Byla dėl statybų Kuršių nerijoje - teisme

Šią savaitę Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai Klaipėdos miesto apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje dėl tarnybos pareigų neatlikimo kaltinimai pareikšti buvusiam Neringos savivaldybės vyriausiajam architektui Vytautui Valančiui.

Ikiteisminis tyrimas dėl statybų Kuršių nerijoje teisėtumo buvo pradėtas 2005 m. rudenį. Tyrimo metu buvo tiriami Neringos savivaldybės ir jos pareigūnų bei kitų valstybės institucijų pareigūnų, dalyvavusių derinant ir tvirtinant detaliuosius projektus, techninius projektus, veiksmai nuo 1999 m. spalio mėnesio iki 2005 m. gruodžio 31 d.

V.Valančius kaltinamas tuo, kad turėdamas įgaliojimus rengti savivaldybės tarybos ir valdybos sprendimų projektus savivaldybės teritorijos planavimo, architektūros, statybos, urbanistikos klausimais, derinti projektavimo užduotis bei projektus, užtikrinti projektavimo ir statybos darbų kokybę, nepaisydamas Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemos (generalinio plano) ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių statybas Kuršių nerijoje, reikalavimų, netinkamai atliko savo tarnybos pareigas, dėl ko valstybė patyrė didelės žalos.

Jis neįvertino, kad tam tikrose teritorijose naujos statybos neleidžiamos, neparengtas specialus regeneracijos projektas, kad turi būti išsaugotas išlikęs vertingas apstatymas bei erdvinė struktūra, restauruojami pastatai, turi būti atkuriama sunykusi infrastruktūra. V.Valančius netinkamai atliko valstybės jam priskirtas pareigas, savo parašais patvirtino statinių detaliuosius ir techninius projektus, kuriuos įgyvendinus Kuršių nerijoje atsirado neteisėti statiniai. Kuršių nerijos kraštovaizdis susiformavo ne tik dėl natūralių gamtos procesų, bet ir dėl ilgalaikės harmoningos žmogaus ir gamtinės aplinkos sąveikos.

,,Kuršių nerijos nacionalinis parkas įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. 1992 m. Lietuva prisijungė prie 1972 m. Pasaulinio kultūros ir gamtos paveldo globos konvencijos ir už Konvencijos laikymąsi yra atsakinga šalies vyriausybė bei jos įgaliotos valstybės institucijos“, - sakė ikiteisminį tyrimą kontroliavęs prokuroras.

Įstatymas valstybės tarnautojams ar jiems prilygintiems asmenims, dėl neatsargumo neatlikusiems savo pareigų ar jas netinkamai atlikusiems, jeigu dėl to valstybė, juridinis ar fizinis asmuo patyrė didelės žalos, numato teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimą arba baudą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Tyrimo medžiagą sudaro 27 tomai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių