Dėl buvusio komisariato Klaipėdos centre – galvosūkiai

Senasis teismo ir policijos pastatas Klaipėdos centre vis dar laukia atidesnio projektuotojų dėmesio. Po kelerių metų jame turėtų pradėti veikti du Klaipėdos teismai, tačiau iki darbų pradžios dar toli.

Įsikurs du teismai

Jūros gatvės 1-uoju numeriu pažymėtas raudonų plytų statinių kompleksas turėtų puošti istorinę miesto dalį.

Pastatas vienoje pagrindinių miesto gatvių jau daugiau nei penkerius metus yra tuščias. Gerokai nusiaubtas benamių ir metalo vagių, jis galiausiai buvo užsandarintas ir toliau laukia permainų.

Jau žinoma, kad jame po kelerių metų turėtų įsikurti Klaipėdos apygardos ir Regiono administracinis teismai. Pastatas yra Turto banko nuosavybė.

Turto banko užsakymu priešprojektinius pasiūlymus parengė bendrovės „Cloud architektai“ specialistai.

Projektuotojai nesivargino?

Juos prieš kelis mėnesius peržiūrėjo ir savo pasiūlymus raštu išdėstė Klaipėdos apygardos teismo bei Nacionalinės teismų administracijos atstovai.

Vienas pagrindinių jų keliamų klausimų – kaip nedidelius buvusio policijos komisariato kabinetus transformuoti į teismo posėdžių sales.

Pasirodo, projektuotojai iš Vilniaus, nė nebuvę vietoje, pasiūlė vidaus erdvių išplanavimą, neatsižvelgdami į vertingus elementus.

Prieš pusantro šimto metų pastatytas pastatas – kultūros paveldo objektas, jis yra saugomas valstybės. Todėl nepasitarus su paveldosaugininkais sienų ardyti ten nevalia.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos padalinio vadovas Almantas Mureika metų pradžioje apžiūrėjo statinio vidaus erdves ir pastebėjo, kad projektuotojai neatsižvelgė į vidinę pastato struktūrą, mat viduje yra skliautinės perdangos.

Almantas Mureika / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Pasirodo, projektuotojai iš Vilniaus, nė nebuvę vietoje, pasiūlė vidaus erdvių išplanavimą, neatsižvelgdami į vertingus elementus“, – teigė A.Mureika.

Reikės tyrimų

Situaciją paveldosaugininkas aptarė su Turto banko ir Teismų administracijos atstovais.

Kaip teigė Turto banko atstovas Tomas Bagdonas, po apžiūros su Kultūros paveldo departamento specialistais konstatuota, kad ankstesnis pastato vertingųjų savybių aktas, sudarytas dar 2011 m., yra netikslus ir neišsamus.

Todėl reikia kreiptis į departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo tarybą dėl vertingųjų savybių patikslinimo.

„Suinteresuotos pastato rekonstrukcija ir pritaikymu šalys sutiko keisti savo pasiūlymus ir atsižvelgti į patikslintas vertingąsias savybes, tačiau prieš tai teks atlikti pastato tyrimą. Kad būtų patikslintos vertingosios savybės, reikia atlikti papildomų architektūrinių natūrinių, architektūros konstrukcijų ir polichromijos tyrimų“, – tikino T.Bagdonas.

Ką pasakys ekspertai?

Kadangi tokių tyrimų užsakovė yra valstybės įmonė, jai teks atlikti paslaugos pirkimo procedūras. Tikėtina, kad jos bus atliktos ir tyrimas užsakytas šį mėnesį, o gavus jų rezultatus Kultūros paveldo departamento specialistai turės patikslinti, kokios yra minimo pastato vertingosios savybės.

Kiek laiko prireiks ekspertams, taip pat dar nežinia.

Tik po to bus surengtas pastato tvarkybos ir rekonstrukcijos projektavimo konkursas.

Projektavimo darbų pirkimą planuojama paskelbti ketvirtą šių metų ketvirtį. Todėl galima teigti, kad būsimo teismų pastato tvarkybos darbai veikiausiai truks ilgiau nei buvo suplanuota.

Pastato rekonstrukcija planuojama 2022–2023 m., o teismai Jūros gatvėje galėtų pradėti veikti 2024 m.

Preliminari planuojama projekto vertė – 18 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Indrė

Indrė portretas
Galvojau šį pastatą atiduos kultūrai, kurios labiausiai trūksta Klaipėdoje, ir vieta, ir pastatas tam būtų tobuli. Teismo tikrai nereikia senamiesčio širdyje - nei pastatas tam tinkamas, nei vieta, nebus net automobilių kur statyti. Labai prastai parinkta išskirtinio pastato paskirtis, begalo liūdna.

Krivis

Krivis portretas
Kas tam Vilniuj pardave si pastata?! Tegul pirma Vyti Lukiskiu aiksteje pastato, A. Smetonos paminkla ir futbolo stadiona... :DDD

Anonimas

Anonimas portretas
Kas nori pasigincyti, kad konkursa bandys laimeti su Mureika susijusi imone. Pavizdziui jo zmonos?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių