Bendrijų veiklą lydi pažeidimai

Uostamiesčio valdžia analizuoja bendrijų padarytus pažeidimus. Pastebima, kad dažniausiai prasikalsta jų pirmininkai. Gyventojams bus pateiktos rekomendacijos, kaip elgtis tose situacijoje, kurios nuolat pasikartoja.

Trūko priežiūros

Kontroliuoti daugiabučių namų savininkų bendrijas savivaldybė pradėjo praėjusiais metais, kai jai, kaip ir kitoms savivaldoms, buvo suteikta tokia teisė. Buvo nustatyta 30 pažeidimų.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius atsakingiems asmenims surašė protokolus.

„Dabar analizuojame patikrinimų rezultatus, problemas, kurias dažniausiai nurodo gyventojai bendrijose. Daugiausia pažeidimų yra susiję su pirmininkų veikla. Daug metų jų niekas neprižiūrėjo, todėl ir susiklostė tokia situacija. Atsirado daug savivalės“, – komentavo Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Pirmininkai įleidžia šaknis

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė atkreipė dėmesį, kad Daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymas kelia labai didelius reikalavimus bendrijų valdymo organams, tvarkantiems ūkį.

Reikalaujama, kad periodiškai būtų organizuojami gyventojų susirinkimai. Ypač – ataskaitiniai metų pabaigoje. Pasak K.Vintilaitės, pradėjus patikrinimus paaiškėjo, kad susirinkimai nėra rengiami.

Nėra perrenkami ir pirmininkai, pasibaigus jų kadencijai: „Sėdi ir laukia kažko“, – teigė vedėja.

L.Dūda atkreipė dėmesį, kad kai kurie bendrijų pirmininkai elgiasi lyg karaliukai. Jie ne tik nesitraukia iš posto, bet ir gyventojams neatsako į iškilusius klausimus, nepateikia ataskaitų.

„Pagal patvirtintą tvarką, kontroliuoti bendrijos pirmininką turi gyventojų išrinkta valdyba, auditoriai. Tačiau dažnai pastarųjų nėra. Pirmininkai elgiasi, kaip nori. Patys gyventojai nekontroliuoja. Nori, kad viską kažkas už juos padarytų“, – tvirtino direktorius.

Reikalavimų paiso ne visi

K.Vintilaitė pasakojo, kad bendrijos neskuba keisti ir savo įstatų, o jų veiklą reglamentuojantis įstatymas jau seniai yra pasikeitęs. Taip pat pastebima, kad neretai nėra skelbiami bendro naudojimo turto aprašai.

„Bendrijų įstatai – senutėliai. Įstatymas sau, bendrijų įstatai – sau, veikla senovinė vyksta. Trūksta ir atskirų sąskaitų kaupiamosioms lėšoms“, – pažeidimus vardijo vedėja.

Dauguma pirmininkų skuba ištaisyti klaidas. Tačiau yra ir tokių, kurie nereaguoja į pateiktus reikalavimus. Jiems tenka rašyti pakartotinius protokolus. Tokiais atvejais baudas skiria teismas.

Išanalizavus bendrijų patikrinimų rezultatus, uostamiesčio valdžia gyventojams pateiks rekomendacijas, kaip elgtis dažniausiai pasikartojančiose situacijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių