Pensininkių košmaras – kaimynų įgeidis pakeisti namo laiptinės langus

Sunkiai besiverčiančios daugiabučio namo gyventojos tapo kaimynų, nusprendusių atnaujinti laiptinę, siekių įkaitėmis. Mokėti už darbus prieš savo valią priverstos pensininkės yra įsitikinusios, kad prieš 12 metų sumontuoti langai bei durys geros būklės ir jų keisti nereikia.

Sunkiai besiverčiančios daugiabučio namo gyventojos tapo kaimynų, nusprendusių atnaujinti laiptinę, siekių įkaitėmis. Mokėti už darbus prieš savo valią priverstos pensininkės yra įsitikinusios, kad prieš 12 metų sumontuoti langai bei durys geros būklės ir jų keisti nereikia.

Grįžo organizuoti remontą

Sportininkų gatvės 21 namo gyventojos Jadvyga Dajorienė ir Irena Ona Linkauskienė pasakojo, kad laiptinės langų ir lauko durų keitimą, telefonspynės įrengimą inicijavo moteris, kuri čia net negyvena.

Pasak klaipėdiečių, ji 10 metų nuomoja savo butą.

"Sugrįžo ne gyventi, o atlikti remontą. Vėliau, matyt, parduos. Nori, kad aplinka būtų gražesnė. Tada realizuos butą už didesnę kainą, o mes turime kentėti", – guodėsi J.Dajorienė.
Gyventojai keista ir tai, kad moters, kuri rinko parašus dėl langų ir durų keitimo, pagrindinis motyvas, kodėl reikia darbų: nes bus gražiau.

"Ar tai yra svari priežastis?" – klausė namo gyventojos.

Jos tvirtino, kad iš 16 laiptinėje esančių butų už darbus pasisakė 9. Trys, tarp kurių ir J.Dajorienė bei I.O.Linkauskienė, atnaujinimo atsisakė kategoriškai.

Būklė – dar visai gera?

Gyventojos įsitikinusios, kad keisti laiptinės langų ir durų, įrengti telefonspynės nėra būtina.

"Remontas koridoriuje atliktas prieš 12 metų. Tada ir buvo įrengti dabartiniai mediniai langai, ąžuolinės durys. Jie yra geros būklės. Kam juos dabar reikia keisti į plastiką ir metalą?" – klausė J.Dajorienė.

Klaipėdiečių nuomone, langams užtektų tik kosmetinio remonto – perdažyti rėmus.

"Išims tuos langus, dar galės parduoti ir užsidirbti", – klastą įtarė J.Dajorienė.

Klaipėdietė pabrėžė, kad rūpinasi namo bendru turtu. Nuolat nusileidžia iš trečio aukšto uždaryti lauko durų, kad šių nemerktų lietūs. Kiti kaimynai, anot jos, pamiršta tą padaryti.

Lieka tik 100 litų

Nors gyventojos nesutiko su langų ir durų keitimu bei telefonspynės įrengimu, iš namo administratoriaus, kuris vykdo daugumos (50 proc.+1) būstų savininkų valią, gavo sąskaitas už darbus.

Šios išlaidos buvo įtrauktos į liepos ir rugpjūčio sąskaitas. J.Dajorienė turėjo papildomai sumokėti po beveik 270 litų.

"Gaunu 750 litų dydžio pensiją. Už vandenį, elektrą, dujas jau sumokėjau 250 litų. Dabar dar 300 litų turiu sumokėti. Pragyvenimui lieka 100 litų. Šių pinigų turi užtekti ir maistui, ir vaistams. Norisi tik verkti, – guodėsi moteris.

Anot J.Dajorienės, kad išgyventų, pagalbos jai tenka kreiptis į dukrą, kuri mokosi medicinos užsienyje ir naktimis dirba slauge.

"Tiek vargsta ir dar man turi padėti", – teigė gyventoja.

Panašiai verčiasi ir I.O.Linkauskienė. Ji savanoriškai, be atlygio vadovauja viešajai įstaigai "Trečiasis amžius". Moteris turi išgyventi iš 750 litų pensijos.

"Esu neįgali – daug metų kenčiu nuo bronchinės astmos. Yra komplikacijų. Neturiu nei vaikų, nei vyro, nei giminių, kurie galėtų padėti. Žiemą tenka pragyventi su 300, vasarą – 400 litų per mėnesį. O čia dar tokios išlaidos", – tvirtino I.O.Linkauskienė.

Trūksta bendravimo ir supratimo

Darbams nepritariančios moterys pagalbos kreipėsi į Prekybos uosto seniūnaitį Ruslaną Schneiderat. Jos prašė sudaryti komisiją ir įvertinti, ar tikrai būtina keisti laiptinės langus ir laukines duris.

"Jei šie būtų tikrai prastos būklės, darbams tikrai neprieštarautume", – pabrėžė I.O.Linkauskienė.

Ji išsiuntė paklausimą ir namą administruojančiai įmonei "Vitės valdos".

Atsiųstame atsakyme nurodyta, kad administratorius tik vykdo daugumos būstų savininkų valią.

I.O.Linkauskienės nuomone, tokios situacijos susidaro, nes daugiabučiuose namuose gyvenantys žmonės nebebendrauja tarpusavyje.

"Vyrauja tokia tendencija, o nuo to ir prasideda visi nesusipratimai. Normalūs žmonės surengtų susirinkimą, pasitartų, gerai išdiskutuotų, ar reikia tų langų, o ne vaikščiotų po butus ir rinktų parašus. Juk tiek čia mūsų ir yra", – tvirtino I.O.Linkauskienė.

Viską lemia gyventojai
Įmonės "Vitės valdos" direktorius Jevgenijus Sakovskis aiškino, kad šioje situacijoje administratorius tėra daugumos būstų savininkų valios vykdytojas.

"Pakeisti langus laiptinėje ir laukines duris, įrengti telefonspynę nusprendė gyventojai. Vykdome jų valią. Tai nėra privalomieji darbai. Jų niekada neatliekame be gyventojų daugumos sutikimo. Žinoma, jei žmonės nori gyventi gražiau, tai sveikintina", – pasakojo vadovas.

J.Sakovskio teigimu, visų numatytų procedūrų buvo laikomasi. Organizuota apklausa raštu, o gavus daugumos sutikimą vyko konkursai. Jų metu išrinktos įmonės, kurios vykdys darbus.

"Šiuo atveju bus remontuojama tik viena šio namo laiptinė. Jos gyventojai ir dalyvavo balsavime. Dauguma pritarė darbams", – pabrėžė direktorius.

Anot vadovo, senus medinius langus laiptinėje reikia keisti ne dėl grožio, o siekiant sutaupyti šilumos.

"Čia ne estetinis dalykas, o energetinis efektyvumas. Pakeitus langus, per plyšius neišeis šiluma ir namas jos sutaupys. Investicijos atsipirks per tam tikrą laiką", – pabrėžė vadovas.

Derina mokėjimo terminus

Pasak J.Sakovskio, langų keitimo kaina priklauso nuo jo konstrukcijos. Jis atkreipė dėmesį, kad rinkoje yra siūlančių šiuos darbus atlikti už labai mažą kainą, tačiau tai nereiškia, kad bus atlikta kokybiškai.

"Buvo organizuotas viešas konkursas. Savo įmones galėjo siūlyti ir žmonės. Niekada jų neatmetame. Neturime tikslo. Svarbiausia, kad darbai būtų atlikti kokybiškai. Langų keitimas nėra sudėtingas darbas. Tą gali daryti bet kas. Tačiau ne visi atlieka kokybiškai", – pabrėžė vadovas.

J.Sakovskis aiškino, kad pinigai dar neatlikus darbų pradėti rinkti, nes, kai rangovai gauna avansą, darbai atsieina pigiau.

"Jei rangovo įmonė investuoja savo lėšas, tai priskaičiuoja ir palūkanas. Jos gali siekti iki 9 proc. Todėl geriau sumokėti avansą. Dėl to iš anksto ir pradedama kaupti pinigus", – paaiškino vadovas.

Direktoriaus teigimu, suprantama, kad kiekviename name yra žmonių, kurie sunkiai verčiasi finansiškai. Todėl su gyventojais derinami pinigų už darbus išsimokėjimo terminai.
"Stengiamės įsiklausyti į žmones. Jei jie neturi pinigų, galime prailginti išsimokėjimo terminus – išdėlioti per kelis mėnesius", – pabrėžė J.Sakovskis.

Komentarai
Ruslanas Schneiderat
Prekybos uosto seniūnaitis

Sportininkų gatvės 21 namo garbaus amžiaus gyventojos, kurios nenori, kad laiptinėje būtų keičiami langai ir durys, kreipėsi pagalbos į mane ir pasikvietė įvertinti situaciją. Mediniai langai dar tikrai geri. Dvigubi. Nemanau, kad juos reikia keisti. Dar dešimtmetį tikrai atlaikytų. Užtektų juos tik perlakuoti, nes saulė nublukino spalvą. Akivaizdu, kad kažkas nori plastikinių langų. Garbaus amžiaus žmonės turi mokėti didelius pinigus, nors patys gauna grašius.

Algis Gaižutis
Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas

Jei yra išlaikytos procedūros: vyko gyventojų susirinkimas, buvo organizuotas balsavimas raštu, gyventojai buvo supažindinti su darbų kaina ir dauguma (50 proc. + 1) gyventojų nori darbų, tada prieštaraujantieji vis tiek turi mokėti, nors tai ir nėra privalomi darbai. Taip yra ir dėl renovacijos. Svarbiausia, kad būtų išlaikytos visos procedūros. Aišku, nepatenkinti asmenys gali kreiptis į teismą. Tačiau reikia įvertinti, ar mes norime ginčytis, ar gyventi tvarkingai. Žinoma, būna ir tokių atvejų, kai procedūros nebūna išlaikytos. Darbai pradedami vykdyti tik remiantis daugumos gyventojų prašymu, be susirinkimo ar balsavimo raštu. Tai jau yra negerai.
Jevgenijus Sakovskis:
Pakeisti langus laiptinėje ir laukines duris, įrengti telefonspynę nusprendė gyventojai. Vykdome jų valią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hahaha

hahaha portretas
sena daunka pamirso prie 250 lt prideti dujas ,elektra . suksles ,...vanduo.....,,kom ,paslaugos,,,,,,gyvatukas,,,,,,telefonas,,,,internetas,,,,,,,,kab televizija,,,,,,,,,,vazavimas trolu ir dar po 1 lt batonas kiekviena diena ,,,,,,tada tikrai isejna 250 lt,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,daune nedaryk is mus klounu kad vasara po 500 lt uz buta moki,,,,,,,,mes visi vienodai mokam po 126-135-150 lt ,,,toks tarifas uz visko,,,,nebent tu oprgazmuoji masazinai vonioj istisa para iki100 kubu vanduo

hahaha

hahaha portretas
pensininke sako uzmokejau uz vandenio elektra dujas 250 lt.......ar ne per daug viskuo nauduoji ,,,as turiu kaililinte elektrine vyriu kompa neisjungiu per menesio iseina 50 lt,,,,,,,vanduo kubas 4 lt karstos 20 lt ,,,,,,,,dujas nezinau bet kaip galima nudegynti 250 lt ,,,,,,ko tu is mus klounu darai sene daune

gerai

gerai portretas
cia pensininke islaidauja - 250 lt/men. uz paslaugas, sakyciau daugokai. Mes - 3 asmenu seima už rugpjuti sumokejom 126 Lt. (dujos, elektra, vanduo, administravimas, siuskles). O namuose gaminame maista ir maudomes kasdien po dusu, ir elektros per daug nespaudziam. Atsiprasau gal as ir klystu.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių