Cukrinis diabetas poilsio dienų nepripažįsta

Išmokyti susigyventi su liga, tinkamai maitintis ir save prižiūrėti, neskausmingai pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje ir dar daugybė darbų tenka slaugytojai, besirūpinančiai cukriniu diabetu sergančiais žmonėmis.

Atstoja psichologą

Klaipėdos universitetinės ligoninės Ambulatoriniame-konsultaciniame skyriuje veikiančiame "Diabetinės pėdos" kabinete dirbančiai slaugytojai diabetologei Dianai Lisauskienei pacientams tenka pasakoti ne tik apie tai, kaip susidraugauti su cukriniu diabetu.

p>Kai kuriems žmonėms ši diagnozė nuskamba kaip nuosprendis. Tad slaugytoja tampa tuo žmogumi, kuris padeda susitaikyti su liga, pamoko, kaip save prižiūrėti.

"Sergant cukriniu diabetu nėra poilsio dienų, nėra "pavargau ar nenoriu". Būtina save prižiūrėti, kad išvengtumėte komplikacijų", – taip savo kabineto lankytojams aiškina medikė.

Slaugytoja taip pat moko, kaip reikia pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje, kad ši procedūra netaptų skausminga ir atgrasi.

"Kai kraują tenka tikrintis keturis kartus per dieną, pirštų pagalvėlės tampa skausmingos, tad vėliau žmonės tiesiog vengia šios procedūros", – sakė ji.

D.Lisauskienė paaiškina, kur reikėtų durti, kad neskaudėtų. Kai kurie pacientai nemoka naudotis gliukozės matuokliais. Jiems vėl praverčia specialistės konsultacijos.

Išsklaido mitus

D.Lisauskienė taip pat padeda išsklaidyti tam tikrus mitus. Pavyzdžiui, kad cukriniu diabetu serga tik stambūs žmonės arba, kad šią ligą galima išsigydyti atsisakius cukraus, uogienės ar medaus.

Mat kartais cukrinis diabetas prilyginamas vos ne peršalimui, kurį išgydo lašiukai ar arbatos.

"Kiekvienam tenka kantriai aiškinti, kad ši liga nepagydoma ir būtina su ja susidraugauti", – sakė medikė.

Pasak D.Lisauskienės, pacientai čia dažniau užsuka perrišti žaizdų, o štai konsultacijų dėl mitybos vengia. Nors ji turi didžiulę įtaką galimoms ligos komplikacijoms.

Slaugytoja pastebi, kad ilgiau sergantieji iš viso vengia konsultacijų. Jie įsitikinę, kad ir taip puikai viską žino. Tačiau pakalbėjus paaiškėja, kad šiems pacientams ne visada pakanka žinių.

Tiria pėdų jautrumą

"Diabetinės pėdos" kabinete specialiu aparatu galima pasitikrinti kojų jautrumą. Jį turi vos kelios gydymo įstaigos. Tokia patikra padeda išsiaiškinti, kurios vietos jau yra pažeistos ligos.

Kitą mėnesį, ligoninei įsigijus papildomų instrumentų, paslaugos, teikiamos sergantiesiems cukriniu diabetu, dar labiau prasiplės.

D.Lisauskienė priminė, kad nuo praėjusių metų liepos konsultacijoms "Diabetinės pėdos" kabinete būtinas gydytojo siuntimas. Jį turint per metus priklauso penkios valandos nemokamų konsultacijų apie mitybą, kojų priežiūrą, savikontrolę.

Kiekvieną trečiadienį ligoninės salėje D.Lisauskienė sergantiesiems cukriniu diabetu šia tema skaito paskaitas.

Sergančiajam cukriniu diabetu perrišti žaizdas galima 24 kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių