Būtingės geomorfologinis draustinis virs dykuma?

Būtingės gyventojai šiurpsta – prie pat sienos su Latvija esančiame draustinyje jau po mėnesio kelias paras dieną naktį šėls tūkstančiai žmonių.

Nemiegos keturias paras

"Mėginimai išsiaiškinti, ar tikrai Būtingės geomorfologinis draustinis yra tinkama vieta tokiam renginiui, įstrigo valdininkų tyloje. Dauguma jų tik dabar sužinojo, kad Būtingėje yra draustinis, o kas juo turi rūpintis, iš viso neaišku", – kalbėjo Būtingės gyventoja Larisa Šimkienė.

Vietos gyventojai sunerimo, kai sužinojo, jog festivalis "Satta Outside" šiemet iš Šventosios yra perkeliamas į Būtingės kaimą.

"Iki šiol nežinome, ar šiam renginiui yra duotas leidimas? Mums niekas nepasako, kaip bus užtikrinta viešoji tvarka, ar kelių tūkstančių koncerto dalyvių automobiliai nebus palikti kopose, kaip kad kiekvieną dieną matome draustinyje?" – nerimavo L.Šimkienė.

Kita gyventoja Rūta tikino, jog jos šeimai beliks rugpjūčio pradžioje įvyksiančio koncerto metu palikti savo namus.

"Mes tik meldžiamės, kad būtų tinkamos krypties vėjas, – keturias paras liksime be miego. Tačiau jei teks palikti savo būstą, baugu, kad nepasikartotų vagystės, kurių jau čia buvo", – baiminosi Rūta.

"Skaičiau, kad ankstesniais metais vykusių šių festivalių metu policija buvo sulaikiusi nemažai dalyvių, kurie vartojo narkotikus. O kas mums galėtų atsakyti, kad tiek mes patys, tiek mūsų namai bus saugūs?" – nuogąstavo Monika.

Vestuvėms leidimo nereikia

Gyventojai kreipėsi į Palangos policiją, savivaldybę, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentą ir net Prezidentūrą.

Palangos vicemeras Saulius Simė aiškino, kad miesto valdžia net negali duoti ar neduoti leidimo tokiam renginiui.

"O kas vestuvėms leidimus duoda? Festivalis vyks privačioje teritorijoje. Organizatoriai įsipareigojo įvykdyti visus reikalavimus", – rėžė vicemeras.

Palangos policijos Viešosios policijos skyriaus vedėjas Gintautas Pocevičius aiškino, kad kol kas organizatoriai nepateikė jokio plano, kaip ketina apsaugoti šalia renginio vietos esantį draustinį.

"Mūsų reikalas yra užtikrinti viešąją tvarką. O gamtą ir draustinius tegul saugo aplinkosaugininkai", – aiškino G.Pocevičius.

Policijos atstovas pastebėjo, kad Šventosios bendruomenė pritarė tam, kad festivalis vyktų Būtingėje.

Tačiau tikrąsias tokio sprendimo priežastis atskleidė Šventosios seniūnijos bendruomenės tarybos pirmininkė Irena Galdikienė.

"Manyčiau, gerai, kad jie išsikėlė į Būtingę. Mes šito jau nebenorėjome, tris paras triukšmas, tai jau per daug. Juk rugpjūtį dar vyksta intensyvus kurortinis sezonas. Poilsiautojai nori ramybės. Organizatoriai prižadėjo, kad nusuks scenas į šiaurės pusę. O Būtingėje juk tik kelios sodybos", – prisipažino I.Galdikienė.

Ženklų apie draustinį nėra

Festivalio "Satta Outside" organizatoriai kol kas prašo savivaldybės leidimo 400 žmonių sportinėms žaidynėms, kurios vyks paplūdimyje, tačiau realiai festivalyje dalyvaus mažiausiai 5 tūkst. žmonių.

"Bėda ta, kad festivalis vyks privačiai statybų bendrovei priklausančiame sklype, organizatorių štabas įsikurs vietos gyventojos sodyboje. Šią pievą nuo draustinio skiria keliukas. Visi renginio dalyviai neturi kito būdo, kaip pasiekti pajūrį, o tik per draustinio kopas. Nejaugi policija, susikibusi rankomis, atribos draustinį nuo įkaušusių koncerto dalyvių? Ar čia mes, gyventojai, turėsime tai padaryti", – problemos esmę aiškino L.Šimkienė.

Moteris tikino, kad gyventojai nėra prieš patį renginį, tačiau jiems trūksta atsakymų į rūpimus klausimus.

Būtingės kaime yra tik vienintelis ženklas, perspėjantis, kad pajūrio kopas saugo įstatymai.

Vakar "Klaipėdos" žurnalistai, pasivaikščioję iki pat sienos su Latvija, nerado nė vieno ženklo ar informacinės lentos, kuri žymėtų draustinio ribas ar paaiškintų, kaip privalu lankytojui tokioje teritorijoje elgtis.

"Dažnai sutinku užsieniečius dviratininkus ir jie manęs klausinėja, ar turi teisę važiuoti šiuo keliu, ar jie ras vietą poilsiui, ar bus tualetas, ar bus galima pavalgyti. Jie tiesiog kito mentaliteto žmonės, o mums, lietuviams, nelabai aišku, ką čia reikia iš viso saugoti", – teigė L.Šimkienė.

Reikalauja takų ir laiptų

Palangos aplinkos apsaugos agentūros vedėja Ramunė Lukoševičienė pripažino, kad festivalio dalyviai, nors ir išsinuomojo privačią žemę renginiui, tačiau į ją galės patekti tik draustiniu besidriekiančiu keliuku.

"Tokia teritorija nėra pritaikyta masiniams renginiams. Draustinis ir buvo įkurtas tam, kad būtų išsaugotos kopos bei jų augmenija. Mes reikalaujame, kad organizatoriai nutiestų takus per draustinį iki pat jūros. Prašome pateikti detalią informaciją, kur bus statomi automobiliai", – aiškino R.Lukoševičienė.

Pasak jos, jei draustinyje festivalio dalyviai sugalvos kurti laužus ar statyti palapines arba statys automobilius, jiems grės baudos ir administracinė atsakomybė.

"Jei pilietis padarys nusižengimą draustinyje, jam grės nuo 300 iki 500 litų bauda. Tačiau jei bus nuniokotos kopos, manyčiau, mums teks padaryti fotofiksaciją ir skaičiuoti, kokia žala gamtai galėjo būti padaryta. Atsakomybė tokiu atveju teks renginio organizatoriams – grės nuo 1 iki 4 tūkst. litų bauda", – aiškino R.Lukoševičienė.

Grės ir baudžiamoji byla

Aplinkos viceministras Almantas Petkus pareiškė, kad jei bus padaryta žala gamtai, organizatoriams gali grėsti net ir baudžiamoji atsakomybė.

Viceministras renginio organizatoriams patarė pasirinkti kitą vietą savo šventei.

"Skelbiama, kad renginio metu bus pastatytos septynios scenos, dvi iš jų bus paplūdimyje. O draustinis nėra pritaikytas masiniam lankymui ir masiniai renginiai negali būti organizuojami šioje vietoje", – savo rašte aiškino viceministras.

Pajūryje tokiems renginiams numatytos trys oficialios vietos.

"Jie gali vykti prie Palangos centrinės gelbėjimo stoties, paplūdimyje ties "Medūzos" viešbučiu ir prie Šventosios gelbėjimo stoties", – aiškino Palangos savivaldybės Verslo skyriaus specialistė Žaneta Žulkuvienė.

Įtaria manipuliacijas

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis stebėjosi, jog jau yra skelbiama, kad festivalis vyks, tačiau nėra aišku, ar renginys tikrai turi visus leidimus.

"Paaiškinimai, kad jis vyks privačiame sklype, manęs neįtikina. Nes dvi scenos bus įrengtos paplūdimyje, prašoma leidimo 400 žmonių varžyboms, tačiau akivaizdu, jog bus keli tūkstančiai žmonių. Manyčiau, yra nekorektiškai manipuliuojama. Nejaugi kitiems 4,6 tūkst. žmonių bus uždrausta patekti į pajūrį?" – stebėjosi E.Paplauskis.

Jis pabrėžė, kad jei į renginį susirinks 10 tūkst. žmonių, šiai masei patraukus per draustinį į pajūrį, liktų tik ištrypta dykuma.

"Ten nieko neliks iš augmenijos. Aš negaliu mušti čigono už tai, kad jis ateityje pavogs arklį. Gal ir organizatoriai padarys viską, kad po to visi džiaugsimės, kaip tvarkingai praėjo renginys. Tačiau kol kas aš nematau, kad tokio dydžio renginiui būtų pasiruošta", – rėžė E.Paplauskis.

E.Paplauskio teigimu, pirma reikėtų įrengti takus per draustinį ir laiptus per kopas.

"Mano akimis, šiuo metu gamtinei vertybei gresia sunaikinimas, o to niekas negali sustabdyti. Mums beliks pateikti ieškinį už gamtai padarytą žalą, o kas ją atlygins, jei viešoji įstaiga staiga bankrutuos?" – svarstė E.Paplauskis.

Išsinuomojo 40 hektarų

Viešosios įstaigos "Satta Outside" direktorius Andrius Jonuškis aiškino, kad jau susitarė su įmone "Palangos komunalininkas" dėl medinių takų įrengimo per kopas, nors savo užsakymo dar galutinai nepatvirtino.

"Tai kainuos apie 20 tūkst. litų. Mes stengiamės įvykdyti visus reikalavimus. Keliuku per Būtingės kaimą niekas nevažinės, nes mes jį uždarysime, gyventojai galės būti ramūs. Specialiai iš Šventosios samdome autobusiukus, kurie vežios dalyvius, atvyksiančius autobusais", – tikino A.Jonuškis.

Pasak organizatoriaus, renginį saugos 70 apsaugos darbuotojų, kitus klausimus spręs 200 savanorių.

"Automobiliams išnuomota žemė prie Būtingės naftos terminalo. Iki renginio vietos žmonės eis pėstute. Mes išsinuomojome kone visas aplink esančias privačias teritorijas, mažiausiai 40 hektarų", – aiškino A.Jonuškis.

Vietos gyventojai nuogąstavo, kad dviračių taku vadinamu smėlio keliuku pajudėjus organizatorių technikai iš jo nieko neliks.

"Scenas, aparatūrą, kitą įrangą susivešime traktoriuku per privačią pievą. Yra net kitas kelias – per Latvijos teritoriją. Mums beliks pasidaryti mažą tiltuką", – tikino A.Jonuškis.

Būgštavimus, kad į renginį susirinks narkotikus vartojantys asmenys, įstaigos vadovas atrėmė aiškindamas, jog apsauga skrupulingai tikrins kiekvieną dalyvį.

"Mes deramės su draudimo kompanija ir norime apdrausti kopas. Nenorime surengti vaikų diskotekos, prišiukšlinti ir išvažiuoti. Mes norime dirbti taip, kad galėtume sugrįžti kitais metais. Nors renginys trejus metus neatsipirko", – aiškino A.Jonuškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

į dešimtuką

į dešimtuką portretas
autorė atskleidė tai, kad siautulys gamtoje ir jos niokojimas-jau neišvengiamybė. Masinių renginių organizatoriai siekia komercinių tikslų.Padarytos žalos gamtai padariniai lieka našta visuomenei.Ji šiurpsta, Asta yra teisi.

Taip

Taip portretas
Ne gyventojai turi Šiurpti,...o valdininkai dirbti savo darbus,...cia gi kalba ne apie ramu miega,...

Kaip

Kaip portretas
Atsakomybė tokiu atveju teks renginio organizatoriams – grės nuo 1 iki 4 tūkst. litų bauda", – aiškino R.Lukoševičienė. Skaitykite daugiau: http://klaipeda.diena.lt/naujienos/klaipeda/miesto-pulsas/butinges-geomorfologinis-draustinis-virs-dykuma-404196#ixzz2YcrahTTH Ar tų "nuo 1 iki 4 tūkst. litų" užteks atstatyti padarytai žalai? Gal ne baudą reikėtų skirti, o baudžiamosios atsakomybės akivaizdoje įpareigoti organizatorius atstatyti padarytą žalą?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių