Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ tapo Pažangios energijos klubo nare

  • Teksto dydis:

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ investuodama į energijos vartojimo mažinimą ir savo technologiniuose procesuose naudodama atsinaujinančią energiją, tapo bendrovės Energijos skirstymo operatoriaus“ Pažangios energijos klubo nare. Už įdiegtas technologijas, kurios padėjo sutaupyti energiją, bendrovei „Klaipėdos vanduo“ įteiktas sertifikatas.

„Džiaugiamės, prisijungę prie įmonių, kurių prioritetas – atsinaujinanti energetika ir atsakingas požiūris į klimato kaitos mažinimą. Esame socialiai atsakinga įmonė, todėl nuolat ieškome galimybių mažinti aplinkai daromą žalą. Intensyviai Klaipėdoje investuojame į kvapų mažinimo priemones, taip pat artimiausiu metu planuojame statyti fotovoltinę 120 kW saulės jėgainę ant mūsų pastato, esančio Ryšininkų g., stogo. Tikimės, per metus Ryšininkų gatvėje esančių pastatų komplekso energijos kaštus sumažinti iki 30 procentų ir prisidėti prie anglies dvideginio mažinimo aplinkoje“, – teigė „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Klaipėdos miesto savivaldybė yra socialiai atsakinga organizacija.

„Klaipėdos vanduo“ beveik visą Dumpių nuotekų valyklos funkcionavimui būtiną elektros kiekį pasigamina iš biodujų, šios gaminamos iš dumblo, kuris susidaro nuotekų valymo metu. Dumblas – organinė medžiaga, kuriam pūvant išsiskiria biodujos, o iš jų gaminama šilumos ir elektros energija. Dumblo pūdymas, palaikant 35–37 laipsnių temperatūrą, trunka daugiau nei 18 dienų. Dumblo pūdymo metu susidariusios dujos, kurių sudėtyje yra apie 60–65 proc. metano, surenkamos, išvalomos ir paduodamos į centrinę šilumos ir elektros jėgainę, kurioje sumontuoti 3 biodujų generatoriai. Čia biodujomis varomų variklių energija yra paverčiama elektros ir šilumos energija.

„Klaipėdos miesto savivaldybė yra socialiai atsakinga organizacija. Siekiame, kad kiekvienai miesto įmonei ir kiekvienam gyventojui kasdieniu įpročiu taptų atsakingas įvairių resursų – vandens, popieriaus, elektros, kuro ir kt. vartojimas, padedantis tausoti aplinką, išteklius. Savivaldybei priklausančios įmonės „Klaipėdos vanduo“, savo pagamintą elektros energiją panaudojančios įmonės reikmėms, veiksmai – sveikintini ir sektini. Tai – puikus pavyzdys, kaip galima perdirbti gamybines atliekas ir iš to sutaupyti“, – sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Iš biodujų pagamintą elektros energiją panaudojame savo reikmėms Dumpių nuotekų valykloje. Elektros pasigaminame daugiau, nei reikia įmonės technologiniams procesams, net 75 procentus reikalingos elektros sudaro žalioji energija, pagaminta iš biodujų. Patys gamindami elektrą per metus sutaupome apie 50 tūkst. eurų. Tai ne tik įmonei finansinė nauda, bet tokiu būdu prisidedame prie aplinkos išsaugojimo. Europoje nuotekų valymo metu susidarantis dumblas dažnu atveju naudojamas biodujų gamybai, nes tai atsinaujinantis energijos šaltinis, o jo gaminimas yra saugus ir draugiškas aplinkai“, – sakė „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius B. Jonikas.

Nuotekų valymo metu susidaręs dumblas yra išdžiovinamas ir galutiniam sutvarkymui išvežamas į Akmenę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Jaučiu dyrikas ir jo svyta gavo premijas, įdomu, ar eiliniai darbuotojai ka nor gavo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių