Bibliotekoje – knygų smagurių puota

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį prasidėjo ir iki šeštadienio Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje vyks jos su Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacija (LiMViLA) organizuojama jau ketvirtoji Klaipėdos knygų mugė.

Kone trys dešimtys jos dalyvių iš visos Lietuvos – knygų leidyklos, spaustuvės, knygynai, Klaipėdos, Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Panevėžio bibliotekos – mugės lankytojams siūlo gausią ir įvairią renginių programą.

Tris dienas vyksiančią knygų mugę ketvirtadienį atidarė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, LiMViLA prezidentas Sigitas Ladukas ir I.Simonaitytės bibliotekos direktorius rašytojas Juozas Šikšnelis. Atidarymo metu skambėjo Violetos ir Viliaus Tarasovų atliekamos dainos.

Išsyk po atidarymo pasipylė knygų mugės renginiai, sulaukę klaipėdiečių dėmesio.

Poetės ir grafikės paroda

Bibliotekos galerijoje „3 A“ ketvirtadienį pristatyta iš Klaipėdos krašto kilusios vokiečių poetės ir grafikės Aldonos Gustas (gim. 1932) piešinių paroda „Moterys su burnomis“. Dauguma jos darbų, kuriuose subtiliai derinami autorės, subūrusios legendinę menininkų grupę „Berlyno dailininkai-poetai“, piešiniai ir eilės, anksčiau niekur neeksponuoti. Parodą atidarė Goethe‘s instituto Lietuvoje vadovas Detlefas Gericke.

Nemažai vaikystės metų A.Gustas praleido Klaipėdoje. Per Antrąjį pasaulinį karą jos šeima bėgo iš tėvynės ir 1945 m. pasiekė (Vakarų) Berlyną. Ten A.Gustas gyvena iki šiol. 1957 m. ji pradėjo rašyti, o nuo 1970 m. taip pat užsiima tapyba ir grafika. 6-ojo dešimtmečio pabaigoje ir 7-ąjį dešimtmetį A.Gustas priklausė Vakarų Berlyno ir Kroicbergo menininkų ir literatų bendruomenei, bičiuliavosi su žymiais menininkais – Günteriu Bruno Fuchsu, Robertu Wolfgangu Schnelliu ir Günteriu Grassu. Pasinaudojusi šiais ryšiais ir siekdama sujungti literatūrą su tapyba, 1972 m. ji įsteigė menininkų grupę „Berlyno dailininkai-poetai“ („Berliner Malerpoeten“), kurios nariai išdrįso realizuoti dvejopus savo gebėjimus.

Minimalistinių piešinių cikle „Moterys su burnomis“ puikiai atsiskleidžia pagrindinės A.Gustas kūrybos temos: meilė, erotika, moteriškumas, Berlynas. Dauguma darbų nupiešti 10-ajame dešimtmetyje ir anksčiau niekur neeksponuoti.

Ciklą „Moterys su burnomis“ Lietuvoje pristato Goethe’s institutas Vilniuje kartu su Berlyno „The Browse gallery“. Klaipėdoje parodą galima apžiūrėti iki spalio 29 d., vėliau ji keliaus į kitus Lietuvos miestus – Šilutę, Kauną, Vilnių ir kitur.

Laukia įvairios atrakcijos

Bibliotekos erdvėse mugės metu eksponuojamos net kelios parodos: galerijoje „13 L“ veikia paroda „Lietuvos spaudos fotografija“, galerijoje „1 H“ – Lietuvos architektų sąjungos paroda „Medis Lietuvos architektūroje“, bibliotekų erdvėje trečiame aukšte įkurdinta šiauliečio fotografo ir dizainerio kilnojamoji paroda „Skaityk – būk asmenybė“.

Pagalvota ir apie mažuosius mugės lankytojus. Jų laukia įvairios atrakcijos: interaktyvus žaidimas „Knygų lobis“, mobilioji inovatyvių technologijų labaratorija, mugėje pristatomi I.Simonaitytės bibliotekos kurti produktai „Klaipėda Heritage Guide“, „Žaliapėdis“ ir „Knygosūkis“, žaidžiamas Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos kurtas žaidimas „Pasižvalgymai po Vilnių“. Vilniaus vitražinių lėlių teatras šiandien vaikus kviečia į spektaklį „Katinas su terbele“.

Užsukusieji į mugę gali save išmėginti edukaciniuose-kūrybiniuose užsiėmimuose „Piešimas ant akmenų“, „Haiku dirbtuvės“ su orientalistu Vytautu Dumčiumi, „Akmens užkalbėjimas“, „Virtualios kelionėse po knygų pasaulį“, „Rišta lėlė“. Mugės lankytojai kviečiami susikurti ekslibrisą sau ir apsilankyti „Literatūrinėje vaistinėje“, kurioje pagal kiekvieno nuotaiką rekomenduojamos labiausiai tinkančios knygos. Knygų mugėje šiandien bus atidaryta roko skaitykla, ta proga muzikuos studijos GROCK jaunųjų rokerių grupė „Barzdoti vyrai“.

Lektūra – skirtingiems skoniams

Visos knygų mugės metu lankytojus buria leidyklų naujausių knygų pristatymai, diskusijos su leidyklų atstovais, susitikimai su knygų autoriais Rita Latvėnaite-Kairiene, Gražina Mareckaite, Liuda Petkevičiūte, Mindaugu Jonu Urbonu, Jonu Malinaičiu ir kitais.

Tradicinė Klaipėdos knygų mugė – tarsi knygų smagurių puota, kurios meniu – įvairių skonių lektūra. Organizatoriai ragina ateiti visus, kaupiančius asmenines bibliotekas, užsukti ieškančius prasmingų dovanų brangiems žmonėms, mėgstančius pavartyti įdomias knygas, norinčius įsigyti jų pigiau.

Šiandien Klaipėdos knygų mugė laukia lankytojų 10–19 val, rytoj – 10–17 val.

Išsami Klaipėdos knygų mugės programa – www.klaipedosknygumuge.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių