiti metai jam bus itin svarbūs.

"Artėjantys metai bus esminiai projekto įgyvendinimo kontekste, nes 2017-aisiais ateina baseino atidarymo laikas. Trauktis nebėra kur", – pabrėžė meras.

"Jei ne man, tai niekam"

Miesto vadovas pripažino, kad rekordiškai daug skundų sulaukusios statybos rangovų paieškos apsunkino projekto vykdymą.

Tačiau savivaldybė, numatydama gana griežtus reikalavimus būsimiems rangovams, siekė pašalinti kiek įmanoma daugiau rizikų, kurios ateityje galėtų sunkinti projekto įgyvendinimą.

Nors miesto vadovas ir pastebėjo suprantantis skundusiųjų motyvą teisinėje valstybėje teisybės ieškoti per teisėsaugos institucijas, tačiau pripažino, kad kai kurie veiksmai atrodė paremti motyvu "jeigu ne man, tai niekam kitam".

"Kai kas tam tikrose institucijose tik to ir laukia", – užsiminė V.Grubliauskas.

Pastate – ne tik baseinas

2017-aisiais duris atversiančio naujo statinio plotas sieks apie 7 tūkst. kv. m.

Pastatas, numatoma, bus daugiafunkcis. Po jo stogu glausis ne tik baseinas, bet ir 9 m gylio ir 8 m skersmens nardymo šachta, poilsio zona bei sportui pritaikytos erdvės.

Dėl išskirtinės baseino dugno konstrukcijos vienu metu baseine galės vykti keli skirtingi užsiėmimai.

Pastatas bus pritaikytas ir neįgaliesiems. Vienas didžiausių duris atversiančio uostamiesčio baseino pranašumų – energetinis efektyvumas ir atsinaujinančių išteklių naudojimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų