BETA kviečia teikti net tris paraiškas daugiabučių renovacijai

  • Teksto dydis:

Daugiabučių namų renovacijos procesas Lietuvoje prasidėjo dar 2005 m., o bėgant metams, didėjo ne tik informacijos sklaida apie galimybes atnaujinti savo daugiabutį, bet ir sėkmingų renovacijos istorijų skaičius. Renovacijos procesai vis spartėja ir dėl pasirinkimų gausos: Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA) šiuo metu yra paskelbusi net 3 kvietimus renovacijai.

„Svarbu tai, jog renovuotinų daugiabučių gyventojai vienu metu gali teikti net kelias paraiškas. Taip yra sudaromos lankstesnės galimybės imtis savo daugiabučio renovacijos. Vienas iš šiuo metu galiojančių kvietimų – jau 8-asis kvietimas teikti paraiškas daugiabučiams namams renovuoti“, – sakė BETA direktoriaus pavaduotoja Gintarė Burbienė.

Naujajame kvietime Aplinkos ministerija skelbia papildomus reikalavimus teikiantiesiems paraiškas – didesniuose kaip 1 500 kv. m ploto daugiabučiuose, esant techninėms galimybėms, įrengti saulės jėgaines. Taip pat sudaryta daugiau galimybių daugiabučiui būti nepriklausomam nuo išorinių energijos tiekėjų ir energiją šilumai, karštam vandeniui ir elektrai gamintis naudojant šilumos siurblius, saulės jėgaines ar kitus atsinaujinančios energijos įrenginius. Tokiems projektams ir priemonėms bus skiriama papildoma 30 proc. parama iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos.

Gyventojai ir savivaldybės kviečiami teikti paraiškas iki 2021 m.

kovo 1 d. Paskutiniu kvietimu numatoma priimti neribotą paraiškų skaičių ir jas įgyvendinti išdėstant projektų srautą pamečiui, atsižvelgiant į kvietime numatytus atrankos kriterijus.

Dėmesys AEŠ ir mažajai renovacijai

„Mus supančioje aplinkoje gausu atsinaujinančių energijos šaltinių, kuriuos galima efektyviai panaudoti patalpoms ir vandeniui šildyti, elektrai gaminti. Tad nuo 2020 m. gegužės 28 d. BETA priima paraiškas atsinaujinantiems energijos šaltiniams įrengti daugiabučiuose namuose, kurie nėra prijungti prie centralizuotų šilumos tinklų arba yra gavę savivaldybės pritarimą“, – sakė G. Burbienė.

Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2020 m. gruodžio 31 d. arba iki tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma.

Taip pat nuo rugpjūčio 3 d. BETA priima paraiškas mažajai renovacijai – daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemoms modernizuoti. Pagal šį kvietimą planuojantiems diegti energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta 30 proc. valstybės parama. Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2021 m. vasario 1 d. arba tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta 5 mln. eurų suma.

Gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, privalo keisti elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus ar atnaujinti senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko užduotos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje.

Svarbu akcentuoti, jog šis kvietimas suteikia galimybę ne tik modernizuoti šildymo ar karšto vandens sistemas, bet ir įsidiegti alternatyvias energijos priemones karštam vandeniui paruošti.

„Pateikus paraiškas visiems trims kvietimams, galima gauti iš tiesų nemažą valstybės paramą ir sutvarkyti savo daugiabutį, kad jis būtų ir gražus, ir šiltas, ir komfortiškas“, – pridūrė G. Burbienė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriau

Geriau portretas
sugalvokit kaip konkrečiai sukontroliuoti šilumos tiekėjus.Dabar kiek pasako tiek ir mokam o kad kur kas mažiau šildo nei turėtų, niekas neįrodys.Be to laikas nuo laiko kelia įkainius

Anonimas

Anonimas portretas
Žmonės jau pasimokę,nuo tų renovacijų juk lieka skoloje ne vieniems metams,tai kokią velniavą vėl sugalvojot? Esam savininkai daugiabučiuose,bet tos BŪSTO VALDOS nurodinėja ką mums daryti su savo nuosavybe ir lupikauja,ir kuo toliau,tuo labiau įsidrąsina.

vargsas

vargsas portretas
kada tu BETA su Serbenta priekyje paliksi gyventojus ramybeje jei mes noresime rasime jus o ko jua agituojate ir dar meluojate nieko nekainuos pradedate ir nebaigiate ir vis nauju ieskote jei jus tokie protingi prasykite lai savybaldybes kompensuotu o jus lupate nuo pensininku paskutini kaili
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių