Darželinukų tėvams - dar vienas mokestis

Klaipėdos politikai šiandien kone vienbalsiai darželinukus auginančius klaipėdiečius apkrovė naujais mokesčiais.

Drausmins tėvus

Tarybos nariai pritarė, kad nuo sausio 1 dienos iš klaipėdiečių, kurie savo vaikus palieka prailgintose darželių grupėse, būtų renkami pinigai.

Sprendimo projektą pristačiusi Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė teigė, kad uostamiestyje daugiausia yra tų darželių grupių, kurios veikia 10,5 valandos - nuo 7.30 iki 18 val. Tačiau yra ir 84 grupės, kuriose vaikai prižiūrimi po 12 valandų. Jos sukurtos tam, kad tėvai, kurie dirba neįprastu darbo grafiku, turėtų kur palikti savo atžalas - jas į darželį atvesti anksčiau, o pasiimti vėliau.

Nuo kitų metų pradžios tokia paslauga besinaudojantys tėvai turės pakratyti pinigines. Nuspręsta, kad už papildomas pusantros valandos per mėnesį reikės susimokėti 25 litus. Tačiau L.Prižgintienė patikino, kad mokėti reikės tik už tas dienas, kai vaikas darželyje buvo paliktas ilgiau nei įprasta. „Jei per mėnesį vaikas prailgintoje grupėje buvo penkias dienas, už tiek reikės ir mokėti, o ne visus 25 litus“, - tvirtino L.Prižgintienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad šis naujas mokestis skirtas ir sudrausminti tėvus, kurie dažnai „pamiršta“ iki 18 valandos vaiką pasiimti iš darželio. „Auklėtojos tuomet nežino, ką daryti, ar tą vaiką vestis namo. Pritarus sprendimo projektą, už po 18 valandos paliktą vaiką tėvai turės mokėti, todėl gali būti, kad jie nebepamirš jo laiku pasiimti“, - tvirtino L.Prižgintienė.

Nors klausimas buvo susijęs su naujo mokesčio įvedimu, nė vienam politikui neiškilo klausimų, nebuvo prieštaravimų. Už naują mokestį balsavo visi posėdyje dalyvavę politikai, išskyrus vieną.

Atleis aštuonis žmones

Tarybos nariai pritarė ir kitiems sprendimams, kurie lems pokyčius miesto darželiuose. Nutarta, prie darželio „Bitutė“ prijungti darželį „Drugelis“, nes taip per metus bus sutaupyta apie 170 tūkst. litų, mat sumažės administravimo išlaidos.

Anot L.Prižgintienės, dabar „Bitutėje“ ir „Drugelyje“ administravimo išlaidos siekia kone po trečdalį viso darbo užmokesčio fondo.    

„Šios įstaigos yra viena šalia kitos, jas skiria tik tvora. „Drugelį“ prijungus prie „Bitutės“ ugdymo procesas nepasikeis, grupės veiks tuose pačiuose pastatuose. Sutaupyti pavyks, nes reikės atleisti aštuonis administracijos darbuotojus. Jų įdarbinimo problemos jau sprendžiamos“, - teigė L.Prižgintienė.

Šis sprendimo projektas taip pat sulaukė politikų pritarimo, tad darželiai bus sujungti nuo sausio 1 dienos.

Sutaupys milijoną

Tarybos nariai taip pat pritarė, kad trys specialiosios ikimokyklinės ugdymo įstaigos taptų bendrosios paskirties. Taip reorganizuoti bus lopšeliai-darželiai „Čiauškutė“ ir „Švyturėlis“ bei darželis „Gintarėlis“.

„Čiauškutėje“ ir „Švyturėlyje“ ugdomi kalbos sutrikimų turintys vaikai, o „Gintarėlyje“ judėjimo problemų turintys mažieji klaipėdiečiai.

Anot L.Prižgintienės, speciali darbo grupė išanalizavo, jog šiuose darželiuose yra mažuma vaikų, kuriems reikalinga speciali priežiūra. Todėl sumažintas specialiųjų grupių skaičius, o kitos bus bendrosios paskirties. Kadangi pastarųjų grupių bus daugiau, todėl ir nuspręsta pakeisti darželių statusą - iš specialiųjų į bendrosios paskirties.

Pakeitus statusą, daugeliui darbuotojų nebebus mokami priedai už darbą su specialiųjų poreikių vaikais, todėl per metus pavyks sutaupyti apie milijoną litų.

Pokyčiai šiuose darželiuose įvyks sausio 1 dieną.   


Šiame straipsnyje: klaipėdos darželiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių