Dėl gydymo įstaigų pertvarkos – į Konstitucinį Teismą

Įžvelgusi, kad naujasis Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymas priimtas siekiant tik įvykdyti Klaipėdos gydymo įstaigų sujungimus ir pertvarkas, Seimo narių grupė kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), nes šie sprendimai esą ne tik neįgyvendins norimų tikslų, bet galbūt pažeis Konstituciją.

Dėl šios priežasties 31 Seimo nario grupė kreipėsi į KT.

Parlamentarų manymu, įstatymo nustatytas ribotas universiteto ligoninių skaičius konkrečiame mieste neatitinka šiuo metu esamos universiteto ligoninių sistemos ir galbūt pažeidžia universiteto ligoninių dalininkų – aukštųjų mokyklų – teisėtus lūkesčius dėl turimų teisių stabilumo.

Įstatymu primygtinai siūloma valstybiniams universitetams iki šių metų vasario 28 d. "pagal kompetenciją priimti šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus".

O tai, anot Seimo narių, skatina daryti vienareikšmišką išvadą, kad aukštosios mokyklos, esančios universitetų ligoninių dalininkėmis kartu su valstybe, yra verčiamos priimti sprendimus, galbūt neatitinkančius jų valios.

Pagal Konstituciją bei Mokslo ir studijų įstatymą, aukštoji mokykla turi autonomiją, apimančią akademinę, administracinę, ūkio ir finansų tvarkymo veiklą, grindžiamą savivaldos principu ir akademine laisve.

"Aukštųjų mokyklų autonomija nėra absoliuti ir derinama su atskaitomybe visuomenei, steigėjams ir juridinio asmens dalyviams. Tačiau priverstinė, nemotyvuota ir objektyviai nepaaiškinama universiteto ligoninių tinklo valstybinė pertvarka nėra pagrindas paneigti aukštųjų mokyklų administracines ir ūkio tvarkymo veiklos garantijas", – rašoma kreipimesi.

Esą įstatymų leidėjas negali nurodyti, kaip aukštosioms mokykloms naudotis dalininkų teisėmis vien todėl, kad "taip būtų geriau", ar taip naudinga atskiroms valstybės institucijoms organizuojant sveikatos įstaigų reformą.

Be to, įstatymu numatytos išskirtinės teisės Klaipėdos universitetui tapti naujai planuojamos universiteto ligoninės Klaipėdoje dalininku galbūt ribotų ūkinės veiklos subjektų lygiateisiškumą bei konkurenciją.

Tuo pat metu yra sudaromos išskirtinės sąlygos vienam valstybiniam universitetui dalyvauti universiteto ligoninės steigime Klaipėdoje, o tai esą nesuderinama su Konstitucija, kalbant apie sąžiningos konkurencijos laisvę.

Todėl siekdami išsiaiškinti, ar Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymas neprieštarauja Konstitucijai ir kitiems šalies įstatymams, grupė parlamentarų ir kreipėsi į KT.

Visą kreipimąsi galite rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kamel

Kamel portretas
Tam, kad iš posto nuversiti Janušonį, reikia kurti univeriteto ligoninę, nes Klaipėdos universitetinė ligoninė nepateisino savo vardo? Ar negalima tiesiog pakeisti vado? Ligoninė apgriuvusi, specialistų trūksta. Ar reikia sunaikinti gerai veikiančią Palangos reabilitacijos ligoninę, prijungiant prie apgriuvusios ligoninės su senu vadu? Neturime neonatologų, sunaikinsime reabilitacijos sistemą Lietuvoje. Kuom tai naudinga PRL darbuotojams, kai taps nenašios ligoninės padaliniu? Ko siekiama naikinant Palangos reabilitacijos ligoninę? Reabilitacija bus nebefinansuojama, kaip podukra Klaipėdos universitetinei ligoninei, nes lėšos bus kreipiamos infekcinėms ligoms, nebe reabilitacijai. Tiek metų siekėme aukščiausio reabilitacijos lygio, dabar tai griaunama, tiesiog be tikslo, kad pakelti universietinės ligoninės lygį, nes KULbreabilitacijos lygis graudus.

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Sušikti valstiečiai gina Verygos LSMU nuo konkurencijos ir sabotuoja Klaipėdos Universitetinės ligoninės permainas, kurios turėjo būti įvykdytos jau prieš kelis dešimtmečius! Valkata girskienė yra ne kas kita, o Klaipėdos ir jos gyventojų išdavikė! Janušonis turėtų būti ne tik nedelsiant atleistas, bet teisiamas už savo aplaidaus vadovavimo sukeltas pasekmes, kurias jaučia visi Klaipėdos ir jos rajono gyventojai. KUL teikiamos paslaugos yra žemo lygio, technika ir patalpos pasenusios, biudžetas iššvaistytas! Trečio pagal dydį Lietuvos miesto Gimdymo namai nebeturi specialistų, juose nebeteikiama kūdikių reanimacija, o visos gimdyvės yra nukreipiamos į aplinkines (rajono) ligonines arba Kauno (Verygos) klinikas. Degsite jūsų kūrwos pragare, o girskienei su vaitkumi ten bus atskiri katilai.

Kas nugalės protas ar asmeniniai interesai

 Kas nugalės protas ar asmeniniai interesai portretas
Vieniems rūpi privilegijos,kitiems užimamas postas ,treti bijo prarasti įtaką,ketvirti bijo reformų aplamai,penkti įvertina savo amžių, šešti galvoja apie profesoriaus vardą naujoje struktūroje,septinti - pavargę ligoniai važinėjantis po ligonines Lietuvoje ir norintis gauti visas medicinines paslaugas savam mieste
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių