Pereiti į pagrindinį turinį

Daktarų byloje – pabaigos nuojauta

2012-06-21 05:00
Daktarų    byloje – pabaigos nuojauta
Daktarų byloje – pabaigos nuojauta / Broniaus Jablonsko nuotr.

Didžiausios Kauno nusikalstamos grupuotės, vadinamos Daktarais, baudžiamoji byla artėja prie pabaigos. Kaltinamųjų ir liudytojų apklausa baigta.

V.Belecko pasakų nesiklausys

Liepos pradžioje tikimasi pakalbinti paskutinį liudytoją – bylą tyrusį Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos komisarą inspektorių Renatą Martišių, apdovanotą Vyčio kryžiaus ordino medaliu.

Tikimasi, kad jis paaiškins kai kuriuos bylos liapsusus.

Iškart po to bus pereita prie teisminių ginčų, tai yra valstybės kaltintojas argumentuos, kodėl teisiamieji yra verti jo pasiūlytos bausmės, o advokatai dėstys gynybos argumentus.

Kelių prašymų teisėjų kolegija nusprendė netenkinti. Pavyzdžiui, ketinama nekviesti dabar JAV gyvenančios moters, kuri minėjo, jog 1993 metų gruodžio 26 dieną Rimantas Ganusauskas gulėjo ligoninėje be sąmonės. Nors, bylos duomenimis, prieš parą jis buvo nušautas ir užkastas miške.

Nuspręsta neetapuoti apklausai ir iki gyvos galvos įkalinto Vlado Belecko, nes jo laiškuose minimi faktai prieštarauja ne tik kaltinimo, bet ir nuo jo besiginančių teisiamųjų teiginiams. Įvertintas ir šio vyro pomėgis vedžioti pareigūnus už nosies.

Drauge kalėjo Sibire

Trečiadienį gaujos vadeivomis vadinami Henrikas Daktaras ir Egidijus Abarius turėjo teisę dar kartą užduoti klausimus buvusiam bendrininkui, liudijančiam prieš juos Rimvydui Žilinskui. Šis kartu su kitais keturiais kaltinamaisiais yra saugomas ir į teismo salę atvedamas su kauke, lydimas ginkluotų „Aro“ vyrų.

Prieš daug metų H.Daktaras ir R.Žilinskas Sibire kartu sėdėjo kalėjime. Būtent ši pažintis suvedė vyrus ir laisvėje. Spirito „biznį“ pradėjusiam H.Daktarui tada reikėjo patikimų žmonių. Rusijos nusikaltėlių pagarbą pelnęs R.Žilinskas laikėsi nerašytų įstatymų ir buvo ištikimas partneris.

Dabar abu vyrai yra skirtingose barikadų pusėse, vienas sėdi už grotų, kitas – salės gale, apsuptas ariečių. Pasibaigus teismo posėdžiui išeinančiam R.Žilinskui H.Daktaras neretai pasako porą žodžių. Dažniausiai kreipiasi į jį šypsodamasis.

„Nu ką tu, Rimai, buvai senas draugas, Sibirus kartu praėjom, o dabar prieš mane kalbi. Ar gražu?“ – bando kalbinti buvusį senų dienų bičiulį H.Daktaras, tačiau atsakymo dažniausiai nesulaukia.

Bijojo kelialapio į Ameriką

Trečiadienį H.Daktaras R.Žilinsko paklausė, kada ir kaip yra jį apgavęs.

„O ką, gal ne? Jūs rūmus pasistatėte, kokiomis mašinomis važinėjote, o aš – supuvusiu opeliu“, – atrėžė R.Žilinskas.

„O tu namo neturėjai?“ – paklausė H.Daktaras.

„Tai buvo mano uošvės namas“, – atšovė buvęs bendrininkas.

„Bet pastatytas už tavo pinigus, kuriuos tu uždirbai su mumis kartu“, – atsikirto H.Daktaras.

Tikindamas, kad buvęs draugas jį išdavė ir liudijo, kaip reikėjo pareigūnams, H.Daktaras aiškino, jog už pinigus R.Žilinskas padarytų bet ką.

„O kodėl tavo giminaičiai atvažiavo pas mano giminaičius ir pasiūlė susitarti, kad už 200 tūkstančių arba butą tu pasakysi tiesą apie Mongolą, tipo jis gyvas?“ – klausė H.Daktaras.

R.Žilinskas tai paneigė ir papasakojo pats po Rimanto Ganusausko nužudymo paskubėjęs parduoti uošvės namą Užliedžiuose, kad būtų kuo toliau nuo vadeivos akių.

„Bijojau, kad ir man kelialapio į Ameriką neišrašytų“, – ironizavo jis.

Bylinėjasi keliais frontais

Per kiek daugiau nei metus, kai byla nagrinėjama teisme, ji išaugo. Teismą pasiekė 73 bylos tomai, dabar ją sudaro 87 tomai.

Iš didžiulės grupės žmonių, priskirtos Daktarų gaujai, nemaža dalis yra žuvę, mirę ar dingę be žinios.

Toli gražu ne visos piktadarybės sugulė į bylą, nes dalis nuo susivienijimo nukentėjusių žmonių po daugelio metų atsisakė pretenzijų. Nemaža dalis nusikaltimų nepateko į bylą, nes įsigaliojo senatis.

Dalis kaltinimų iki nuosprendžio taip pat gali sunykti dėl senaties.

Kol Klaipėdoje nagrinėjama didžioji gaujos byla, H.Daktaras bylinėjasi su žurnalistu, parašiusiu apie jį knygą. Jis reikalauja pasidalyti pelnu už jau parduotus egzempliorius, atlyginti neturtinę žalą dėl teisės į privatų gyvenimą pažeidimo bei sumokėti kompensaciją už autorines teises.

Be to, H.Daktaras bylinėjasi ir su Kalėjimų departamentu dėl kalinimo sąlygų Lukiškėse. Jo žmona Ramutė Daktarienė yra minėjusi, jog pareigūnai bando pateisinti dar nenuteisto jos sutuoktinio laikymą pusrūsyje, teigdami turintys informaciją apie rengiamą pasikėsinimą į jo gyvybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų