Daugiabučių kiemuose – daugiau tvarkos

Gyventojai nuo lapkričio patys bus atsakingi už daugiabučių namų kiemų priežiūrą. Tokį sprendimą priėmė miesto taryba. Manoma, kad, įsigaliojus naujai tvarkai, kiemai taps tvarkingesni. Dalis klaipėdiečių jau dabar patys moka už šią paslaugą ir džiaugiasi išpuoselėta aplinka.

Galėjo prižiūrėti tik minimaliai

Klaipėdos miesto taryba sprendimą, kad prie daugiabučių namų esančios teritorijos būtų prižiūrimos gyventojų lėšomis, priėmė liepos 30 d.

Aiškinama, kad tokia prievolė klaipėdiečiams atsirado, nes daugiau nei 90 proc. daugiabučių namų teritorijos yra apibrėžtos ir patvirtintos detaliaisiais planais. Gyventojai realiai naudojasi kiemais. Tad turėtų rūpintis ir jų priežiūra. Žmonės patys galės spręsti, kaip dažnai jie turėtų būti valomi, šienaujami.

Iki šiol kiemų tvarkymu rūpinosi savivaldybė. Tačiau įmonės „Vitės valdos“ direktorius Vaidas Barakauskas atkreipė dėmesį, kad ši paslauga nebuvo atliekama tinkamai.

„Savivaldybės skiriamos lėšos kiemų tvarkymui buvo minimalios arba simbolinės – per mėnesį 10–15 eurų vienam kiemui. Už tokią sumą tinkamai sutvarkyti daugiabučio namo teritorijos nebuvo įmanoma. Paslauga buvo atliekama taip, kad atitiktų pačius minimaliausius reikalavimus“, – tvirtino vadovas.

Esama situacija nebuvo patenkinti ir patys gyventojai. Tiek savivaldybė, tiek namų administratoriai sulaukdavo daug nusiskundimų dėl tvarkos aplink daugiabučius. Klaipėdiečiai piktinosi, kad kieme ne laiku surenkamos šiukšlės, nupjaunama žolė, nukasamas sniegas.

Pasak V.Barakausko, problemų kildavo ir dėl krūmų, medžių genėjimo. Žmonės, kuriems tai keldavo nepatogumų, turėdavo eikvoti savo laiką, eiti per kaimynų butus, rinkti parašus, kad gautų pritarimą, žinotų, kas sutiks mokėti už tokią paslaugą, o kas – ne.

„Nuo lapkričio tokių situacijų nebeturėtų būti. Minėti darbai taip pat bus atliekami iš surinkto kiemų priežiūrai skirto mokesčio. Galėsime ir apie gėlių sodinimą pagalvoti, žolių iš trinkelių ravėjimą. Dabar tokių paslaugų atlikimas nėra numatytas. Tad nukenčia kiemo priežiūros kokybė“, – tvirtino vadovas.

Rezultatas džiugina gyventojus

Dalis daugiabučių namų gyventojų jau moka patys už kiemų priežiūrą. Vieną tokių kvartalų, esantį Žolynų gatvėje, administruoja įmonė „Vitės valdos“. Jame yra apie 20 daugiabučių namų.

Šiame kvartale prie pastatų sklypai yra ne tik priskirti, bet ir įteisinti – įregistruoti Registrų centre. Tad gyventojai patys moka už kiemų tvarkymą.

V.Barakauskas pabrėžė, kad šis rajonas išsiskiria savo tvarka. Kvartale visiškai kitoks vaizdas nei tuose, kur už teritorijų tvarkymą moka savivaldybė.

Žolynų gatvės gyventojas Vaidas pasakojo, kad mokestį už kiemų priežiūrą moka nuo įsikūrimo.

„Gal suma ir nėra maža, bet esame patenkinti tvarka savo kvartale, kaip jis prižiūrimas. Žolė nupjauta, gėlės žydi, medeliai prižiūrėti. Malonu namo grįžti po sunkios darbo dienos. Žinoma, už viską reikia mokėti, bet matai rezultatą ir supranti, kad verta. Kai važiuoji pro miestą ir pasižiūri į kitų daugiabučių kiemus, pamatai akivaizdų skirtumą. Norisi, kad visa Klaipėda būtų tokia graži kaip mūsų kvartalas“, – tvirtino vyras.

Klaipėdietis neprisiminė, jog kada nors būtų tekę skųstis dėl nenupjautos žolės, nesurinktų šiukšlių ar žiemą nenukasto sniego kieme.

„Kartais pamąstome, kad gal kaip tik per uoliai dirba. Gal žolės šienauti dar nereikėtų, o jau darbuojasi. Žiemą taip pat nereikia murdytis su automobiliais po sniegą. Žinoma, būna, kad užverčia kiemą, bet grįžti po darbo ir jau viskas būna išvalyta. Nereikia nervintis, kaip kitų daugiabučių namų gyventojams“, – pasakojo vyras.

Pasak gyventojo, kadangi namo kieme nėra, ko tvarkyti, tai su kaimynais surengia talkas už sklypo ribų: „Surenkame šiukšles, padarome, ką galime. Norisi, kad ir aplink būtų gražu“.

Gali valyti ir patys

Pagal uostamiesčio tarybos patvirtintus Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pakeitimus, gyventojai per tris mėnesius patys turi apsispręsti, kokį kiemo tvarkymo būdą pasirinks.

Darbus, taupydami lėšas, jie gali atlikti patys pagal nustatytą grafiką, samdyti teritoriją prižiūrėsiančią bendrovę arba šią funkciją pavesti bendrijai ar administratoriui.

Tačiau visais pasirinktais variantais bus privalu užtikrinti, kad daugiabučių teritorija būtų valoma ne mažiau kaip tris kartus per savaitę bei šienaujama nerečiau kaip tris kartus per vasaros sezoną. Savivaldybės lėšomis kiemai tvarkomi tik du kartus per savaitę. Šienavimo dažnumas nesikeitė.

V.Barakauskas aiškino, kad pirmasis variantas – gyventojai patys tvarko namo kiemą – labiausiai tinkamas mažiems namams, kuriuose yra 3–5 butai. Didelių daugiabučių gyventojams gali būti sunku susitarti dėl teritorijos valymo.

„Jei žmonės nuspręs patys tvarkyti kiemą, turės išsirinkti už priežiūrą atsakingą asmenį. Šis turės spręsti iškilusias problemas. Pavyzdžiui, jei savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai rastų netvarkomą teritoriją, paskirtas žmogus turėtų atsakyti. Vargu, ar dideliuose daugiabučiuose namuose atsiras tokių, kurie norės būtų atsakingi už visą namą. Mažuose susitarti nesunku“, – atkreipė dėmesį vadovas.

Mokestis sieks 2–5 eurus

Anot V.Barakausko, įvertinus rinkoje teikiamų kiemų valymo ir priežiūros paslaugų kainas, skaičiuojama, kad gyventojams, apsisprendusiems teritorijų priežiūrą perduoti bendrijai, namo administratoriui ar kitai šias paslaugas teikiančiai bendrovei, reikėtų mokėti 2–5 eurus per mėnesį.

Vadovas atkreipė dėmesį, kad mokestis priklauso ir nuo namo dydžio. Didelių namų – dvylikaaukščių, devynaukščių – gyventojams paslauga atsieis pigiau, mažesnių – brangiau.

V.Barakauskas pasakojo, kad paslaugos teikėjas bus renkamas konkurso būdu. Rangovas pateiks konkretaus sklypo valymo kainą. Pastaroji bus dalijama iš namo naudingo ploto.

Taip bus paskaičiuojamas tarifas, kiek vienam kvadratiniam metrui kainuoja teritorijos priežiūra. Tada pastarasis bus dauginamas iš buto ploto. Taip gausis galutinė suma, kurią už kiemo priežiūros mokės konkretaus būsto savininkas.

Visų teritorijų valymui konkursas bus organizuojamas pagal naujus minimalius Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse numatytus reikalavimus. Žmonės, įvertinę situaciją, galės apsispręsti ir dažniau valyti kiemą. Tačiau tokiu atveju sąskaitos bus didesnės.

„Viskas priklausys nuo gyventojų poreikių. Gal iš pradžių kils nepasitenkinimas, kad reikia mokėti už kiemo priežiūrą, tačiau paslauga pagaliau bus teikiama visapusiškai, kokybiškai, ko negalėjome daryti dabar. Kiemai taps tvarkingesni, švaresni“, – tvirtino vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puodziu 20

puodziu 20 portretas
Klaipėdos VITĖS VALDOS renka mokesčius už kiemu ir teritorijų priežiūrą. Bet kiemai netvarkomi, žolė peraugusi, šiukšles nerenkamos, žiema takai iki laiptų nenukasami, jau tuoj vasara, o supuvusių rudeninių lapų krūvos tebestovi pakampėse.

Gyventojas

Gyventojas portretas
VITES VALDOS kiemu beveik netvarko, zoles nepjauna, siuksiu nerenka.

Topas

Topas portretas
Koks avigalvis sugalvojo ta mokejima pagal buto plota?! Ar ta buta valys ar kiema? Tas pats ir su siuksliu mokesciu, gal zmogus vienas gyvena 80 kv. m. bute, tai ka, jis daugiau prikaupia siuksliu nei 5 asmenu seima 38 kv. m.? Marazmatikai!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių